Diyarbakır’da Sağlık Bilimleri Üniversitesi Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ilk 20 ay içerisinde 125 kornea nakli gerçekleştirildi.
Kornea nakli ile ilgili açıklamalarda bulunan Kornea Bankası Mesul Müdürü Uzm. Dr. Selahattin Balsak, Kornea’nın gözün en ön kısmında yer alan, ışığı odaklamak ve gözü dış etkenlerden korumak için özelleşmiş saydam ve eğimli bir doku olduğunu söyledi.
Balsak, 140 hasta için de kornea nakli için gerekli işlemleri başlattıklarını, ancak bu hastalar için uygun kornea nakli beklediklerini belirtti.
Kendi koordinatörlüğündeki ekibin; Laboratuar Yöneticisi Uzm. Dr. M. Fuat Alakuş, Kornea Teknisyeni Melek Kurnuz ve Kornea Teknisyeni Kevser Eminoğlu’ndan oluştuğunu söyleyen Balsak, kornea nakli ameliyatı hakkında bilgi verdi.
Balsak, “Kornea nakli, şeffaflığını yitirmiş ya da şekli bozulmuş kornea dokusunun belirli büyüklükte dairesel şekilde çıkarılarak yerine kadavradan alınan ve yine uygun çapta kesilerek hazırlanmış sağlıklı kornea dokusunun yerleştirilmesi ameliyatıdır. Günümüzde en çok yapılan ve başarı oranı en yüksek doku naklidir.” dedi.
Kornea, insan gözünün en ön kısmında yer alan şeffaf ve yüksek kırıcılık özelliğine sahip bir doku olduğunu söyleyen Balsak, “Ön yüzeyinin eğimi ve şeffaflığı sayesinde göze paralel olarak gelen ışınlar kırılarak retina üzerinde birleşmek üzere birbirine yaklaşırlar ve göz merceğinden de geçtikten sonra retina üzerinde odaklanırlar. Yani görme fonksiyonunun başarı ile gerçekleşebilmesi için korneanın şeklinin düzgün olması ve şeffaflığının korunması gerekmektedir.” şeklinde konuştu.
“Son zamanlarda kornea naklinde başarı oranı arttı”
Son zamanlarda kornea naklinde başarı oranının artığına dikkat çeken Balsak, şu şekilde konuştu; “Operasyon tekniklerinde ve kullanılan materyallerdeki gelişmeler, hücre koruyucu özel maddelerin kullanılması, verici korneanın sağlıklı ve steril koşullarda alınması, doku kalitesi ve uygunluğunun test edilmesi ile bu ameliyatın başarı oranı daha da artmaktadır. Kornea nakli, görmeyi arttırmak, kornea hastalığını tedavi etmek, göz bütünlüğünü korumak ve dış görüntüsünü düzeltmek amacıyla yapılabilir. Görme keskinliğini arttırmak naklin en sık nedenidir.”
Balsak, Kornea’nın düzgün oval şeklinin bozularak konikleşmesi, antibiyotik tedaviye cevap vermeyen kornea iltihabı ve kazalar sonrası korneanın bozulması durumunda kornea naklinin gerektiğini belirtti.
Kornea naklinde 125’inci hasta olan Hafife Sadıroğlu, 3 yıldır gözlerinin görmediğini belirterek, “3 yıldan sonra ilk defa ışığı görmeye başlıyorum. Çok mutluyum. Burada nakil olmasaydım başka bir şehre kesinlikle gidecek maddi imkânım yoktu. Silvan ilçesinden buraya bile zor olanaklarla geliyorum. Doktoruma ve beraber çalıştıkları ekibine emeklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum” dedi. (Yunus Sırat- İLKHA)