Çek Cumhuriyeti yönetimi isim değişikliğine giderek  ‘Çekya` ismini resmen ilan etti.  Prag yönetimi ülkenin yeni isminin ‘Çekya` olduğunu Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kurumlara bildirdi.

Çek Cumhuriyeti yönetimi yürürlüğe giren ülkenin yeni adının İngilizce, Fransızca, Almanca, Rusça, Arapça ve Çince'deki versiyonlarını, başta Birleşmiş Milletler olmak üzere uluslararası kuruluşlara bildirdi.

Konu hakkında açıklamada bulunan Çekya Hükümetinin Dışişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü Michaela Lagronova ülkenin yeni adına kullanım zorunluluğu getirilmeyeceğini ve ismin uluslararası toplantılarda hemen kullanılmayacağını belirtti.

Çek Cumhuriyeti'nde bir süreden beri  bir süredir devam eden isim değişikliği tartışmalarında   bazı politikacılar   Czechia (Çekya) adını önerirken,   bazıları ise Czechlands (Çekistan) adının kullanılmasını   savunuyordu.

Çek Cumhuriyeti Devlet Başkanı Milos Zeman da son zamanlarda yaptığı İngilizce konuşmalarında ülkesini "Czechia( Çekya)" diye adlandırıyordu. (İLKHA)