Başbakan Binali Yıldırım’ın Diyarbakır ziyaretinde açıklayacağı ekonomi ve yatırım paketi hakkında değerlendirmelerde bulunan Sur esnafı, paketten umutlu olduklarını belirterek, sicil affı ve uzun vadeli ödeyebilecek kredi istediler.
Çatışmalar nedeniyle aylarca kapalı olduklarını dile getiren Tarihi Hasan Paşa Hanı Yöneticisi Ali Sait Özkal, açıklanacak olan paketten umutlu olduklarını söyledi.
Çok zor günler geçirdiklerini belirten Özkal, “Biz Hasan Paşa Hanı ve Gazi Caddesi Esnafı olarak çatışmalar nedeniyle 6 ay işyerimiz kapalı kaldı. Kapalı olduğumuz zamanda borçlarımızı ve faturalarımız ödeyemedik. Bu çatışma sürecinde çok mağdur olduk. Sayın başbakanımız yarın buraya geliyor. Biz Başbakan’ın açıklayacağı paketten çok güzel şeyler bekliyoruz.” dedi.
“Sur esnafının tümüne destek ödemesi yapılsa iyi olur”
Artık kimsenin Sur bölgesine gelmediğini aktaran Özkal, “Zaten işler iyi değil. Turist namına artık bir şey yok. Artık yerli halk da buralara gelmiyor. Sıkıntımız çok büyük. Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından bir yıl vakıf kiracılarından kira alınmayacak, ayrıca vergisi basit olan esnafa 3 bin lira destek parası verildi. Biz aynı zamanda vergisi gerçek usul olan esnafa da destek olunmasını istiyoruz. Vergi ve SGK konusunda bir iyileştirilmeye gidilmesini bekliyoruz. Ayrıca Sur esnafının tümüne destek ödemesi yapılsa iyi olur. Biz mağdur olduk Allah’a şükürler olsun canımız sağdır. İnşallah daha iyi günler bizi bekliyor. Başbakandan umutluyuz.” İfadelerini kullandı.
Hasan Paşa Hanı'nda bakırcılık yapan Kemal Alıncak ise uzun vadede ödeyebilecek kredi ve sicil affı istiyor.
“İşyeri kapatma sürecinin bana verdiği zarar 430 bin lira”
2015 Haziran seçimlerinden itibaren zor günler geçirdiğine vurgu yapan Alıncak, “Sur’da yaşanan olaylar nedeniyle 4 aya yakın bir süre işyerimiz kapalı kaldı. Biz Haziran 2015 seçiminden beri 2 gün kapalı 3 açık, bir gün kapalı bir hafta ise açık kaldık. Bu işyerini kapatma sürecinin bana verdiği zarar 430 bin lira. Benim yanımda 4 kişi çalışıyordu, şimdi ise ben tek başıma çalışıyorum. Bütün bankalarda kredi limitim sıfırlanmış, çeklerim yazılmış, icralara verilmişim. Şu an bizden vakıf kiracısı olduğumuz için bir yıl kira alınmıyor. Şayet bu kira da alınsaydı, biz burada olmazdık. Çünkü şu an ne bir yabancı buraya geliyor ne de turist turları geliyor. Piyasalar allak bullak. Devlet büyükleri bu süreçte çeşitli vaatlerde bulundu ama ben bir kuruş para bir yerden almamışım. Üstüne devlet ve özel bankaları olsun borçlarımızı yapılandırmadı ve bizi icraya verdiler. Çok zor durumdayız. Verilen hiçbir sözün tutulduğuna inanmıyorum. Çıkıp ekrandan esnafın vergi borcunun alınmayacağı söyleniyor. Benim vergi vermem için satış yapmam lazım. Satmadığım ürünün vergisini nasıl vereyim ben. Benim 4 ay boyunca işyerim kapalı kaldı, ben nasıl vergi vereyim.” şeklinde konuştu.
“İlk önce sicil affı, ardından uzun vadeli ödeyebileceğim kredi desteği istiyorum”
Vergide basit usule kayıtlı olan esnafa 3 bin lira para desteğinde bulunduğunu hatırlatan Alıncak sözlerine şöyle devam etti:
“Biz gerçek usule kayıtlı esnafız, hiçbir yerden bir kuruş para almamışız. Her ay vergimizi veriyoruz ama basit vergide basit usule kayıtlı olan esnaf yıllık sadece bir defa cüzi bir miktar vergi veriyor. Bu olanlar nedeniyle benim bir ev ve arabam vardı sattım. Şu an kredi ödemem var veremiyorum. O da icraya gidecek. Eskiden kredi almamız için peşimizden gelen bankalar bize şimdi selam vermiyor. Ülke darbesinden tutun iç savaşa kadar geldi. Devlet ilerde rahatladığı zaman biz esnafı da rahatlatsın. Biz ilk önce sicil affı istiyoruz. Ardından devletten uzun vadeli ödeyebileceğim kredi desteği istiyorum. Hibe istemiyorum, sadece kredi desteği.”
Yaşanan çatışmaların artçı sarsıntılarını yaşadıklarını dile getiren Sipahi Pazarında esnaf Ercan Ural da uzun vadeli faizsiz kredi çağrısında bulundu.
“Başbakanımızdan esnafa yardım etmesini istiyoruz”
Ural, “Yarın başbakanımız büyük ölçüde ekonomik paketleri açıklamak için geliyor. Sur esnafı olarak mağduriyetimiz çok. Malum 4-5 ay kapalı kaldık ve bunun artçı sarsıntısı aylarca devam ediyor. Bu süreçte devletin almadığı bir yıllık vakıf kirası var, bu kira almama süresinin uzatılmasını istiyoruz. İş olasılığımız son derece düşük maddi imkânlarımız kısıtlı, iş yapamıyoruz. Yaşanan olaylardan dolayı, bizde başbakanımızdan esnafa yardım etmesini istiyoruz.” dedi.
Sur’da çay ocağı işleten İzzet Şin ise çatışmaların meydana getirdiği mağduriyetin giderilmesi çağrısında bulundu.
“Buradaki halkı kendilerinden soğutmasınlar, bir el atıp desteklesinler”
Şimdiye kadar sadece 3 bin lira para desteği aldığını dile getiren Şin, “Yetkililer Sur’daki insanları mağdur etmeyeceklerine dair söz verdiler. Çatışma döneminde 4 ay işyerimi açamadım ve çatışmalarda evim yıkıldı. Devletin esnafa verdiği 3 bin lira para desteği ile 5 ay geçimimi sağladım. Daha sonra Hasar Tespit Komisyonu'ndan evimin hasar bedeli 3 bin lira çıkarıldı. Sur’da hangi evde gitseniz en az 20-30 bin lira değerinde ev eşyası var. Benim 16-17 bin lira zararım var bu zararımı gösterecek fotoğrafları de çekmişim. Başbakanımızdan fakirin halinden anlamasını istiyorum. Buradaki halkı kendilerinden soğutmasınlar. Bu halka bir el atsınlar, desteklesinler. 3 bin lira ile bir mağduriyet giderilmez, onlarda biliyor.” ifadelerini kullandı.
Başbakan Binali Yıldırım yarın Diyarbakır’a gerçekleştireceği ziyarette ekonomi ve yatırım paketini açıklayacak. (M. Hüseyin Temel, Mehmet Bozdaş – İLKHA)