TARİHTE BUGÜN / DOĞRUHABER - 16 Temmuz 

622: Hazreti Muhammed(SAV) ve beraberindeki Müslümanlar, hicretlerini tamamlayıp Medine'ye vardılar: bu tarih ''Hicri Takvim''in başlangıcı oldu. Mekke`den Medine`ye hicret, Allah-u Teâlâ'nın emriyle olmuş ve İslam davetinde bir dönüm noktasını oluşturmuştur. Etkileri o kadar büyük olmuştur ki Müslümanlar bu tarihi, bir başlangıç sayarak takvimlerini başlatmışlardır. Hicret ile beraber İslam Daveti`nde gizlilik ve baskılar dönemi bitmiş devletleşme süreci başlamıştır.

1212: Las Navas Muharebesi: Papa III. Innocent'in çağrısı üzerine bir araya gelen İspanya'daki Hıristiyan krallıklar Muhammed Nâsir komutasındaki Endülüs`lü Müslüman Muvahhidler'i yendi.

1394: Fransa kralı VI. Charles Yahudilerin Fransa'dan kovulması için emir verdi. Ortaçağ Avrupası`nda yahudiler istenmeyen halk olmuş ve hiçbir Avrupa Devleti onları topraklarında barındırmayı kabul etmemişti. Akdeniz`in ortasında ölüme terk edilen yahudi kitlelerini bütün uyarılara rağmen İslam Ümmeti`ni temsil eden Osmanlı İmparatorluğu kabul etmiş, onlara yer vermiş ve onlara serbestçe yaşama hakkı tanımıştır.

1661: Avrupa'da ilk banknot, Stockholms Banco adlı bir İsveç bankası tarafından bastırılarak tedavüle verildi.

1918: Rus Çarı Nikola ve Romanof hanedanının öteki üyeleri, Bolşevikler tarafından, Urallar'daki Yekaterinburg kasabasında öldürüldü. Romanof hanedanından bebekler, çocuklar ve kadınlar da dâhil olmak üzere hiçbir fert sağ bırakılmadı.

1921: Acara Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti kuruldu. 1991'de yerine Acara Özerk Cumhuriyeti kuruldu.

1942: Fransa'daki en büyük Yahudi tutuklaması: 12.884 Yahudi Nazi Almanyası tarafından II. Dünya Savaşı döneminde kurulmuş en büyük toplama, zorunlu çalışma ve imha kampı olan Auschwitz'e gönderilmek üzere tutuklandı.

1945: Manhattan Projesi: Alamogordo, Yeni Meksika, Amerika Birleşik Devletleri yakınlarında ilk atom bombası denemesi olan Trinity testi yapıldı. ABD'de Robert Oppenheimer'ın geliştirdiği ilk atom bombası, New Mexico yakınlarında, çölde patlatıldı. Bundan sonra ikinci deneme Japonya`nın Nagazaki kentinde insanlar üzerinde yapılacaktı.

1958: Ortadoğu'da görev alacak 11 bin Amerika Birleşik Devletleri askerinin İncirlik üssüne indirilmesine başlandı. Bu askerlerin Ortadoğu`da ne tür görevler alacağı açıklanmadı.

1965: Fransa ve İtalya'yı birbirine bağlayan "Mont Blanc Tüneli" açıldı. Alp Dağları`nın içinden geçen Mont Blanc Tüneli dünyanın en uzun tünelidir. Uzunluğu 11 kilometreyi aşan tünel Alpler`in en yüksek tepesi olan Mont Blanc`ın binlerce metre alıntından geçer. Tünel patlayıcı maddelerle kayalar parçalanarak açılmıştır, inşaatı 1959′dan 1962′y.e kadar sürmüştür. Fransız ve İtalyan ekipleri tünelin iki karşıt ucundan işe başlamış ve tam ortada buluşmuşlardır. Tünelin yapımı sırasında işçiler kayalar arasındaki boşluklardan fışkıran sular yüzünden sürekli tehlike içinde çalıştılar. Çok kez dizlerine kadar çamura batmış durumda çalışmak zorunda kaldılar. Tünelin dışında bile güvenlikte değillerdi, içlerinden pek çoğu dağ yamaçlarından yuvarlanan çığların altında kalarak can verdi.

1965: Aşık Veysel'e aylık bağlanması hakkındaki kanun kabul edildi. Bir kişiyi maaşa bağlamak için kanun yapılan tek ülke unvanını almayı hak eden bir Türkiye portresi o dönemin şartları için hiç de şaşırtıcı gelmiyordu.

1965: Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel Komünizmle Mücadele Derneği fahri başkanlığından ayrıldı. Sonraki gün, Adalet bakanlığı dernekle ilgili soruşturma başlattı. Fahri başkanlığını Cumhurbaşkanı`nın yaptığı bir derneği basmak şık olmayacaktı herhalde.

1974: Türkiye, Kıbrıs'taki darbeye karşılık, İngiltere'ye iki garantör devlet olarak Kıbrıs'a müdahale önerdi. Londra'ya giden Başbakan Ecevit'in, İngiltere Başbakanı Wilson'a yaptığı öneri, kabul görmedi. Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk, Meclisi olağanüstü toplantıya çağırdı. Başbakan Yardımcısı Necmettin Erbakan`ın da girişimi ve ısrarıyla Türkiye Kıbrıs`a harekât düzenlemeyi kararlaştıracak ama Batı Dünyası Kıbrıs sorununu çözüme kavuşturmaya aradan geçen yıllara rağmen yanaşmayacaktır.

