AA- Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Yüksek Askeri Şûra'nın (YAŞ) yapısındaki değişikliklere dair konuştu. Kanal 24'e konuşan Bozdağ, Askeri Yargıtay ile Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nin Yargıtay ve Danıştay ile birleştirilmesinin önemli bir adım olacağını fakat bunun öncelikle siyasi partilerle görüşülmesi gerektiğini söyledi.
Bozdağ, artık şûrada demokratik denetimin belirleyici olacağını ifade etti:
"Yüksek Askeri Şura'nın yapısının değişmesi ve sivilin ağırlığının orada artması, terfilerde belirleyici iradenin sivil irade olması anlamını taşımaktadır. Baktığınızda sayısal çoğunluk da değişti ve oradaki yapıda çok farklı bir hâle geldi. Artık milletin iradesi doğrultusunda bir terfi, değişme ve gelişme olacaktır."
OHAL kapsamında yayımlanan Kanun Hükmünde Kararnameye göre, YAŞ'ın yapısında değişiklik yapıldığının ve Adalet Bakanının da YAŞ üyesi olduğunun hatırlatılması üzerine Bozdağ, AK Parti hükümetlerinin her krizden sonra söz konusu krizlerin tekrar yaşanmaması için tedbirler aldığını ifade etti.
"Kuvvet komutanlıklarının sivil iradeye bağlanması önemli"
Ne kadar demokratikleşirsek, bu, darbeyi önleyecek gücü de yukarı çekecektir. Tabii askeri gereklilikler ve ilgili sevk ve idare kısmı yine Genelkurmay Başkanı'na ait olacaktır ama pek çok görev, yetki Milli Savunma Bakanlığı'na geçmiş oldu. Bakanlığın teşkilât yapısı da oldukça önemli ölçüde değiştirildi ve diğer bakanlıklarınki gibi genel müdürlükler oluşturuldu, teftiş başkanlığı getirildi."
"TSK'ya kaynak oluşturma kabiliyetini yok ettik"
Askeri okulların tamamının kapatılmasına da değinen Adalet Bakanı Bozdağ, FETÖ'den orduya sızmaların büyük bir tehdit olduğunu belirterek, kaynağı genişlettiklerini anlattı:
" 'Lise ve dengi okullar' dedik. Hem liselerden hem de diğer bütün meslek liselerinden, dengi okullardan mezun olan bütün yavrularımız bu sınavlara girebilecekler, ter döküp, emek verip kazandıklarında Türk ordusunun şerefli bir mensubu olma imkânını bulabileceklerdir.
Buradaki antidemokratik kısıtlamayı ve ayrımcı yaklaşımı da ortadan kaldırdık herhangi bir grubun veya yapının kendi içerisinden Türk Silahlı Kuvvetlerine kaynak oluşturma kabiliyetini de yok ettik."
Milli Savunma Üniversitesi
Bozdağ, Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde kurulan Milli Savunma Üniversitesi'nin rektörünün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dekanlarının, dekan yardımcılarının bakan tarafından atanacağını açıkladı.
Bozdağ, üniversitede görev yapacak öğretim görevlilerinin hem sivil hem de askerlerden olabileceğini, kurmaylıkla ilgili kısmın yüksek lisans ve doktora eğitimi düzeyinde yapılacağını da söyledi.
Askeri yargıyı kaldırma adımı
Bozdağ, bir soru üzerine, Türkiye'de askeri ve adli yargı olmak üzere, iki ayrı yargının bulunduğunu, bunun da iki ayrı devlet görüntüsü verdiğini söyledi:
"Demokratikleşen bir Türkiye'de, hukuk devletine inanmış bir Türkiye'de yargının birliğini konuşmak, Askeri Yargıtay ile Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ni kaldırarak, Yargıtay ve Danıştay'da birleştirmek son derece önemlidir. Bu adım siyasi partilerimizle konuşularak atılacak bir adımdır."
Bozdağ, Genelkurmay Başkanlığının, cumhurbaşkanına bağlanması konusunun da muhalefet partileriyle görüşüleceğini kaydetti.
Fettullah Gülen'in iadesiyle ilgili de açıklamalarda bulunan Bozdağ, ABD yönetiminin, Gülen'i iade etmediği takdirde bunu, demokrasiye inanmış halkına anlatamayacağını vurguladı. Bozdağ, Gülen'in, ABD izin vermezse kaçamayacağını söyledi.
Almanya'ya sert tepki
Bozdağ, bugün Köln yapılan "Darbeye Karşı Demokrası Mitingi"ne Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sinevizyonla bağlanmasına izin verilmemesine de sert tepki gösterdi. Avrupa'nın demokrasi konusunda samimi olmadığını söyleyen Bozdağ, şöyle devam etti:
"Almanya'nın Sayın Başbakanı'na ve Anayasa Mahkemesi yetkililerine soruyorum, siz Türkiye'ye gelince yüz perdeden demokrasi cümleleri kuruyorsunuz, peki bir legal toplantıya Türkiye'nin Cumhurbaşkanı'nın sinevizyonla katılıp, görüşlerini açıklamasının engellenmesi demokrasinin hangi ilkesine uygun? Hukuk devletine uygun mu?"