Kurban Bayramı`na sayılı günler kala uyarı ve tavsiyelerde bulunan Diyarbakır Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Bıçak, hayvanlardaki pasaport ve sağlık raporlarına dikkat çekti.

Hayvancılığın hem bölge için hem de Türkiye için büyük bir öneme sahip olduğunu belirten Mehmet Bıçak, sektörün heba edilmemesi gerektiğini söyledi.

Hayvanlardan insanlara geçen hastalık sayısının 250`nin üzerinde olduğuna da dikkat çeken Bıçak, kurbanlık alacakların, kurbanlıkların pasaport ve sağlık raporlarına mutlaka bakmaları gerektiğine vurgu yaptı.

Bıçak, et kalitesi için hayvandaki hastalıklara dikkat edildiği gibi hayvanın psikolojisine de dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıkların ölümcül sonuçlar doğurabileceğini belirten Bıçak, “Aşağı yukarı hayvanlardan insanlara bulaşan ve insanlardan hayvanlara geçen ‘zounus` dediğimiz hastalık sayısı 250`nin üzerindedir. Bunların çok tehlikeli olanları var. Paraziter hastalık viral olanları var. Bakteri hastalıkları var. Kurbanlık hayvan alacakların bu hastalıkları göz önünde bulundurarak, dikkat etmesi lazım.” dedi.

Hayvanlardaki pasaport ve sağlık raporunun önemine dikkat çeken Bıçak, “Hayvanların uygun yerlerden alınması gerekir. Kurbanlık alacaklar, büyükbaş hayvan aldıklarında pasaportlarına ve sağlık raporuna mutlaka bakmalıdırlar.  Küçükbaş hayvanlarda da küpelerine ve sağlık raporlarına mutlaka bakılmalıdır. Hayvanlar alındıktan sonra uygun kesim yerlerinde, ruhsatlı mezbahaneler ya da hayvan zabıtası kurulunca oluşturulacak geçici yerlerde kesim yapılmalıdır. Orada görevli veterinerler var. Kesim sonrasında da etlerini bu veterinerlere muayene etme şansları var.” ifadelerini kullandı.

Kurbanın dini bir vecibe olmasının yanında ciddi bir ekonomik boyutunun da olduğunu söyleyen Bıçak, hayvan kesecek olanların işin ehli olmaları gerektiğini belirtti.

“Kurban ciddi bir ekonomiye hitap ediyor”

Bıçak, “Bir milyonun üzerinde büyükbaş hayvanın, 2 milyon 500 binin üzerinde küçükbaş hayvanın kurban edildiği göz önünde bulundurulduğunda bunların sadece derileri ve bağırsakları çok ciddi bir paradır.  Mili bir servetten bahsediyoruz, bununda heba edilmemesi lazım. Uygun insanlar, uygun şartlarda bu hayvanları kestikleri zaman, bunlar zayi olmayacak şekilde çok ciddi anlamda bir ekonomik katkı olarak ülkede kalmalıdır.” dedi.

Kurban kesiminde hayvanlara eziyet edilmemesi gerektiğini de belirten Bıçak, hayvan refahının et kalitesi açısından önemli bir konu olduğunu söyledi.

“Hayvanlar kesilirken birbirini görmemeli”

Bıçak, “Hayvanların taşınmasından tutun da kesim anına kadar hiçbir şekilde hayvana eziyet edilmemelidir. Hatta ve hatta hayvanlar kesilirken bir birini görmeden kesilmeleri gerekir ki hem et kalitesi düşmesin hem o hayvanda stres oluşmasın. Bu çok önemli bir konu, verim kaybına sebep oluyor. İnsanlar strese girdiği zaman nasıl ki birçok hormonal denge bozluyorsa hayvanlarda da böyledir. Bu hormonal denge bozulduğu zaman en basitinden hayvanın etinde laktik asit birikimi oluşmaya başlıyor. Hayvan etinin kalitesi ve tadı değişiyor. Birçok insanın göz ardı ettiği bir şey, aslında vatandaşlarda bu konuda bilinçli değil. Bunların bir şekilde bilinçlenmesi gerekir.  Bizimde görevimiz bunları aydınlatmaktır.” dedi.

İlk defa hayvan alacak olanlar için uyarılarda bulunan Bıçak, hayvanların taşıması gereken özellikleri de şu şekilde anlattı:

“Hayvan alırken vatandaşlar bazı şeylere dikkat etmeleri lazım. Hayvanın derisi canlı, gözleri parlak olmalı. Hayvan ne duyarsız ne de aşırı duyarlı olmamalıdır. Veya tamamen duyarsızsa yine bir hastalık var demektir. Ayrıca hayvanlarda ki rapor ve pasaport, hayvanların veteriner kontrolünden geçtiği anlamına geliyor.  Küçükbaşların da küpelerine dikkat edilmelidir. Ayrıca bir veteriner hekimin verdiği, hayvanın sağlıklı olduğuyla ilgili raporu görmeleri gerekir.”

Hayvanlardaki hastalıkların mevsimine göre değişkenlik gösterdiğini söyleyen Bıçak, her mevsimde birçok hastalığın ortaya çıktığını da sözlerine ekleyerek dikkatli olunması gerektiğini belirtti.  (İLKHA)