Teknoloji tarihi açısından dönüm noktası sayılabilecek gelişmelere tanık olduğumuz günümüzde, özelikle bilişim teknolojilerindeki büyüme hızlanarak devam ediyor.
Bursa Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) tarafından yayınlanan “2015 yılı Bilgi ve İletişim Teknoloji Sektörü Pazar Verileri” raporuna göre, Türkiye bilişim sektörünün büyüklüğü 83,1 milyar TL’ye kadar ulaştı. İşletmeler yazılım alanındaki tercihini ise yüzde 84 oranında yerliden yana kullandı.
Endüstri 4.0, akıllı makinalar, nesnelerin interneti (IoT) ve daha birçok teknolojik yenilik hem bireyleri hem de kurumları 'dijital devrimin' döngüsüne entegre etmeye devam ederken, bilişim sektöründeki büyüme de paralel olarak hızlanmaya devam ediyor.
Türkiye’de yaklaşık 120 bin kişiyi istihdam eden sektörün pazar büyüklüğü ise rapora göre geçtiğimiz yıl yüzde 18’lik bir büyümeyle 83,1 milyar TL’ye ulaştı.
Bilişim sektörüne verilen önemin dünyanın ileri gelen ülkeleri arasında yer alabilmenin önkoşulu haline geldiğine değinen İletişim Yazılım Genel Müdürü Tuncer Hatunoğlu, “2015 yılı bilişim sektörünün kalkınmamızdaki stratejik rolünün kavrandığı bir yıl olması açısından Türkiye için ayrı bir önem taşıdı.” dedi.
2016 büyüme beklentisinin TL bazında yüzde 15 ile 20 arasında olduğuna dikkat çeken Hatunoğlu, “Bilişim sektöründe gerçekleşen büyüme, katma değeri yüksek ürünler üretmek isteyen işletmelerin de önünü açacaktır. Dijital dönüşümün gerçekleştiği günümüzde bilişim sektörüne gösterilen önem de büyüme gibi artarak devam etmelidir.” diye konuştu.
Yerlilik oranı yüzde 84
Türkiye'de işletmelerin yazılım anlamında tercihini ise yerliden yana kullandığına değinen Hatunoğlu, TÜBİSAD’ın raporuna göre bu oranın yüzde 84’leri bulduğuna dikkat çekti.
Hatunoğlu, “Yine aynı rapora göre bilgi teknolojileri hizmet kategorisinde yerlilik oranı ortalama yüzde 83 iken, bu oran bilgi ve iletişim teknolojileri donanım kategorisinde ortalama yüzde 18 olarak gerçekleşti.” şeklinde belirtti. (İLKHA)