Gaziantep’te bayramlarda sofraların vazgeçilmez ikramı olan tatlıları arasında yer alan baklavaya, bayram yaklaştıkça talep daha da artıyor. Gaziantepli baklavacılar, bayram öncesi Türkiye'nin çeşitli illerinden aldıkları siparişleri yetiştirmek için yoğun bir çaba sarf ediyorlar.
Gaziantepliler başta olmak üzere yurt içi ve yurt dışından aldıkları siparişleri yetiştirmeye çalıştıklarını belirten baklavacılar, bayram sabahına kadar mesai yaptıklarını söyledi. Baklavacılar bayram öncesi çalışmalarının daha da arttığını, siparişlere cevap vermeye çalıştıklarını dile getirdiler.
Bayrama saatler kala siparişleri yetiştirmeye çalışan baklava imalatçılarının mesaisi de arttı. Hamuru merdaneyle adeta kağıt haline getiren baklava ustaları, açtıkları yufkayı tek tek tepsiye yerleştiriyor. Şanlıurfa’nın tereyağı ve Antep fıstığıyla süslenen baklava, yaklaşık bir saat fırında bekledikten sonra şerbeti dökülüp müşteriye sunuluyor.
Ramazan ayının başlaması ile birlikte yoğun bir tempo içerisine girdiklerini belirten 25 yıllık baklava imalat ustası Hasan Güler, bayram dolayısıyla oldukça yoğun günler geçirdiklerini ve bayrama saatler kala gelen baklava siparişlerine cevap vermekte zorlandıklarını söyledi.
Ramazan Bayramı dolayısıyla siparişlerde artışların olduğunu belirten Güler, “Bu meslek zaten kolay bir meslek değil. Bir çırak 7-8 senede yetişiyor. Bir kişinin A’dan Z’ye bu mesleği tam olarak öğrenmesi için yaklaşık 20 sene sürüyor. Baklavanın merkezi Antep olduğu için genellikle buraya çeşitli illerden misafirler geliyor. Genellikle bizim baklavalarımız bayramlarda misafirlere ikram ediliyor.”dedi.
Gaziantep baklavasına lezzet veren tadın Antep fıstığı olduğunu belirten Güler, “Baklavaya evde yapılmış yağı kullanıyoruz. Fıstık zaten Antep fıstığı ve bunlar bu şekilde birbirini tamamlıyor. Baklavayı yerken hışırtısı damak tadına ayrı bir lezzet veriyor. Baklavacılar olarak özellikle Ramazan ayında yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Başka firmalarda stok yapılıyor. Fakat bizde o kapasite olmadığı için biz bunu özellikle son 3-5 güne sıkıştırmaya çalışıyoruz. Fakat aynı zamanda baklavanın taze olması gerekiyor. Onun için son günler daha yoğun oluyoruz.”ifadelerini kullandı.
"Gaziantep baklavanın anavatanıdır"
Ramazan Bayramı dolayısıyla siparişlerde artışların olduğunu belirten Güler, İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin her tarafından ve yurt dışından siparişler aldıklarını ve siparişlerini yetiştirmek için yoğun bir çalışmanın içerisinde olduklarını kaydetti.
Bayramlarda yurt içi ve dışından yoğun siparişlerinin olduğunu aktaran Güler, “Baklavanın anavatanı Gaziantep olduğu için bayram dışında olduğu gibi bayramlarda da Türkiye’nin illeri ile Avrupa’ya da baklavaya gönderiyoruz. Tabi bu yoğunluk bayramlarda daha bir artıyor. Gaziantepli baklavacılar olarak, baklavayı en iyi şekilde biz yapıyoruz. Dünya’nın ve Türkiye’nin neresinden bakarsanız bakın baklava Türkiye’de yapılıyor. Türkiye’de de Gaziantep’te yapılıyor. Gaziantep baklavanın anavatanıdır. Bu şekilde devam ediyoruz ve devam ettireceğiz.”şeklinde konuştu.
"Baklava bayram sofralarının olmazsa olmazı"
Baklavanın bayram sofralarının olmazsa olmazı olduğunu belirten Güler, “Bayramlarda baklava sofralarda mutlaka bulunur. Çünkü bu çok yaygın bir gelenek ve bu gelenek bu şekilde gittikçe yaygınlaşıyor. Tabi baklava alırken dikkatli olmakta gerekiyor. Baklava alırken kaliteli baklava üretimi yapan firmalar tercih edilmelidir. Şimdiden herkese baklava tadında bir bayram diliyorum.” diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)