TARİHTE BUGÜN : 12 . Ağustos

M.Ö. 30 - Antik Mısır'ın son Yunan asıllı (Hellenistik) kraliçesi Kleopatra, intihar ederek öldü. Asıl ünvanı VII. Kleopatra olmasına rağmen kendisinden önce gelenler unutulduğu için, kısaca Kleopatra olarak bilinir. 9 dil bilen Kleopatra zeki bir kadındı. Roma İmparatoru Sezar`a sığınıp onunla evlenmek suretiyle Mısır Kraliçeliği ünvanını korumuşsa da Sezar`ın ölümünden sonra imparator olan Octavyus`un hışmına uğrar ve sonunda intihar eder.

1281 –Moğol Hanı Kubilay Han'ın donanması Japonya'ya yaklaştığı sırada çıkan bir tayfun neticesinde battı. Japonya`nın Moğollar tarafından istilası  Yuan Hanedanı'nın imparatoru Kubilay Han tarafından Kore Yarımadası'ndaki Goryeo Krallığı'nın ele geçirilmesinden sonra Japonya'ya karşı düzenlenen 1274 seferi ve 1281 seferi olmak üzere iki askerî sefer ve savaşı kapsar. İşgal girişiminin başarısız olması tarihsel açıdan büyük önem taşır. Başarısızlık sonucunda Moğol İmparatorluğu'nun yayılmasının doğal sınırları belirlenmiş ve Japon ulusal tarihi de derinden etkilenmiştir. Japonlar adalarını başarıyla savunurlar ancak Moğol donanmasının yaklaşık %75`inin çok şiddetli fırtınada batmasının da istilanın başarısız olmasında payı büyüktür. İşgal çok sayıda esere kaynaklık edecek ve Japon edebiyatında ilahi rüzgar anlamına gelen kamikaze kelimesinin ilk olarak bu dönemde kullanıldığı görülecektir. Ayrıca Japonya`nın II. Dünya Savaşı sonrası ABD Silahlı Kuvvetleri tarafından işgal edilmesi sayılmazsa adanın yıkıcı bir işgal tehlikesiyle yüzyüze kaldığı tek durumdur.

1687 - İkinci Mohaç Savaşı, Osmanlı ordusu ile Habsburg(Avusturya Arşidüklüğü) ordusu arasında, Mohaç'ın 24 km güneybatısındaki bölgede yapıldı; Habsburg'un zaferiyle sonuçlandı. Osmanlı kuvvetlerinin ağır yenilgisi üzerine Osmanlı ordusu padişahın devlet işleriyle ilgilenmediği gerekçesiyle cepheyi bırakıp İstanbul'a yürümeye başladı (5 Eylül). Askerler önce Sadrazam Sarı Süleyman Paşa'yı öldürmek istedi. Süleyman Paşa İstanbul'a kaçtı, ordu vekilliğine ise Halep Beylerbeyi Siyavuş Paşa getirildi. İstanbul tarafından Siyavuş Paşa sadrazam yapılıp, Süleyman Paşa azledilse de bu askerin yürüyüşüne mani olamadı.
8 Kasım günü İstanbul önlerine gelen askerler "Avcı" lakaplı sultan IV. Mehmet'i tahttan indirdi ve yerine II. Süleyman'ı geçirdiler. Bu arada Avusturya (Habsburg) orduları, Osmanlı ordusunun bıraktığı boşluk ortamından yararlanarak Kanije hariç Güney Macaristan'ı ve Erdel'i ele geçirdi.


1910- İstanbul Moda'da ilk tenis kortu açıldı. Batılılaşma eğiliminin İstanbul sosyetesi tarafından doruğa çıktığı bu yıllarda batıda görülen ne varsa iyi kötü ayırtetmeksizin, doyumsuz bir iştahla bu güruh tarafından taklit edilmekte ve toplumun manevi ve ahlaki değer ve kazanımları tahrip edilmekteydi. O dönemde iktidarda tamamen batıya ram olmuş kişilerden oluşan İttihat ve Terakki vardı ve zaten batı taklitçiliğini körüklemekte ve öncülüğünü yapmaktaydı.

