Kurban Bayramına yaklaşılırken Muş hayvan pazarında hareketlilik başlamasına rağmen satışların olmadığını belirten hayvan satıcıları, kârlarının zararlarını karşılamadığını ifade ettiler.

Sabahın erken saatlerinde besiciler kurbanlıklarını satmak için pazara gelirken, şehir merkezi ile köylerde ikamet eden vatandaşlar da kurbanlık almak için pazara geliyor. Kurbanlık fiyatlarını yüksek bulan alıcıların fiyatlardan memnun olmadığı görüldü.

Büyükbaş kurbanlıkların fiyatı 8 bin ile 12 bin TL arası değişirken küçükbaş kurbanlıklar ise 800 ile bin bin 200 TL arasında değişiyor.

Hayvancılık sektörünü sıkıntılarını anlatan kurbanlık satıcısı Fesih Yolcu, devletin kendilerine teşvik paketlerinin çıkarılmasını isteyerek, "Hayvan para etmiyor. Doğu milletinin geçim kaynağı büyük oranda hayvancılık ama saman ve yem pahalı olduğundan dolayı hayvancılık durmuş. Doğu kırsalının hepsi hayvancılıkla uğraşıyor ama hayvancılık bitmek üzere. Hayvancılıkta teşvik istiyoruz. Devlet bize yardımcı olsun. Tek geçim kaynağımız hayvancılık o da biterse ne yaparız bilmiyorum. Zaten kurbanlık satışlarımızda beklentilerin çok çok altında. Saman ve yemin tonu 800 TL ve küçükbaş hayvanın çifti de bin TL bu şekilde kar edemiyoruz. Doğuya el atsınlar kalkındırsınlar. Hayvancılık para etmezse milletimiz perişan olur. Fabrika olsa gider orda çalışırız. Bu şekilde devam ederse bu işi bizde bırakacağız. Devletin bize yardım etmesi gerekiyor.” dedi.

“Şu an kâr ve zararımız bir birini karşılamıyor”

Satışlar çok durgun olduğunu ve bayramdan önceki gün ve bayram gecesini beklediklerini belirten bir başka kurbanlık satıcısı Ramazan Toplu ise “Pazarda alıcı olarak gelen gidenlerin sayısı çok az. Şu an satışlar çok durgun bayramdan önceki gün ve bayram gecesi iyi bir satış olmazsa durumumuz iyi değil. Hayvan ticareti durmuş şu an bir ilerleme yok. Şu an kâr ve zararımız bir birini karşılamıyor. Piyasa çok durgun. Mal pahalı ne alınıyor nede satılıyor. Malımızın hepsi yerli ve köylümüzün malı ama para etmiyor.” ifadelerini kullandı.

Vatandaşların bütçelerine göre büyükbaş ya da küçükbaşa yöneldiğini ifade eden Nadir Yolcu da  "Küçükbaşların fiyatı 800 ile bin 200 TL arasında değişiyor. Büyükbaşların fiyatları ise 8 ile 12 bin TL arasında değişiyor. Vatandaşlar bütçesine göre büyükbaş ya da küçükbaşa yöneliyor." şeklinde konuştu. (Ayetullah Tarhan-İLKHA)