TARİHTE BUGÜN / DOĞRUHABER -18 Temmuz
M.Ö. 390: Roma Cumhuriyeti-Galya arasında gerçekleşen Alia Savaşı'nı Galyalılar kazandı. Galyalılar Roma'yı yağmaladılar, yakıp yıktılar. Romalı senatörler, kenti terk etmedikleri için topluca kılıçtan geçirildiler. Sadece, surlarla çevrili olan Capitolium Tepesi direnebildi. Galyalılar ancak büyük bir fidye karşılığı kenti terk ettiler.
64: Büyük Roma Yangını. Yaklaşık bir hafta süren ve Başkent Roma'nın yüzde onunun yanmasına neden olan büyük yangın. Kimi tarihçilere göre, kenti zevk için kundaklattığı iddia edilen İmparator Neron yangın sırasında, kente 56 km uzaklıktaki sarayında bulunuyordu.
656: Hz. Osman`ın asiler tarafından şehid edilmesinin ardından Hz.Ali bin Ebi Talibİslam`ın dördüncü halifesi oldu. Hz. Ali (kerremellahu vechehu) hicretten 23 yıl önce Receb ayının onüçüncü gününde Mekke´de Kabe´nin içinde dünyaya geldi. Babası Ebu Talib annesi Esed Kızı Fatime´dir. 6 yaşında iken Peygamberimiz onu kendi evine götürdü. Terbiye ve himayesini bizzat kendisi üstlendi. Hz. Ali (ra) Peygambere çocuk yaşta ilk iman getiren kimsedir. O her zaman Hz. Peygamber (sav) ile beraberdi. Hz. Ali fitne ve karışıklığın baş gösterdiği bir dönemde halife oldu. Dört yıldan fazla süren halifeliği sırasında iç karışıklıkları önlemek, fitnecileri etkisiz hale getirip İslam Toplumunun birlik ve bütünlüğünü sağlamak ve dine hücum eden tahrifatları bertaraf etmekle uğraştı. İslam tarihinin en büyük fitnelerinden olan haricilik onun döneminde patlak vermiştir. O, eşsiz ilim ve ferasetiyle tüm bu fitneler karşısında soğukkanlı bir şekilde mücadele etmiş ve İslam Ümmetine bu durumlar için yol gösterici olmuştur. Haricilerden İbn-i Mülcem isimli bir şahısın namaz kılarken kılıç darbelerine maruz kalmış ve iki gün sonra şehid olarak Rabbine irtihal etmiştir.
1194: Fransız haçlı şövalyesi ve Haçlıların elinde olan Kudüs Krallığının son kralı Lüzinyanlı Guy, öldü. Evlilik yoluyla Haçlı Kudüs Krallığı'nın başına geçen ve Selahaddin Eyyübi'nin ordularıyla yaptığı Hittin Savaşı'nda kaybederek Kudüs'ün Haçlıların elinden çıkarak tekrar Müslümanlar`ın eline geçmesine neden olan bir Fransız haçlı şövalyesidir.
1904: Rusya-Japonya Savaşı başladı. Rus-Japon Savaşı, Japonya'nın Rusya'yı Uzakdoğu'daki yayılmacı politikadan vazgeçmek zorunda bıraktığı askeri çatışmadır. Kore ve Mançurya üzerindeki nüfuz çekişmesinden kaynaklanan savaşın önemli sonuçlarından biri de bir Asya devletinin modern çağda ilk kez bir Avrupa devletini yenilgiye uğratmasıydı.
1913: Balkan Savaşı`nda Bulgarlar`ın eline geçen Edirne geri alındı.
1918: Günay Afrikalı siyahî önder Nelson Mandela doğdu; Irk ayrımcılığına karşı giriştiği savaşımdan ötürü 28 yıl hapis yattı, 1994'te Güney Afrika devlet başkanı seçildi.
1919: Müttefik Yüksek Konseyi, işgal bölgeleri hakkında anlaşamayan İtalya ve Yunanistan arasında bölüştürme yaptı ve Aydın'ın İtalyanlara verilmesi kararlaştırıldı.
1920: Misak-ı Millî, TBMM'de kabul edildi. Büyük Millet Meclisi, Misak-ı Milli`de belirtilen sınırları muhafaza edeceğine yemin etti.