1914 - I. Dünya Savaşı: İngiltere, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu`na savaş ilan etti.

1924 - Pakistan'ın altıncı devlet başkanı Ziya-ül Hak, doğdu.
Pakistan'da, seçimle yönetime gelen Zülfikar Ali Butto'yu 1977'de askeri darbe ile deviren generaldir. 1979 yılında Bhutto idam edilmiştir. Pakistan`da halk desteğini arkasına almak için Şeriat ilan eden Ziya ül Hak 1988'de ABD büyükelçisinin ve kurmaylarının da bulunduğu uçağın düşürülmesi sonucu hayatını kaybedene kadar yönetimde kalmıştır. Ölümünün ardından seçimleri açık farkla kazanan Zülfikar Ali Butto'nun kızı Benazir Butto Devlet Başkanı olmuştur.

1927 - Bolivya'da 80 bin yerli hükümete başkaldırdı.

1930- Serbest Cumhuriyet Fırka'sı kuruldu. Başkanlığa Fethi Okyar geçti. Türkiye'de geniş halk kitlesinin giderek yükselen muhalefetini kontrol altına almak için Fethi Okyar`ın "Serbest Fırka"yı kurması teklifi bizzat Mustafa Kemal`den gelmiştir. Deney olumlu sonuç vermeyince 17 Kasım'da da kapatılacaktır. Mustafa Kemal ve arkadaşları Kurtuluş Savaşı yıllarından itibaren dindar halk tabanından büyük bir muhalefetle karşılaşmışlardı. Bu muhalefet başarılarla çoğu zaman kanlı bir şekilde bastırılmakla azalsa da hilafetin kaldırılması, laikliğin ilanı ve harf devrimi gibi Müslüman Halkın inanç ve mefkuresine zıt  kararların alınmasıyla yeniden yükselmişti. Bir dönem Takrir-i Sükun Kanunu'yla sindirilen bu muhalefet zaman zaman başkaldırı boyutlarına ulaşıyordu. Mustafa Kemal`e göre bu muhalefetin potansiyel biçiminde kalması, iktidardaki parti açısından fazla önemli sayılmayabilirdi; ama aynı potansiyelin bir örgüt tarafından kullanılması yeni kurulan ve yüzünü halka değil de batıya çeviren rejim için sarsıcı sonuçları peşi sıra getirebilirdi. Böyle bir örgüt yoktu ve İzmir'deki M. Kemal'e yönelik suikast bahanesi, örgütlenmeyi yapabilecek bütün eski ittihatçıların temizlenmesi olanağını sağlamıştı. Ayrıca İstiklal Mahkemeleri halk muhalefetine önderlik edebilecek şahısları büyük ölçüde etkisiz hale getirmişti. Böylece toplumsal muhâlefeti yönlendirebilecek halk önderlerinden ve siyaset içi kişilerden kurtulunmuştu; ama toplumsal muhalefeti besleyen nesnel koşullar daha da güçlenerek sürmekteydi.
Bunu da kontrol altındaki bir parti yoluyla yönlendirmek iyi fikir gibi görünmekteydi. Ama toplumsal muhalefet öylesine büyüktü ki sadece ismi muhalefet olan bir partiye bile teveccüh çığ gibi büyüdü ve işler heran kontrolden çıkabilirdi. Bu durum üzerine tekrar Mustafa Kemal`in emriyle parti, kendini hiçbir geçerli neden göstermeksizin feshedecekti.

1950: Bulgaristan 50.000 Türk'ü sınırdışı etti.

1953—Sovyetler Birliği, Kazakistan'da ilk Hidrojen Bombası deneyi yaptı. Sovyetler Birliği ilk hidrojen bombasını gizlice denedi ve bu denemeden başarılı sonuç alarak Dünyada hidrojen bombasına sahip ikinci ülke oldu. Nükleer enerjiye casusluk yoluyla ulaşan Sovyetler Birliği, Hidrojen Bombası aşamasına kendi fizikçilerinin çalışmalarıyla ulaşmıştı.

