Ham Petrol sözleşme fiyatları, Suudi Arabistan ve Rusya arasında gerçekleşen açık anlaşma ardından yüksek oynaklık göstermiştir. İki ülke tarafından yapılan açıklamada piyasa oynaklıklarını gidermek amacı ile bir çalışma grubu oluşturulması yönünde anlaşmaya varıldığı belirtilmiştir.

Anlaşma,  Çin`de gerçekleşen G20 zirvesi sırasında gerçekleşen görüşmelerde yapılmıştır. Petrol fiyatları haberle birlikte ilk başta yukarı yönlü sıçramış fakat anlaşmaya dair sadece bir kaç detayın olması ve fiyatların nasıl istikrara kavuşturulacağının belirtilmemesi ile tekrar gerilemiştir.

Bunun yanında CFD Petrol fiyatları Dolar tarafındaki değer kaybından kısmen fayda sağlamıştır. WTI Ham Petrol Brent Petrol fiyatları daha fazla düşmeden, ABD Dolarındaki zayıflama ile tekrar canlanmıştır. Cuma günü açıklanan ve beklentilerin altında kalan istihdam raporu Dolar tarafındaki düşüşe oldukça yardım etmiştir.

Rapor sonrasında piyasanın gözü FED üzerinden çekilmiş ve diğer küresel politika yapıcılarına çevrilmiştir. Kanada Merkez Bankası üyeleri, Alberta Orman yangını ve Petrol fiyatlarındaki düşüklük ile birlikte çalkantılı bir dönemde bir araya gelecektir. Mevcut durum içerisinde Kanada Merkez Bankasının temkinli iyimser bakış açısı ile birlikte şimdilik beklemede kalabilir. Ayrıca Avustralya Merkez Bankası faiz oranlarında bir değişikliğe gitmemiş ve açıklamalarında nispeten nötr kalmıştır.

Her ne kadar Draghi`nin ek gevşeme hamlesi atacağına yönelik beklenti oldukça düşük olsa da Avrupa Merkez Bankası piyasaların ana gündeminde kalacaktır. Güvercin geçmesi olası basın konferansı sonrasında parasal gevşemeye yönelik ince ayarlar ve varlık alım programında beklenmedik şekilde faiz oranı sınırlandırmasının kaldırılması masadaki yerini koruyacaktır.

Avrupa Merkez Bankası toplantısı öncesinde yaz döneminde uygulanan karartma sonucu sakin geçen yaz dönemi nedeniyle Draghi`den hiçbir işaret gelmemiştir. Avrupa Merkez Bankası üyeleri bu hafta boyunca yaz tatillerini kısa kesmiş, Frankfurt`ta bir konferansa katılan Praet ve Villeroy`dan gelen yorumlar, Temmuz ayından bu yana pek bir değişikliğin olmadığını göstermiştir. Üyeler önümüzdeki dönemde gerçekleşmesi olası ABD faiz artırımını öncesinde Euro Bölgesinde ek gevşemeye yönelik zemin oluşmaya mesafeli yaklaşmışlardır.

ABD`de iş gücü koşulları pek de etkileyici bir görünüm sunmamaktadır. ABD iş gücü piyasası koşulları endeksi, Temmuz ayındaki 1,3 puanlık yükselişin ardından Ağustos ayında 0,7 puan gerilemiştir. Rapor FED tarafından yakından takip edilmektedir. Temmuz ayındaki toparlanma arka arkaya altı aylık düşüşün ardında gelmiş ve şu an için yıl içerisinde tek pozitif rakam olmuştur. 19 farklı göstergeden oluşan endeks, özel sektör raporu ve işsizlik oranı ağırlıkta olmak üzere, JOLTs verileri ve ücretleri de kapsamaktadır.

Petrol piyasaları ayrıca beklentilerin altında gelen ABD hizmet sektörü ve imalat sektörü verilerinden kaynaklanan dalgalanmalar ile yüz yüze gelmiştir. İki veride hayal kırıklığı yaratmıştır. ABD imalat dışı ISM endeksi, Ağustos ayında 51,4 ile altı yılın dip seviyesine gerilemiş, Temmuz ayındaki 55,5`lik seviyesini koruyamamıştır. Endeks Mayıs ayında iki yılın dip seviyesi  olan 52,9`un altına gerilerken, 215 Temmuz ayında görülen 10 yılın zirve seviyesi olan 59,6`dan oldukça uzaklaşmıştır.

Düzeltilmiş ISM hizmet sektörü endeksi daha da düşerken, Temmuz ayında 55,2`den altı yılın dip seviyesi olan 50,7`ye gelmiştir. Haziranda ise sekiz ayın en yüksek seviyesi olan 56,3 görülmüştü. Buna karşında son görülen dip seviye Mayıs ve Ocak aylarındaki iki yılın en düşüğü olan 53,1 iken, bundan önceki zirve 2015 Temmuz  ayında görülen  10 yılın en yükseği olan 59 seviyesi olmuştu.

Düzeltilmiş ISM hizmet sektörü endeksi daha da düşerken, Temmuz ayında 55,2`den altı yılın dip seviyesi olan 50,7`ye gelmiştir. Haziranda ise sekiz ayın en yüksek seviyesi olan 56,3 görülmüştü. Buna karşında son görülen dip seviye Mayıs ve Ocak aylarındaki iki yılın en düşüğü olan 53,1 iken, bundan önceki zirve 2015 Temmuz  ayında görülen  10 yılın en yükseği olan 59 seviyesi olmuştu.