Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yayımlanan tebliğlerde yer alan 'tehlikeli' ve 'çok tehlikeli' işler kategorisine giren meslekleri yapabilmek için mesleki yeterlilik belgesi almak zorunlu hale getirildi.

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Genel Sekreteri Kürşat Göncü, belge alma zorunluluğu bulunan mesleklere yönelik sınav ve belgelendirme işlemlerine devam edileceğini söyledi.

48 tehlikeli meslek dalında mesleki yeterlilik belgesi almanın zorunlu hale getirildiğini belirten Göncü,  firmalardan gelen talepler doğrultusunda TOBB bünyesindeki Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri A. Ş. (MEYBEM) ile birlikte bu sınavları yapacaklarını açıkladı.

Odaları bünyesinde ilk olarak sac ile metal işleme dalında teorik ve uygulama sınavı gerçekleştirdiklerini hatırlatan Göncü, "Bu sınavlar sayesinde nitelikli kişilerin olduğu iş ortamlarında kaliteli ve nitelikli üretim sağlanacak. Bazı mesleklerde 2017 yılından itibaren mesleki yeterlilik belgesi almayan işçiler çalıştırılamayacak. Çalışan işçilerin mutlaka belge sahibi olması gerekecek. Belge almadan çalışanlar ise bu kapsamda kaçak çalışıyor pozisyonunda gözükecekler. Bu durumda da işletmelere cezai yaptırımlar uygulanacak.” dedi.

'Tehlikeli meslek dalları' kategorisine giren meslekler ise şöyle belirtildi:

“Ahşap kalıpçısı, alçı levha uygulayıcısı, alçı sıva uygulayıcısı, alüminyum kaynakçısı, betonarme demircisi, betoncu, çelik kaynakçısı, direnç kaynak ayarcısı, doğalgaz çelik boru kaynakçısı, doğalgaz ısıtma ve gaz yakıcı cihaz servis personeli, doğalgaz işletme bakım operatörü, duvarcı, endüstriyel boru montajcısı, hidrolik pnömatikçi, ısı yalıtımcısı, ısıtma ve doğalgaz iç tesisat yapım personeli, inşaat boyacısı, iskele kurulum elemanı, kaynak operatörü, makine bakımcı, metal sac işlemecisi seramik karo kaplamacısı, ses yalıtımcısı, sıvacı, su yalıtımcısı, tünel kalıpçısı ve yangın yalıtımcısı.” (İLKHA)