1954 - BM askerleri Kore'den çekilmeye başladı. Kuzey Kore savaşta mağlup olmuş ve geriye çekilmişti. Yapılan ateşkes antlaşmasından sonra ABD öncülüğünde Kore`ye konuşlanmış olan ve aralarında Türkiye askerlerinin de bulunduğu Uluslararası güç çekilmeye başladı.

1960: 27 Mayıs Cuntası`nın kurduğu Milli Birlik Komitesi`nin kabul ettiği kanunla, MBK'nin çıkardığı kanunların geçici olmadığı kabul edildi. Kanundan daha önce var olan ‘geçici` kelimesi çıkartıldı. Bundan sonra cuntanın ağzından çıkan herşey, karşı çıkılamaz kanun hükmüne giriyordu.

1964 - Irkçı politikaları nedeniyle Güney Afrika, Olimpiyat Oyunları'ndan men edildi.

1979 Bingöl'de Milliyetçi Hareket Partili (MHP)'li Belediye Başkanı Hasan Tekin ve kardeşi öldürüldü.

1985 - Japon havayollarına ait JAL123 uçuş numaralı Boeing 747 jumbo jet, Japonya'nın Ogura Dağı'na düştü: 520 kişi öldü, 4 kişi kurtuldu.

1990- Hükümete savaş ilan etme yetkisi verildi. TBMM'nin gizli oturumunda, Akbulut Hükümeti'ne Irak'ın Türkiye'ye saldırısı halinde Silahlı Kuvvetleri kullanma ve Irak'a savaş ilan etme yetkisi verildi. I. Körfez Savaşında ABD`nin Irak`a saldırmasına yeşil ışık yakan Türkiye, bir yandan olası Irak saldırısına karşı tedbirler alıyor öte yandan da savaşın genişleme olasılıklarına karşı Irak pastasından pay kapma senaryoları geliştiriyordu. Ama Turgut Özal`ın Cumhurbaşkanlığında Türkiye, Genel Kurmay`ın engellemesi üzerine umduğunu bulamayacak ve Irak`a müdahale etme projesini uygulayamayacaktı.

1992 - Kanada, Meksika, ve ABD, NAFTA antlaşmasının ön görüşmelerini tamamladıklarını açıkladılar. (NAFTA), Kuzey Amerika Ülkeleri Serbest Ticaret Anlaşması olarak bilinen anlaşmadır. Bu anlaşmanın tarafları Kanada, ABD ve Meksika'dır. 1 Ocak 1994'te yürürlüğe giren NAFTA kapsamında, söz konusu üç ülke arasındaki ticaret ve yatırımlar liberalize edilmiş, ilk kez yabancı şirketlere, anlaşma ülkelerini uluslararası tahkim kurullarında tek taraflı olarak dava etme hakkı tanınmıştır.1994-2001 yıllarında yatırımcıların ABD, Kanada ve Meksika hükümetlerine karşı açtığı yüzlerce tahkim davası bulunmakta olup; bu davaların hemen hepsinde yatırımcılar kazanmış, devletler ise kaybetmiştir.

1996- Türkiye ile İran arasında doğalgaz anlaşması imzalandı. Başbakan Erbakan'ın İran gezisi sırasında imzalanan anlaşmayla toplam bedeli 23 milyar Dolar olan ve 23 yılı kapsayan anlaşmayı, Türkiye adına Enerji Bakanı Recai Kutan imzaladı. Anlaşmaya göre, Türkiye 1999 yılından itibaren yılda 3 milyon metreküp doğalgaz ithal etmeye başlayacağı, bu miktar 2005 yılında 10 milyar metreküpe kadar çıkacağı belirtildi. ABD ve TSK ise bu anlaşma ve yakınlaşmaya karşı çıktıklarını daha önce açıklamışlardı.

1998 Devlet İstatistik Enstitüsü, 30 Kasım 1997'de yapılan genel nüfus sayımının sonuçlarını açıkladı. Buna göre, Türkiye'nin nüfusu: 62 milyon 870 bin 30.