■ Mehmet Özcan / Özel Haber
Hayır, hasenat dendi mi akla Vakıflar ve insani Sivil Toplum Kuruluşları gelir. ‘Komşusu açken tok yatan bizden değildir` hadisi şerifinin bilinciyle hareket eden insani yardım vakıflarından biri de Umut Kervanı Vakfı. Merkezi İstanbul`da bulunan vakıf mevcudu ve üye dernekleri vasıtasıyla şehrin dört bir yanında önemli yardım faaliyetlerinde bulunuyor. Yurtdışı ve yurtiçinde de önemli yardım çalışmalarında bulunan vakıf, zengin ile fakir arasındaki yardımlaşmada adeta bir hayır köprüsü görevini görüyor.
Özellikle Suriye`de devam eden savaştan kaçarak ülkemize sığınan Suriyeli muhacirlere de Ensar olmaya çalışan Umut Kervanı Vakfı, imkânları dahilinde yardımlarda bulunuyor. Yardımların yanı sıra insani ve İslami birçok faaliyette bulunan Umut Kervanı Vakfı, ayrıca anlaşmazlıkların halli ve husumetli aileler arasında sulhu sağlamak gibi insani birçok hizmetle göz dolduruyor.
Gazetemize açıklamalarda bulunan Umut Kervanı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Abdülhalim Velioğlu, Vakfın kuruluş amacını, yaptıkları yardımlar ve hizmet verdikleri alanlarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
HİÇBİR AYIRIM YAPMAKSIZIN MAZLUMUN YANINDAYIZ
Umut Kervanı Vakfı`nı 2014 yılında kurduklarını söyleyen Velioğlu, “Vakıf olarak her ne kadar yola yeni başlamış görünsek de aslında vakıf olmazdan önce de yardım çalışmalarımız üye derneklerimiz vasıtasıyla devam ediyordu” dedi.
İnsanlara yardımı ulaştırma noktasında engel tanımadıklarını, oldukça geniş bir kritere sahip olduklarını ifade eden Velioğlu, “Yardım ulaştırılacak kişilerin dini, dili, ırkı, mezhebi ya da düşünce yapısı her neyse hiçbir ayırım yapmaksızın bölge farkı gözetmeksizin yardımlarımızı ulaştırmaya gayret gösteriyoruz. İhtiy gerekse de o bölgelere giderek yardımlarımızı yapıyoruz. Ancak yardım etme noktasında en çok dikkat ettiğimiz durumlardan biri ise yardımları muhtaç ailelere ulaştırırken o insanları rencide etmeden, incitmeden hareket etmeye dikkat etmek” diye konuştu.
Vakfın yardım faaliyetleri noktasında zengin ile fakir arasında daimi bir köprü görevi üstlenmiş bulunduklarını kaydeden Velioğlu, “Kimi zaman hayırseverler kendileri direk vakfımıza başvurarak yardımlarını ulaştırıyor. Kimi zaman ise yardım komisyonunda bulunan arkadaşlar çıkıyorlar kişi, kurum ve kuruluşları ziyaret ederek ‘bu hayırlı işte ben de varım` diyen insanlarla irtibat kurarak yardımlarını kabul ediyorlar” diyerek bunun için titiz bir çalışma yürüttüklerini ifade etti.
TOPLUMSAL VE BİREYSEL SORUNLARA ÇÖZÜM OLMAYA ÇALIŞIYORUZ
Vakıf olarak tek amaçlarının insanlara sadece gıda yardımı yapmak olmadığını insanların sorunlarıyla da ilgilendiklerini, çareler aradıklarını dile getiren Velioğlu, “Toplumsal olaylar ve bireysel sorunlara yönelik de çalışmalarımız var ama zor meseleler. Ancak çözüm noktasında İslami, insani ve sosyal sorumluluk bilinciyle hareket etmeye, sorunları çözmeye elimizden geldiğince çalışıyoruz. Bu noktada çeşitli alt dallarda komisyonlarımız mevcut” dedi.
