Hastalık hafif, orta ve ağır şiddetlerde görülüyor. KOAH’ a “spirometre” denilen basit bir solunum testi ile tanı konulur. Grip aşısının her yıl düzenli olarak yapılması da KOAH’ a yakalanma riskini azaltır. Türkiye’de ise KOAH hastalarının yüzde 90’ı hastalığını bilmeden yaşıyor ve her yıl 26 binden fazla kişi yaşamını yitiriyor.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr . İlknur Egece Başyiğit, KOAH’ın en önemli belirtisinin öksürük ve efor sonrası solunum yetmezliği olduğunu söyledi. Akciğer fonksiyonlarının azalmasının hastaları oksijene bağımlı olmalarına, yürüme zorluğu çekmelerine, solunum yetmezliği yaşamalarını da beraberinde getirdiğini ifade eden Doç. Dr. Başyiğit, merdiven çıkarken ya da giyinip soyunurken yorulanların ve nefessiz kalanların KOAH şüphesi ile sağlık kuruluşlarına başvurmaları gerektiğini vurguladı.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Şahin de tıkanmış akciğer hastalığı olarak bilinen KOAH’ın hava yollarında daralma, hırıltılı solunum, öksürük gibi nedenlerle ortaya çıkan kronik bir hastalık olduğunu söyledi. Tüm vücudu etkileyen hastalığın mikrobik olduğunu aynı zamanda bulaşıcı olmadığını dile getiren Şahin, hastalığın ilerleyici, kısmen geri dönüşünün olmadığını ifade etti. Şahin, hastalığın başlıca etkenlerini ise sigara içimi, pasif içicilik, çevresel kirlilik, soba-tezek dumanına maruz kalma, sanayi kirliliği olarak sıraladı.