Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve İŞ-KUR arasında engelli ve dezavantajlı grupların istihdamına yönelik “Toplum Yararına Programlar” projesinin protokolü imzalandı. Yapılan protokol ile park, bahçe ve mezarlıklarda çalıştırılmak üzere 750 işçi alınacağı bildirildi.
750 işçi alımını öngören bir protokol imza töreni Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve İŞ-KUR İl Müdürü Siraç Ekin’in katılımıyla gerçekleşti. Makamındaki imza töreninde konuşan Şahin, projede emeği geçenlere teşekkür etti.
Herkese fırsat eşitliği verip herkesin eğitimden yararlanmasını istediklerini belirten Şahin, uygulanan projeyle 750 kişinin istidamına yönelik önemli bir çalışmayı hayata geçirdiklerini söyledi.
Engelli istidamında Türkiye ortalamasının yüzde 70 Gaziantep’in ise yüzde 90’larda olduğunu belirten Şahin, “Şehrimiz göç alıyor. Göç alan şehirde bizim özellikle insanımızın, huzuru, mutluluğu, vatandaş memnuniyeti için eğitim çok önemlidir. Biz sosyal devlet olarak herkese fırsat eşitliği verip ve eğitim imkânlarından istifade etmelerine çalışıyoruz.” dedi.
Sosyal yardımlarla istedikleri kalkınma modelini başarmanın asla mümkün olmadığını söyleyen Şahin, “Sağlık çok önemli. İnsanın insanca yaşaması için, annesi, babası kim olursa olsun işçi, çiftçi olsun her çocuğun sigortalı doğduğu ve 18 yaşına kadar bütün sağlıktan ücretsiz istifade edildiği bir sağlık sistemimiz var. Sağlıkta dönüşüm başarılmış durumdadır. En önemli 3'üncü kalemimiz ise istihdamdır. Eğitimini almış sağlıklı bir bireyin topluma katma değer üretmesi lazım. Sosyal yardımlarla istediğimiz kalkınma modelini başarmamız mümkün değil.” ifadelerini kullandı.
"Mezarlıklarla ilgili halkın çok yüksek bir talebi var"
Projeyle 750 kişinin istidamına yönelik önemli bir çalışmayı hayata geçirdiklerini anlatan Şahin, şöyle devam etti:
“Toplumun kalkınma hamlesinde onlardan katkı alınması noktasında bir çalışmadır bu. Belediye hizmetlerinde çok ciddi bir şekilde insan kaynağı gerekiyor. Bizde belediyecilikte istenen yerel kalkınmada, mezarlıklarla da ilgili halkın çok yüksek bir talebi var. Yani durum doğumdan ölüme vatandaşımızın yaşamı içerisindeki her şeyde bir beklentisi var. Bunun daha yüksek memnuniyete dönüşmesi için de bizim daha iyi hizmet vermemiz lazım. Bizim de belirli bir bütçemiz var. Bu bütçe üzerindeki yaptığımız çalışmada da hem kaynağı doğru üretmede yatırıma kullanmada daha esnek olmamız gerekiyor. Hem bu fırsatları iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Burada hem bakanlığımız kendi dezavantajlı grupları sistemin içerisinde dahil ediyor hem şehrin ekonomisi, huzuru ve barışı buradan nemalanıyor, hem de bizde büyükşehir olarak yapmak istediğimiz park ve bahçeler, sosyal işler, mezarlık işleriyle ilgili kendi bütçemizin dışında bir kaynakla bu hizmetlerden istifade etmiş oluyoruz.”
"20 bin kişiyi işe yerleştirmeyi hedefliyoruz"
Gaziantep İŞ-KUR İl Müdürü Siraç Ekin de projenin detayları hakkında bilgi vererek, bu projenin 1 Temmuz’dan itibaren uygulamaya geçeceğini ve İŞ-KUR olarak toplam 20 bin kişiyi işe yerleştirmeyi hedeflediklerini bildirdi.
Ekin, “35 yaş üzeri olan ve bu şartları taşıyanlar bizim birinci listemize girecek mülakatlara katılmak şartıyla. 750 kişinin bu şartları taşıyan yeterli sayıda katılımcı bulamazsak bu sefer ikinci listede belirtilen 35 yaş şartı kaldırılıyor. 18 yaş ve üzeri herkesin mülakata katılması şartıyla ve sigortalı olmaması halinde bunlar ikinci listeye girecektir. Bununla da olmaması halinde İş-Kur’a kayıt yapmak ve işsizim diyen her bir kimseyi bu 750 kişilik kontenjanı doldurmak adına biz onları bu projeye dâhil edeceğiz.” şeklinde konuştu.
Açıklamaların ardından Şahin ve Siraç, engelli ve dezavantajlı grupların istidamına yönelik iki projenin protokolünü imzaladı. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)