Rusya ziyareti sırasında bir araya geldiği Türk ve Rus iş adamlarına seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 100 milyar dolar ticaret hedeflediklerini vurgulayarak “Ticari ilişkilerimizin önündeki engellerin kaldırılması ve yeni iş birliği alanlarının devreye alınması hâlinde, bu rakama süratle ulaşabiliriz. Bunun için, siz değerli iş adamlarına büyük görevler düşüyor. Devlet yöneticileri olarak, sizlerin önündeki engelleri kaldırmak için gerekli adımları atacağımızdan hiçbirinizin şüphesi olmasın” dedi.

Rusya ziyaretini sürdüren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile birlikte Türk ve Rus iş adamları ile bir araya geldi. Konstantin Sarayı`nda gerçekleşen toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk ve Rus iş adamlarına hitaben bir konuşma yaptı.

“Türkiye, 15 Temmuz`da tarihimizin en alçak darbe girişimini yaşadı”

Türk ve Rus iş çevrelerini bir araya getiren toplantının her iki ülke için hayırlara vesile olmasını dileyerek konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2015 Kasım ayında yaşanan elim hadisenin, Türkiye`nin Rusya`yla iyi ve verimli bir şekilde süren ilişkilerinin üzerine kara bir gölge gibi çöktüğünü belirterek, “Ülkemiz, 2015 yılında üst üste iki seçim yaşadı. Aynı dönemde terörle ciddi mücadelelerimiz oldu. Son olarak, 15 Temmuz`da tarihimizin en sinsi, en alçak darbe girişimiyle bu süreç adeta zirveye tırmandı.” dedi.

Demokrasinin ve Cumhuriyetin karşı karşıya kaldığı bu hain saldırının, milletin cesareti ve fedakârlığı sayesinde akamete uğratıldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Fetullahçı Terör Örgütü`nün ve arkasındaki güçlerin, ülkelerimiz arasındaki ilişkilere de kastettikleri, bugün çok daha iyi anlaşılıyor” ifadelerini kullandı.

“Darbe girişimine rağmen, piyasalarda güven iklimi kendisini gösterdi”

Türkiye`nin sağlam temellere dayanan güçlü ekonomisinin dayanıklılığına, bu darbe girişimi vesilesiyle bir kez daha tüm dünyanın şahit olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “15 Temmuz darbe girişiminin ardından, piyasaların açıldığı andan itibaren güven ve istikrar iklimi kendisini göstermiştir. 16 Temmuz`da vatandaşlarımızın piyasaya sürdüğü dolara baktığımız zaman 2,5 milyar dolardır. Çok küçük dalgalanmalar dışında herhangi bir kırılmanın yaşanmadığı ekonomimiz, işleyişine normal şekilde devam ediyor. Büyük projeler ve yatırımlar hız kesmeden devam ediyor. 30 Haziran`da açılışını yaptığımız Osmangazi Köprüsü`nün ardından, 26 Ağustos'ta Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 20 Aralık'ta Avrasya Tüneli hizmete girecektir. 2018'de İstanbul'da dünyanın en büyük havalimanının ilk etabı faaliyete geçecektir. Yine bu yıl içerisinde dünyanın en uzun köprüsü olacak 1915 Çanakkale Köprüsünün temelini atmayı hedefliyoruz.”

Rusya ile 100 milyar dolar ticaret hacmi hedefi

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı ile yaptıkları baş başa ve heyetler arası görüşmelerinde iki ülke arasındaki ilişkileri ayrıntılı şekilde değerlendirdiklerini aktaran ve “Bakınız biz, 2008`de 38 milyar dolara kadar çıkan ikili ticaret hacmimizi dahi yeterli bulmazken, geçtiğimiz yıl 24 milyar dolar düzeyine geriledik” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önce, iki ülke arasında hedeflenen 100 milyar dolarlık ticaret hacminin, yeniden gündeme alınması gerektiğini düşündüklerini dile getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ticari ilişkilerimizin önündeki engellerin kaldırılması ve yeni iş birliği alanlarının devreye alınması hâlinde, bu rakama süratle ulaşabiliriz. Bunun için, siz değerli iş adamlarına büyük görevler düşüyor. Devlet yöneticileri olarak, sizlerin önündeki engelleri kaldırmak için gerekli adımları atacağımızdan hiçbirinizin şüphesi olmasın. Dostum Putin`le bu konuda hemfikiriz” şeklinde konuştu.

“Türk akımı projesi atacağımız en önemli adımlardan bir tanesi”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye`nin 2002 yılından sonra gerçekleştirdiği büyük atılımların, pek çok ülkeye ilham veren bir başarı hikâyesi olduğunu kaydederek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “2002 yılında 230 milyar dolar olan Gayrı Safi Yurtiçi Hâsılamızı, 2015 yılında 720 milyar dolara çıkardık. Şu anda Rusya ile ilişkilerimizde özellikle bir aksama gösteren Mersin Akkuyu Nükleer Enerji Santralimizin yeniden hız kazanması büyük önem arz ediyor. Bu, 22 milyar dolarlık ciddi bir yatırımdır. 4 bin 500 megavatlık bir enerji gücüne sahip olmamızı sağlayacak. Aynı şekilde Türk Akımı projesi şu anda atacağımız en önemli adımlardan bir tanesidir. Çift hat olarak bu da hayata geçecek. Savunma sanayiinde atacağımız adımlar söz konusu. Ortak Yatırım Fonu kurmak için çalışacağız, onu da bugün aramızda karara bağladık.”

“Rusya`nın bütün bölgeleri türk yatırımcılarının ilgisini çekiyor”

Hükûmetler arası Karma Ekonomik Komisyon, İş Konseyi gibi yapıların aktif şekilde çalışmalarına devam edeceğini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Burada misafir olduğumuz Sen Petersburg başta olmak üzere, Rusya`nın diğer bütün bölgeleri de yine Türk yatırımcılarının büyük ilgisini çekiyor. Aynı şekilde, ülkemizde de Rus müteşebbislerin ilgisini çekecek çok sayıda alan ve yer var” dedi ve Rus iş adamlarına hitaben, “Siz kıymetli iş adamlarımızdan, ekonomik ilişkilerimizin hedeflenen düzeye çıkarılmasına katkıda bulunacak projeler konusunda süratli ve somut adımlar atmanızı bekliyoruz” diye ekledi.

Heyetinde bulunan Türk iş adamları arasında Rusya`da yatırımları olanların bulunduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İnanıyorum ki muhataplarıyla bundan sonraki sürece çok daha farklı bir şekilde yükleneceklerdir” diye konuştu.

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin`le birlikte Türk ve Rus iş adamlarıyla yaptıkları toplantı ile Rusya`daki temaslarını tamamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, St. Petersburg Pulkovo Havalimanı`na geçerek Ankara'ya dönmek üzere Rusya'dan ayrıldı. (İLKHA)