Türkiye’de ve özellikle bölgede giderek artan çatışma ortamından en çok etkilenen kesimlerden biri de esnaf oldu. Olaylardan dolayı iş yapamaz hale gelen Mardin esnafı, umudunu Kurban Bayramı’na bağlamıştı, ancak umduğunu bulamadı.
Neredeyse her gün açtıkları dükkânlarını siftah dahi yapamadan kapatmak zorunda kaldıklarını söyleyen esnaf, olaylar yüzünden kira masraflarını dahi çıkaramadıklarını ve iflasın eşiğine geleceklerine işaret etti.
Başbakan Binali Yıldırım’ın Diyarbakır’da açıkladığı Doğu ve Güneydoğu Yatırım Destek Hamlesi Paketi’nden faydalanamadıklarını dile getiren esnaf, en azından bölgeye yapılacak yatırımların biran önce hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti.
“İşlerimizin yüzde 80 düştü”
Bölgede yaşanan olaylardan en çok Mardin’in etkilendiğini kaydeden esnaf Yasin Temel, özellikle çevre ilçelerinde yaşanan olaylardan Mardin merkezin ciddi manada etkilendiğini söyledi. İşlerinin yüzde 80’e varan oranlarla düştüğünü kaydeden Temel, buna bir çözüm bulunmasını istedi. Temel, “Önce caddemizde belediye kazı çalışması yaptı, ardından ilçelerde çukurlar ve barikat kuruldu. Son olarak yaşanan darbe teşebbüsü işlerimizi baya etkiledi.” dedi.
“Bayram ciromuz 2-3 bin TL’ye kadar geriledi”
Kurban Bayramı’nda umduklarını bulamadıklarını aktaran Temel, “Geçen bayramların arefelerinde 10-15 bin yaptığımızın ciro, bu yıl 2-3’e kadar indi. Özellikle Mardin’de kira fiyatları da çok yüksek... Mardin’deki kira fiyatları ile Ankara, İstanbul ve Bursa’daki kira fiyatları arasında hiçbir fark yoktur. Mardin’in pahalılık açısından batıdan bir farkı yoktur. Şuan çek ve senetlerimizi zor ödüyoruz. Bu caddede çeki yazılmayan esnaf kalmadı.” diye konuştu.
“Esnafa kredi vermemek için onlarca engel koyuyorlar”
Başbakan Binali Yıldırım’ın Diyarbakır’da açıkladığı Doğu ve Güneydoğu Yatırım Destek Hamlesi Paketi’ni de değerlendiren Temel, şunları söyledi; “Hükümet esnafa kredi vermek için çok söz veriyor, ama krediyi vermemek için onlarca engel koyuyor. Geçen bir esnaf arkadaşım kredi başvurusunda bulundu. Kredinin verilebilmesi çekin yazılmamasını istemişler. Esnafın zaten çeki yazılmış. Esnaf sıkıntıda olduğu için kredi istiyor. Bir iki memur kefil istiyorlar. Krediyi vermemek için onlarca engel koyuyorlar önüne ve adam kredi almaktan vazgeçiyor. Yine krediyi işi olan ve parası olanlar alıyorlar.”
“Bölgede biran önce yatırım yapılması lazım”
Bu yıl özellikle işlerinin baya düştüğünü belirten Okan Mahmutoğlu ise büyük sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Mahmutoğlu, “Yaşanan bu olaylardan Güneydoğu esnafının tamamı olumsuz yönde etkilenmiş durumda. Bizler artık bu olayların bitmesini ve bölgeye yatırım yapılmasını istiyoruz.” dedi.
“Kiramızı dahi çıkaramaz duruma geldik”
Olayların başlamasıyla işlerinde bir durgunluk yaşandığını söyleyen esnaftan Şükrü Kızmaz, “Millet tedirgin. Olaylar işlerimizi çok düşürdü. Yaşanan çatışmaların en büyük mağduru biz esnaflarız. Piyasa durgun, halk tedirgin, her yerde huzursuzluk hâkim durumda. Bunlar olunca haliyle bizlerin de işleri olumsuz yönde etkileniyor. Tedirginlikten dolayı halk dışarı çıkamıyor. Kiramızı dahi çıkaramaz duruma geldik. Beklentimiz Kurban Bayramı’ydı, ancak beklentimiz boşa çıktı.” dedi.
“Böyle devam ederse iflas edeceğiz”
İflasın eşiğine geldiğini aktaran Alaattin Karaca, “Kiramızı dahi çıkaramıyoruz. Olaylar bizi de etkiledi. Mağdur olan yine biz esnaf olduk. Böyle devam ederse iflas edeceğiz. Bu olaylar sebebiyle halk çarşıya uğramaz oldu. Satış yapamıyoruz, çeklerimizi ödeyemiyoruz. Neredeyse her gün dükkâna boş geliyor, boş gidiyoruz. Bu olaylar böyle devam ederse dükkânlarımızı açamaz duruma geleceğiz. Artık ödemeleri yapmakta zorlanıyoruz.” diye konuştu. (M. Salih Keskin – İLKHA)