Kırkım sezonunun başlaması dolayısıyla Muş Merkez Kale Bağları civarındaki yaylada yapılan koyun kırkma uygulamasına Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Ali Erekli'nin yanı sıra, Muş İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürü Ergün Çolakoğlu, İl Müdür Yardımcısı Ferit Yıldız, Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Ahmet  Manap, birlik personelleri ve çiftçiler katıldı.

Hayvanların daha sağlıklı ve verimli olması için, koyunların kırkılması gerektiğini  belirten Muş İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürü Çolakoğlu; "Kırkım, ülkemizde koyunlarda iklime bağlı olarak farklı aylarda yapılmaktadır. Muş ilimizde Kırkım zamanı havaların ısındığı Haziran-Temmuz aylarında yapılıyor. Havanın sürekli yağışlı olduğu dönemlerde, aşırı sıcak ve soğuk olduğu zamanlarda kırkım işlemi yapılmamalıdır. Kırkımdan amaç bol verim ve temiz yapağı elde etmektir." dedi.

Kırkım makinesi ile yapılan kırkım işleminin kırkım makasına göre daha kullanışlı ve avantajlı olduğuna değinen Çolakoğlu; "Kırkım makinası deriye yakın kesim yaptığından yapağı verimi artar, kırkım işlemi daha düzgün olur, deri yaralanması az olur ve kırkım daha kısa sürede biter. Bu Makinalarla yaklaşık 8-10 dakikalık bir sürede koyun kırkımı gerçekleşmekte olup, aynı jeneratöre 12 kırkım makinası bağlanabilmektedir. Kırkım alanı olarak beton ya da sert toprak gibi kolay temizlenebilir bir zemin seçilmelidir. Ayrıca branda serilip yapağının kirlenmeyeceği bir alan oluşturulmalıdır." şeklinde konuştu.

Yapağıların daha iyi korunması için de tavsiyelerde bulunan Çolakoğlu, kırkım işleminden sonra yapağılar bir iki kez silkelenilerek kaba kirlerinin dökülmesinin sağlanması ve temiz bir yere serilerek havalandırılması, küf ve güveye karşı da önlemler alınması gerektiğini sözlerine ekledi. (Ayetullah Tarhan-İLKHA)