1979: Saddam Hüseyin, Irak devlet başkanı oldu. Gerçek doğum tarihi kaydedilmemiştir ve 1935 ile 1939 arasında olduğuna inanılmaktadır. Bazı kaynaklarda 5 Temmuz

1937 olarak görülür. Tikrit kentine 13 kilometre uzaklıktaki El-Avya köyünde çobanlıkla geçinen bir ailenin çocuğu olarak doğmuştur. 1959 yılında Hüseyin'in adı General Abdülkerim Kasım suikastinde geçmiştir. Bu tarihte Hüseyin ayağından vurulmuş ancak CIA, MOSSAD ve Mısır istihbaratının desteğiyle Tikrit`e kaçmayı başarmıştır. Ardından önce Suriye`ye daha sonra da Beyrut`a geçmiş; Beyrut`ta CIA tarafından eğitim görmüştür. Son olarak Mısır'a giden Hüseyin, burada sık sık Amerikan Büyükelçiliği'ni ziyaret etmiştir. Sürgünde olduğu dönemde Kahire Üniversitesi'nde hukuk bölümünde öğrenim görmüştür. 1964 yılında Irak`a dönen Hüseyin hapse atılmış ancak 1967 yılında hapisten çıkarak kısa sürede Baas partisinin başına geçmiştir. Irak'ın, laik Arap milliyetçiliğini, ekonomik modernizasyonu ve Arap sosyalizmini benimseyen Baas Partisi'nin ileri gelen bir üyesi olarak, partisini iktidara getiren 1968'deki darbede önemli bir rol oynamıştır. 1979'da iktidar olan Hüseyin, 1980 yılında İran'ı işgal ederek 8 yıl sürecek İran-Irak Savaşı'nın başlamasına neden olmuştur. 16 Mart 1988'de tarihe Halepçe Katliamı olarak geçen Kürtlere karşı kimyasal silah kullanımına izin vermiştir. Aynı yıl İran`la ateşkes yapmış ve savaş sona ermiştir. İran savaşından 2 yıl sonra Hüseyin 2 Ağustos 1990'da Kuveyt'i işgal ederek tekrar gündeme gelmeyi başarmıştır. ABD'nin buna yanıtı sert olmuş ve 1991 yılında Birinci Körfez Savaşı'nı başlatmıştır. 11 Eylül 2001 tarihinde ABD'de yaşanan eylemlerin ardından Hüseyin tekrar Amerika'nın hedefi haline gelmiş ve Irak, George Bush yönetimindeki ABD tarafından, 20 Mart 2003'te Irak'ta kitle imha silahları olduğu öne sürülerek işgal edilmiştir. Daha sonra yapılan açıklamalar ışığında Irak'ta kitle imha silahları bulunmadığı açıklanmıştır. 16 Temmuz 1979'da başlayan devlet başkanlığı görevini, Irak'ın 9 Nisan 2003 tarihinde ABD tarafından işgal edilmesine kadar sürdürmüş 2006 yılının 30 Aralık gününde idam edilerek öldürülmüştür. Cesedi kızına teslim edilmiş ve doğduğu köye defnedilmiştir.

1989: Bulgaristan`dan gelen Türklerin sayısı 160.000'i buldu. Türkiye'nin ve Dünyanın bütün uyarılarına kulak tıkayan Bulgaristan, göçü olanca hızıyla devam ettiriyor.

1993: Sivas`ta Madımak Otel'inde 37 kişiyi yakarak öldürmek iddiasıyla rastgele gözaltına alınan 157 kişiden 91'i sadece protesto gösterisine katılmaları delil gösterilerek tutuklandılar.

1994: Shoemaker Levy adı verilen kuyrukluyıldız Türkiye saati ile 23:15'te Jüpiter gezegenine çarptı. NASA'nın naklen yayınladığı çarpma sonrasında, gezegenin yüzeyinde

1800 km çapında ateş topunu çağrıştıran bir bulut oluştu.

1997: Türkiye Silahlı Kuvvetleri'ne casus soktuğu iddia edilen Bülent Orakoğlu tutuklandı.

1998: 12 Eylül 1980 askeri darbesini gerçekleştirenlerden eski Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Sedat Celasun, Çanakkale'de kalp krizi sonucu öldü.

2000: İngiliz bilim çevreleri dünyanın yaşayan en yaşlı canlısını buldular: 260 yaşında bir bakteri.

2004: Avusturya`nın Graz kentinde yakalanan Alaattin Çakıcı'nın Türkiye'den yurtdışına kaçarken kullandığı yeşil pasaportun ait olduğu MİT emeklisi Faik Meral (56), İzmir'de gözaltına alındı. MİT Müsteşarlığı, Faik Meral ile emekli olduğu 18 Ekim 1999'dan itibaren Teşkilatın doğrudan ya da dolaylı şekilde göreve ilişkin hiçbir bağlantısı olmadığını bildirdi.

2005: Irak'ın Musayyib kentinde bir intihar eylemcisi, kullandığı patlayıcı yüklü tanker kamyonu, benzin istasyonuna sürdü: 98 kişi öldü, 100 kişi de yaralandı.

2008: Irak'ın Telafer kentindeki bir pazaryerinde, bomba yüklü bir araç infilâk etti: yedisi çocuk 11 kişi öldü, 90 kişi yaralandı. Provokasyon kokan bu eylemler Irak işgalinden beri devam ediyor. Uzmanlar bu eylemlerin Irak`ta bir Şii-Sünni çatışması çıkarmak adına işgalciler tarafından desteklendiğini söylemekteydiler.