Küba'nın Guantanamo Körfezi'nde ABD deniz kuvvetleri üssünde bulunan Guantanamo cezaevi, 11 Eylül saldırıları sonrasında ABD'nin Afganistan'ı işgal etmesinin ardından açıldı.
Dönemin ABD Başkanı Bush tarafından ilan edilen sözde "terörle küresel savaş" ama gerçekte Müslümanlara yönelik işkence merkezi olarak kurulan ve insanlık dışı uygulamalarla dünya genelinde tepki alan Guantanamo hapishanesi 11 Ocak 2002 tarihinde açıldı.
ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri, açıldıktan bir yıl sonra 680 kişiyi Guantanamo'ya gönderirken, zamanla cezaevinde tutulanların sayısı 800'e kadar yükseldi.
Guantanamo'daki işkence Kongre raporlarına girdi
Guantanamo'daki ihlaller ABD Senatosu'nun raporlarına da yansıdı. Suda boğulma hissi yaratma, cinsel işkence, duvara fırlatma, aşırı ışık ve sesle duyuları etkisiz hale getirme gibi geliştirilmiş sorgulama yöntemlerinin kullanılması, ABD kamuoyunda da tepki gördü.
Hem ABD'de hem de uluslararası toplumda Guantanamo için "ABD`nin utanç kaynağı ve yüz karası" nitelendirmesi yapılırken, Bush yönetimi eleştirilere kulaklarını tıkadı.
İnsan hakları örgütleri, Guantanamo'da savaş hukukuna ilişkin kuralları belirleyen Cenevre Sözleşmeleri'nin ihlal edildiği görüşünde.
Hala çok sayıda tutuklu var
Guantanamo'da sorguları tamamlananların hapishaneden nakillerine devam ediliyor.
Pentagon, cezaevindeki tutuklulardan 15'inin önceki gün Birleşik Arap Emirlikleri'ne gönderildiğini bildirdi.
Guantanamo'dan son olarak 12 Yemenli ve 3 Afganın transferi, bugüne kadar tek seferde en yüksek sayıda tutuklunun gönderildiği nakil oldu. Cezaevinde, bu son nakilin ardından 61 tutuklu kaldı.