1925: Adolf Hitler, Nasyonal Sosyalist fikirlerini açıkladığı kişisel manifestosu Mein Kampf Kavgam'ı yayımladı. Mein Kampf, Adolf Hitler'in hayatını, siyasi görüşünü ve Nasyonal Sosyalist fikirleri açıklamış olduğu kitaptır. Hitler'in başarısız bir darbe girişimi sonucunda hapse girdiği dönemde Landsberg cezaevinde dostu Rudolf Hess tarafından kaleme alınmıştır. Aslı iki ciltten oluşur, ilk ciltte, hayatını, siyasi görüşlerinin oluşumundaki etkenleri, Yahudiler hakkındaki ilk fikirleri ve bu fikirlerinin hangi yönde, nasıl geliştiğini, neden bu düşüncelerinin oluştuğunu, savaş anıları da dâhil olmak üzere kişisel anılar çoğunlukta ve dönemin sosyo-politik yapısı incelenmektedir. İkinci cilt ise parti programı ve ideal devlet yapısı üzerine yazılmış bir doktrin olmakla birlikte, ayrıca, Almanya'nın ileriki dönemlerine dönük fikirler beyan ederken, küçük öğütler verdiği bir kitabıdır.
1932: Türkiye, Cemiyet-i Akvam'a (Milletler Cemiyeti) 56. üye olarak kabul edildi. 2. Dünya Savaşı`ndan sonra dağılacak olan Cemiyet-i Akvam yerine aynı amaçlara hizmet eden günümüze dek süregelen Birleşmiş Milletler kurulacaktır. Görünürde dünya barışına hizmet etmek ve Milletler arasındaki anlaşmazlıkları adil bir şekilde çözmek üzere kurulan bu teşkilat aslında dünyanın süper güçlerinin kurduğu egemenliği korumayı hedeflemektedir. Ve zaten bu güçler tarafından yönetilip finanse edilmektedir. BM`nin veto hakkına sahip beş daimi üyesi vardır ve bu üyelerin onayından geçmeyen hiçbir karar yürürlüğe giremez. Dolayısıyla BM, bu beş üyenin amaçlarını gerçekleştirmek üzere kurulu bir teşkilattır. Bu beş üye: ABD, Çin, Rusya, İngiltere ve Fransa`dır.
1932: Ezanın Türkçe okunması Diyanet İşleri Başkanlığınca ilgililere duyuruldu ve Ezan Türkçe olarak okunmaya başlandı. Ezanın Arapça okunması ülke genelinde resmen yasaklandı. Diyanet dairesi, bu yasağı ilgili mercilere duyurdu. Cumhuriyet`in kuruluşundan beri dini her açıdan zulme uğrayan Müslüman Halk bundan sonra ezanın sesini duymaktan da mahrum edilmiş ve böylelikle ibadet ruhu tamamen ortadan kaldırılmaya çalışılmıştır. Türkçe ezan zulmü, 1950 Demokrat Parti iktidarına dek büyük bir baskı ve zulümle devam etmiştir.
1941: II. Dünya Savaşı`na katılmamasına rağmen Türkiye büyük bir fakirlik içerisine sürüklendi; iktisadi tedbirler alma ve yatırım yapma yerine artan milli savunma ihtiyaçları gerekçe gösterilerek piyasaya 'tasarruf bonosu' çıkarıldı. 5, 25, 100 ve 1.000 liralık tasarruf bonoları 3, 6 ve 12 ay vadeli olarak düzenlendi. Faizleri yüzde 4 ile 6 arasında değişen 25 milyon tutarındaki bonolara halk büyük ilgi gösterdi. İç borçlanma yoluyla durumu kurtarmaya yönetim, bu dar zamanlarda bile halk üzerindeki dini baskıyı terk etmedi. Küresel savaşı ekonomik avantaja dönüştürme projeleri üretme yerine Halkın inanç ve yaşam tarzı ile ilgilenen rejim, Türkiye`nin yıllarca içinde kaldığı ekonomik ve sosyal buhranın müsebbibi olarak bilindi.
1945: Çok partili demokratik hayatın ilk adımı atıldı: Milli Kalkınma Partisi kuruldu. Partinin kurucuları arasında Nuri Demirağ, Hüseyin Avni Ulaş ve Cevat Rifat Atılhan gibi isimler yer aldı. Ortaya çıkan seçim sistemi nevi şahsına münhasır sözde demokratik ve sözde çok partiliydi. CHP`den başka hiçbir partinin kazanma şansı bulunmayan sistemde açık oy gizli tasnif ilkesi kullanılıyordu.
