Diyarbakır Memorial Hastanesi Çocuk Sağlık ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayhan Çeri, Ramazan Bayramı’nda çocukların aşırı şeker tüketmesinin zararlarını anlattı.

Aşırı şeker tüketiminin sindirim metabolizmasını bozacağı bilgisini veren Çeri, ebeveynlerin bu konuda dikkatli davranmaları tavsiyesinde bulundu.

Bayram günleri çocukların daha az şeker tüketimini sağlamanın yararlı olduğunu belirten Çeri, “Şekerlerin içerisinde katkı maddesi, boya ve jelatin maddeleri vardır. Şekerlerde kullanılan jelatin maddesi ciddi anlamda alerjik reaksiyona yol açabilir. Bazı kişilerde vücutta kaşıntı oluşur ve kızarıklıklar görülebilir. Solunum sıkıntısına kadar da gidebilir. Bu durumda hekim yardımı almak gerekir.” dedi.

Bayram şekeri tükettikten sonra dişlerin mutlaka temizlenmesi gerektiğini belirten Çeri, şunları söyledi:

“Çocuklar şeker yedikten sonra bir bardak su içmelerinde yarar vardır. Çünkü dişlerde kalan şeker atıkları bakterilerin çoğalmasına neden olmaktadır. Bu da uzun vadeli diş çürüklerine neden olabilmektedir. Özellikle lokum ve jel gibi yapışkan tatlılarda bu risk biraz daha fazla olabilir. Çocuklarımıza şekerli bir şey yedirdikten sonra su içme alışkanlığını kazandırmalıyız. Genel olarak günde 2 kez diş fırçalamaları konusunda çocukları bilinçlendirmekte yarar vardır.”

Özellikle 3 yaşın altındaki çocuklara katı şeker vermemekte fayda olduğunu söyleyen Çeri, “Şeker uzun vadede bir risk oluşturmaktadır. Özellikle katı şekerler 3 yaşın altındaki çocuklarda boğulmaya neden olabilir. Bu yaş aralığındaki çocuklara katı şeker vermemekte fayda var. Çocuklarınıza öğleden sonra şeker vermeniz daha iyi olacaktır. Bu konuda çocuklarımızı bilinçlendirmemiz lazım.” ifadelerini kullandı. (Emrah Deniz-İLKHA)