Darbe girişimiyle ilgili olarak Siirt'te dün 13 hakim ve savcı hakkında arama ve yakalama kararı verildi. Siirt Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı doğrultusunda İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince 5 hakim ve 5 savcı gözaltına alındı. 3 adli yargı mensubunun ise arandığı öğrenildi.

Gözaltına alınanlar arasından dikkat çeken isimler de var. Gözaltına alınanlar arasında Haziran ayında yapılan genel seçimlerde HDP’ye barajı aştırtmak ve halka korku salmak için eylemler düzenleyerek Siirt kent merkezini savaş alanına çeviren PKK’lileri bırakan Savcı Ümit Murat Ülker ile eşi Hakim Selda Şerefli Ülker de bulunuyor.

Alınan bilgilere göre; 7 Haziran genel seçimler öncesi HDP'ye barajı geçirtmek amacıyla Siirt kent merkezinde onlarca eylem düzenlendi. Kent merkezini savaş alanına çeviren PKK’lilere yönelik polis operasyon düzenledi. Düzenlenen operasyonda 7 PKK’li çok sayıda silah ve mühimmatlarıyla yakalandı. 

Emniyetteki ifade işlemlerinin adliyeye sevk edilen PKK’liler, tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi. Ancak Hakim Selda Şerefli Ülker, eylemleri “Özgürlük” olarak değerlendirerek PKK’lileri serbest bıraktı.

Yine geçtiğimiz günlerde eylem hazırlığında oldukları istihbaratı doğrultusunda Y.K ve B.K adlı PKK’liler, silahlarıyla birlikte yakalandı.  Y.K ve B.K adlı PKK’lilerin talimatı doğrultusunda hareket eden M.A da hendek kazarken silahıyla birlikte yakalandı. Bu 3 kişi de tutuklanma talebiyle sevk edildikleri nöbetçi mahkemece serbest bırakıldı.

Yine Siirt-Eruh karayolunda yol kesip kimlik kontrolü yaptığı tespit edilen yüzü maskeli 5 PKK’li, Savcı Ümit Murat Ülker tarafından serbest bırakıldığı iddia edildi. 

Siirt’te PKK operasyonlarında yakalanan toplamda 19 kişinin serbest kalma kararlarının tamamının altında karı-koca olan Hâkim Selda Şerefli Ülker ve eşi Savcı Umut Murat Ülker’in imzasının bulunduğu belirtiliyor.

Darbe girişimiyle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan Ülker çifti, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) 2015 yaz kararnamesiyle Denizli'nin Çal ilçesinden Siirt'e atanmışlardı. (M. Salih Keskin – İLKHA)