Türkiye geneli devam eden darbe girişimi soruşturması kapsamında birçok kamu kurumunda açığa almalar ve gözaltılar artarak devam ediyor.

Bu kapsamda Rize'de devam eden soruşturma kapsamında Cumhuriyet Başsavcılığınca aktif, pasif ve emekli emniyet mensuplarına yönelik başlatılan soruşturma kapsamında Rize'de 5 polis yakalanarak gözaltına alındı. Soruşturma çerçevesinde İl Jandarma Komutanlığında görevli bir uzman çavuşun da askeri lojmanda gözaltına alındığı öğrenildi.

Rize

Rize'de, 15 Temmuz'dan bu yana sürdürülen soruşturma çerçevesinde 44 polis ile 1 uzman çavuş gözaltına alındı, 2 hâkim ve bir savcı tutuklandı, bir hâkim ise denetimli serbestlik kapsamında serbest bırakıldı.

Diyarbakır`da bin 9 kişi görevinden uzaklaştırıldı

Diyarbakır Valiliği başlatılan soruşturma kapsamında yasa dışı yapılarla bağlantıları olduğu değerlendirilen ve görevinden uzaklaştırılan kamu kurumu ve personel sayısı listesini şu şekilde açıklandı:

Emniyet Müdürlüğü 382, Milli Eğitim Müdürlüğü 288,  Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü 97, Adli Personel 69, Dicle Üniversitesi 56, Askeri Personel 41, TRT Diyarbakır Müdürlüğü 19,Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü 10, Vergi Dairesi Başkanlığı 8, İl Müftülüğü 7, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü 6, Telekom Bölge Müdürlüğü 4,Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu 3, Mülki İdare Amiri 2, Vergi Denetim Kurulu 2, Diğer kurumlardan 15, olmak üzere toplamda bin 9 kişi görevinden uzaklaştırıldı öğrenildi. Görevden uzaklaştırılan personel hakkında gerekli yasal işlemlerin sürdürüleceği belirtildi.

Ayrıca, Diyarbakır`ın Çınar ilçesinde Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde görevli 3 öğretmenin daha görevden alınması ile açığa alınan öğretmen sayısı 14'e yükseldi.

Siirt

Siirt Emniyet Müdürlüğü ise soruşturmalarla ilgili yaptığı açıklamada, “15 Temmuz günü FTÖ/PDY Terör Örgütünün Darbe Girişimi ile ilgili olarak ilimizde devam eden soruşturma kapsamında ilimiz merkez ve ilçelerinde biri Şube Müdürü biri Başkomiser, 7`si Komiser, 12`si Komiser Yardımcısı ve 57`si polis memuru olmak üzere toplam 78 emniyet müdürlüğü personeli dün gece saatlerinde gözaltına alındı. Gözaltına alınan toplam Emniyet Personeli sayısı 116 oldu. 25 firari şüphelinin aranmasına devam ediliyor.” denildi.

Şırnak'ta 79 kişi gözaltına alındı

Şırnak'taki soruşturma kapsamında ise 11 asker, 52 polis memuru, 14 öğretmen ve 2 müftülük personeli olmak üzere 79 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan 79 kişinin emniyetteki işlemleri sürüyor.

Bingöl`de bir kaymakam, 10 hakim ile savcı ve 6 polis tutuklandı

Bingöl'de ABD destekli darbe girişimi kapsamında 22 Temmuz'da gözaltına alınan Kiğı Kaymakamı Mehmet Ayhan, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Ayhan'ın yanı sıra, adliyeye sevk edilen 5 hakim, 5 savcı ve 6 polis de tutuklandı.

Daha önce 49. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Yunus Kotaman ile birlikte tutuklananların sayısı 18'e olurken, kamu kurumlarında görevli 200 personel de açığa alındı.

Ayrıca, Bingöl`de paralel yapı ile bağlantılı oldukları gerekçesiyle bir vakıf, 3 okul ve 4 dernek 2 yurt toplam 9 kurum kapatıldı.

Karlıova

Bingöl`ün Karlıova ilçesi Turgut Özal Mahallesi`nde daha önce okuma salonu olarak kullanılan, Ufuk Eğitim Derneğine ait 6 bin 300 metrekare arsa üzerine inşa edilen iki katlı bina, içinde bulunan malzemelerle beraber hazineye devredildi. 

Muş

Muş 49. Komando Tugay Komutan Yardımcılığı`nda görevli 5 askerin yakalandığı belirtildi. Yakalanan askerlerin, ifade işlemleri için emniyet müdürlüğüne götürüldüğü öğrenildi. Soruşturma kapsamında Malazgirt`te bir dershane müdürü ve Bulanık da ise bir kişinin daha gözaltına alındığı öğrenildi. (İLKHA)