Birecik Baraj gölü nedeniyle bir bölümü sular altında kalan, sakin ve huzur veren özelliğiyle Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi'nin "Sakin şehir" ağına dâhil ettiği Halfeti ilçesindeki halk, yetkililerin ilçeye sahip çıkmasını bekliyor.
Birçok güzelliğe sahip ilçenin yetkililer tarafından sahiplenilmemesi, hem ilçeye turistik amaçlı gelen insanları hem de işletmecilik yapan insanları mağdur ediyor. İlçedeki işletme ve tur teknelerinin belediyeler tarafından kontrol altına alınıp denetlenmesi gerektiğini belirten işletmeciler, belediyelerin ilgisizliğine bir anlam veremediklerini söyledi.
Savaşan köyünde işletmecilik yapan Mehmet Ali Kaplan, yetkililerin bu önemli ilçeye sahip çıkmasını istedi.
Halfeti’nin en büyük sorununun düzensizlik olduğunu belirten işletmeci Kaplan, “Bizim de sorunlarımız büyük, gelen insanların da sorunları büyük. Çünkü burada bir düzenleme yok, insanlar başıboş gidip geliyorlar. Yolumuz yapılacaktı Ramazan’dan önce gelip başladılar ama yol yarım kaldı. Öyle rezillik içinde gidip geliyoruz. Köyün yeni yerleşim alanı ile eski yerleşim alanı arasında 3 kilometre bir mesafe var. Yapılamayacak bir şey değil ama bakan eden yok. Eşyalarımızı sırtımızda getirip götürüyoruz. Mesela burada hasta falan düşsek ulaşım hiç yok. Burada çöpler toplanmıyor. Plastik falan yanar ama cam şişeler ne olacak? Bunlar ileride burayı kötü etkiler.” diye konuştu.
"İnsanları gezdiren tekneleri çocuklar kullanıyor"
Sahil güvenliği açısından da birçok problemin yaşandığını belirten Kaplan, “Burada boğulmalara karşı sahil güvenliği yok. İnsanları gezdiren tekneleri çocuklar kullanıyor. Burada bir tekne batarsa bu insanları kim kurtaracak?” diyerek yetkililerin bir önlem alması gerektiğini vurguladı.
Köyün tarihi bir yer olmasından dolayı köydeki yıkıntıların insanlar için tehlike oluşturduğunu ifade eden Kaplan, “Köyün içinde gezilen alanlarda birçok yer tehlike barındırıyor. Hemen hemen yıkılacak gibi yani. Bunun acilen giderilmesi gerekir. Köy yolumuz vardı belediye tarafından açılmak istendi. Birkaç gün çalıştılar sonra bırakıp gittiler. Çalışma yapılan alandaki büyük kaya tehlike saçıyor. Neredeyse düşecek gibi. Eğer o kaya düşerse çok sayıda insan ölür.” ifadelerini kullandı.
Yetkililere çağrıda bulunan Kaplan, son olarak şunları söyledi: “Birincisi köyümüze yolun gelmesi şarttır. İkincisi, orta yere bir iskelenin yapılması gerekir. Teknelerin çocukların eline verilmemesi için denetlenmenin olması şart. Buraya gelen insanlara buranın tarihinin daha güzel anlatılması gerekir. İnsanlar buraya sadece tekneye binmeye gelmiyor herhalde, 10 dakikada nereyi gezecek bu insanlar? O yüzden buraya bir düzenleme şarttır. Belediye devreye girebilir. Dört tane tekne alarak saat başı tur düzenleyebilir.” (Osman Gülebak - İLKHA)