KUR`AN DERSİ, İLİM VE İRŞAD SOHBETLERİMİZ VAR
Velioğlu şöyle konuştu; “Bu komisyonlardan en önemlilerinden biri, ilim ve irşad komisyonu. Bu komisyon bünyesinde bulunan âlim ve hocalarımız vasıtasıyla vakıf merkezimizde haftalık sohbetler veriliyor. Belli aralıklarla Kur`an dersi veriliyor. Vakfa gelen ya da gelemeyip ancak tanınan insanların evleri ve işyerlerine ziyaretlerde bulunuluyor. İslami anlamda faaliyet yürüten dernekler, gazeteler, televizyon ve kurumlar belli periyodlar çerçevesinde ziyaret edilerek karşılıklı görüş alışverişinde bulunularak, yapılan hatalar veya başarılar İslami sorumluluk bilinciyle dile getiriliyor.”
HUSUMETLİ AİLELERİ BARIŞTIRIYORUZ
Vakıf olarak üstlendikleri bir diğer önemli meselenin ise, kişi ve kurumlar arası arabuluculuk, husumetli aile veya taraflar arası barışı tesis etmek olduğunu belirten Velioğlu, “Bu işleri de Sulh komisyonumuz yürütüyor. Bu komisyon birçok alacak-verecek meselesi ya da bir vesileyle aralarında husumet oluşmuş aileler arasında sulh yapmış, kan dökülmesini önlemiştir, gönüller kazanmıştır. Çünkü bazen bakıyorsunuz öylesine büyük kan davaları bile bir ceviz kabuğunu doldurmayacak sorunlardan kaynaklı başlamış. Ve bu husumeti bitirmek için önyargıları kırmak ve konuşmak gerekiyor. Sorunların halli ve toplumsal birlikteliğin en önemli yolu karşılıklı anlayış ve Müslümanca bir yaşamdan geçiyor” diyerek Vakıf olarak böylesi bir çaba içerisinde bulunduklarını söyledi.
YAPTIĞIMIZ HER İŞTE ALLAH`IN RIZASINI ARIYORUZ
Son yıllarda resmiyette vakıf ve dernek sayılarının oldukça arttığını ancak iş ve icraatta, görünürlükte insanlığa faydalı işler yapan kurumların sayılarının sınırlı olduğuna dikkat çeken Velioğlu, “Yardımlaşmadaki amacımız bir başka vakıf ya da kurumla kesinlikle rekabet etmek değil, aksine biz de bu ağır yükün altına omuz koyarak bu alanda gerek faaliyet yürüten gerekse yol gözleyen kardeşlerimize yardımcı olmak suretiyle Allah`ın rızasını arıyoruz. Peygamber Efendimiz`in ‘hayırda yarışın` emrini yerine getirmektir amacımız. Faaliyetlerimiz şeffaf olmakla birlikte vakıf olarak yaptığımız her işimizde güven, sadakat, ihlas ve samimiyeti esas alıyoruz. Toplumun ıslahı, insanların hidayete ermesi ya da Müslüman halkımızın bilinçli bireyler olması noktasında elimizden gelen gayreti gösteriyoruz” şeklinde konuştu.
“BU ÇORBADA SİZİN DE TUZUNUZ OLSUN”
“Gelin bu çorbada sizin de tuzunuz olsun” diyen Velioğlu, “İnsanları paylaşmaya, yardımlaşmaya, malını Allah yolunda infak etmeye çağırıyoruz. Yüce kitabımız Kur`an`da yardımlaşmayla, zekat ve infakla ilgili birçok ayet vardır. Ki zekât İslam`ın şartlarından biridir, malı temizlemektir, Allah`a yakınlaşmaktır. Efendimizin (s.a.v) ‘Komşusu açken tok yatan bizden değildir` hadisi bile aslında tek başına iyi insan olmanın, Allah`a kulluk bilinciyle hareket etmenin, bilinçli bir Müslüman olarak yaşamanın pusulasıdır. Her insan gücü nispetinde yardım yapabilir, Allah için infak edebilir. Kimse bu hayırdan kendini mahrum etmemeli. Hele ki böyle bir zamanda, çevremizde, komşu ülkelerde yaşanan savaşlarla birlikte milyonlarca insan mağdur ve perişan bir halde hayata tutunma mücadelesi veriyorken insan olarak yerinde oturmak, elinden geldiği halde yardım elini uzatmamak büyük bir vebal, ağır bir sorumluluktur” diyerek çağrıda bulundu.
Umut Kervanı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Abdülhalim Velioğlu, son olarak, yardıma muhtaç aileler ve yardım yapmak isteyen hayırseverlerin, kendilerine www.umutkervanivakfi.org adresinden ulaşabileceğini sözlerine ekledi.