1951: İngiltere, daha önce veto ettiği Türkiye'nin NATO'ya girişine onay verdi.
1953: Mısır'da cumhuriyet ilan edildi. Bu cumhuriyet ömür boyu iktidarda kalacak olan diktatörler üretti. Cumhurun yani halkın iktidarı ise başka baharlara kaldı.
1955: Almanya'nın geleceğinin görüşüldüğü ''Dört Büyükler Konferansı'' Cenevre'de başladı.
1964: Türkiye ile Belçika arasında işgücü anlaşması imzalandı. Buna göre Türkiye`den Belçika`ya işçiler vize ile gidebilecek ve ihtiyaç anında Belçika Türkiye`den işçi isteyecekti.
1982: 12 Eylül askeri darbesinden sonra darbeyi kalıcı hale getirmek için düzenlenen yeni Anayasa taslağı, Danışma Meclisi Başkanlığı'na verildi.
1982: Her yıl 24 Kasım Öğretmenler Günü'nün kutlanması amacıyla bir yönetmelik yayınladı.
1995: Daha önce 18 Temmuz'da Türkiye'ye geleceği açıklanan BM Genel Sekreteri Butros Gali halkın tepkisinden çekindiği için ziyaretini iptal etmek zorunda kaldı.
1996: Paris'e gitmekte olan bir ABD yolcu uçağı Long Island-New York açıklarında havada infilak etti: 230 yolcudan kurtulan olmadı.
1996: Selçuk Parsadan davası başladı. Parsadan'ın dönemin başbakanı Tansu Çiller'i örtülü ödenekten 5,5 milyar lira dolandırdığı ortaya çıkmış ve bu skandal uzun süre gündemde kalıp tartışılmıştı.
1998: İnsanlık ve savaş suçu işleyenlerin yargılanabilmeleri için uluslararası mahkeme kurulmasını öngören sözleşme, Roma'da imzalandı.
2004: II. Dünya Savaşı sonunda, tarihte savaş amaçlı kullanılmış ikinci ve son atom bombasını Japonya'nın Nagasaki kentine bırakan Amerikalı pilot Charles W. Sweeney, 84 yaşında öldü. Böylesine büyük bir cinayetin tetikçisi olarak vicdan azabı ile 84 yaşına gelebilmek düşündürücü olsa da vicdan insanlığını yitirmemiş kişilerde bulunur gerçeği vicdanları bir nebze de olsa yatıştırmaktaydı.
2012: LİBYA SEÇİMLERİ
LİBYA'DA KESİN SEÇİM SONUÇLARI AÇIKLANDI.
MAHMUD CİBRİL'İN GENEL BAŞKANI OLDUĞU ULUSAL GÜÇLER İTTİFAKI PARTİSİ BİRİNCİ SIRADA YER ALDI.
YÜKSEK SEÇİM KURULU'NUN AÇIKLAMASINA GÖRE, MİLLİ GÜÇLER İTTİFAKI OYLARIN YAKLAŞIK YÜZDE 49'UNU ALARAK BİRİNCİ PARTİ OLDU.
MİLLİ GÜÇLER İTTİFAKI BU SONUÇLA PARLAMENTODA 39 SANDALYE İLE TEMSİL EDİLECEK.
MÜSLÜMAN KARDEŞLER HAREKETİ 17 SANDALYE İLE İKİNCİ SIRADA YER ALDI.
2012: SURİYE`DE ÇATIŞMALAR
SURİYE'DEKİ KRİZİ SONA ERDİRMEK İÇİN YOĞUN BİR DİPLOMASİ DEVAM EDERKEN, SURİYE ORDUSU İLE MUHALİFLER ARASINDAKİ ÇATIŞMALAR ŞİDDETLENEREK SÜRÜYOR.
ŞAM'DA BAKANLARLA, ÜST DÜZEY GÜVENLİK YETKİLİLERİNİN BULUŞTUĞU BİNAYA SALDIRI DÜZENLENDİ. SALDIRIDA SAVUNMA BAKANI DAVUD RACHA, İSTİHBARAT BAŞKANI VE AYNI ZAMANDA ESED'İN ENİŞTESİ OLAN ASIF ŞEVKET VE İÇİŞLERİ BAKANI ÖLDÜRÜLDÜ. ÜST DÜZEY GÜVENLİK YETKİLİSİ BİRÇOK KİMSE DE YARALANDI.