Ergani ilçe merkezine yakın köylerde tahıl hasadı devam ediyor. Buğday, arpa ve mercimek eken çiftçiler, mahsuldeki verimin yüzlerini güldürdüğünü belirtti.
Ergani merkeze 2 kilometre uzaklıkta bulunan Kıralan (Kilîsa Qira) köyü sakinlerinden Mehmet Tokar, bu yıl ürünlerinde verimin arttığını ve bu durumun kendilerini memnun ettiğini belirtti.
Tokar, “Kıralan köyünde 3 gündür ürün biçiyoruz. Hamdolsun ürün bu sene iyidir. Buğdayda dekar başına 350-400 kilogram mahsul alıyoruz. Köyün toprakları kıraç olmasına rağmen verim güzeldir. 5-6 yıldır verimden memnunuz. Arpa da tıpkı buğday gibi dekar başına 350-400 kilogram mahsul alıyoruz. Genelde bizim köyün buğday, arpa ve mercimek üzerinedir. Her üç üründen de memnunuz.” dedi.
Ürünleri Toprak Mahsulleri Ofisine (TMO) sattıklarını belirten Tokar, “Ofisten randevu alıyoruz, randevumuz gelince de gidip ürünü teslim ediyoruz. Piyasada makarnalık buğdayın kilosu 95 kuruş, ekmeklik buğdayın kilosu ise 85 kuruştan alıcı buluyor.” diye konuştu.
Üründeki verimin samanı da olumlu yönde etkilediği belirten Tokar, buğday ve arpadan ziyade mercimek samanının tercih edildiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Mercimek samanının tonu 370-400 TL civarıdır. Buğday samanının fiyatı 100-120 TL arasındadır. Arpa samanı tercih edilmiyor. Tarlaya döküyoruz. Hayvan besleyen çiftçiler gelip tonu 100 TL`den alıyorlar. Saman bu sene boldur.”
Samandaki bolluk hem çiftçiyi hem de biçerdövercileri sevindirdi
Ürünlerdeki yüksek verim samanın da bol olmasını beraberinde getirdi. Samandaki bolluk hayvanları için samana ihtiyaç duyan çiftçilere rahat bir nefes aldırdı.
Saman karşılığı ürün biçen biçerdöverciler de samanın satışından elde edecekleri ücret dolayısıyla memnunlar. Çiftçi, saman karşılığı çalışan biçerdöverciye para vermiyor, elde edilen saman biçerdöverciye kalıyor. Biçerdöver sahibi de bu samanı satıyor.
Köydeki kimi çiftçiler ise samanı kendi hayvanları için alıyorlar ve biçerdöverlere para veriyorlar. Biçilen mahsulden elde edilen her bir römork saman karşılığı olarak biçerdövercilere 200 TL para veriyorlar.
“Biçerdöverciler olarak gece gündüz demeden çalışıyoruz”
Hasat mevsiminde biçerdöverler gece gündüz demeden çalışıyorlar. Biçerdöver operatörlerine bir sezon için 15 bin TL ücret ödeniyor. Traktör şoförlerine ise sezon başına 5-6 bin TL ücret veriliyor.
Hasat mevsiminin kısa sürmekle beraber gece gündüz çalışmak zorunda olduklarını belirten biçerdöver operatörü Ramazan Güler, “10 yıldır bu işi yapıyorum. 15 Mayıs'tan beridir çalışıyoruz. Diyarbakır, Elâzığ, Muş illerinde çalışacağız. Ağustos ayının 15`ine kadar devam edeceğiz. Sonrasında mısır tarlalarında çalışacağız.” dedi.
6 operatör gece gündüz vardiyalı olarak çalıştıklarını belirten Güler, “Biçerdöver için bir şoför ve traktörler için 2 şoför sabahtan başlıyor. Akşam olunca da diğer 3 şoför görevi devralıyor. Gece gündüz çalışıyoruz. Çalışma zamanıdır, durmak yok. Zaten sezon iki buçuk aydır. Bundan sonra iş bitiyor. Bu yüzden gece gündüz çalışıyoruz. Sabah 04.00`te çalışmaya başlıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Saman karşılığı çalışmanın kendileri için daha iyi olduğunu belirten Güler, “Çok şükür bu sene saman verimi yüksektir. Saman iyi para ederse daha memnun olacağız. Çiftçi samanı bize verirse seviniriz. Çiftçi samanı bize vermezse perişan oluruz.” diye belirtti. (İLKHA)