Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Sawsan Chebli, Berlin`de düzenlenen toplantıda, söz konusu olayları daha önce de bakanlık sözcülerince "soykırım" olarak adlandırıldığını anımsatarak, bundan dolayı bu konuda kendilerinde bir düşünce değişikliğinin yaşanmadığını belirtti.
Namibya ile 2014'ten beri bu korkunç sömürge tarihi konusunda nasıl davranılacağına ilişkin görüşmelerin sürdüğünü ifade eden Chebli, burada tarihi olaylara ilişkin ortak dil kullanılması, Almanya`nın özür dilemesi ve Namibya`nın bu özrü kabul etmesine yönelik ortak hükümet açıklamasının yapılmasının hedeflendiğini kaydetti.
Chebli, bu hükümet açıklamasının iki ülkenin parlamentolarında alınacak kararlar için de bir temel oluşturulabileceğini dile getirdi.
Namibya ile görüşmelerin devam ettiğini ifade eden Chebli, görüşmelerin bu yılın sonuna kadar sonuçlanmasını amaçladıklarını söyledi.
Öte yandan Alman hükümetinin, Sol Parti'nin verdiği soru önergesine verdiği ve Frankfurter Rundschau gazetesinde yer alan cevapta Heroro ve Namalara yönelik katliamlarının soykırım olarak nitelendirildiği belirtildi.
Gazetenin haberinde, Alman hükümetinin böylelikle ilk kez Herero ve Namalara yönelik katliam için resmi belgede "soykırım" ifadesini kullandığına dikkati çekildi.
Hükümetin yanıtında soykırım ifadesinin kullanılmasının Almanya açısından hukuki sonuçlara yol açmayacağının belirtildiğine işaret edilen haberde, tazminata ilişkin müzakerelerin yapılıp yapılmadığı konusunun ise açık bırakıldığı ifade edildi.
Haberde, ancak Alman-Namibya Gelecek Vakfı ve değişik projelere ilişkin müzakerelerin sürdüğünün belirtildiği kaydedildi.
Bugünkü Namibya topraklarında yer alan Alman Güneybatı Afrikası`nda 1904-1908 yıllarında Alman General Lothar von Trotha`nın emriyle katliam yapıldığı ve bunun Herero nüfusunun büyük çoğunluğunun ve Nama nüfusunun yarısının yok olmasına sebep olduğu ifade ediliyor.
ajanslar