Gaziantep’te bulunan Suriyeli simit ustaları, Ramazan ayında kendi geleneklerini yaşatmaya çalışıyor. İftar ve sahur için hummalı bir çalışmanın ardından hazırladıkları yöresel tatlarla tezgâhlarını süsleyen simit ustaları, ev yapımı yöresel ve Suriyelilerin hamurlu mağruk simidinin Ramazan ayında en çok tüketilen yiyeceklerin başında geldiğini söylediler.
Zengin bir mutfak kültürüne sahip Suriyelilerin iftar soflarında mutlaka hamurlu mağruk simidini ve yemeğini tükettiklerini belirten Suriyeli simit ustası Abdulkadir Şeyh Kadir, Gazianteplilerin Halep kahkesine gösterdikleri ilgiyi Suriyelilerinde mağruk yemeği ve simidine gösterdiklerini belirtti.
Ramazan ayında iftar ve sahur vaktin de tüketilen besinler arasında olan mağruk simidinin Suriyeliler tarafından çokça tüketildiğini belirten Kadir, iftar vakti ile birlikte satışa sunulmaya başlanan simidin büyük bir ilgi gördüğünü söyledi.
Suriyelilerin bu ayda tercih ettiği mağruk adı verilen açma benzeri unlu mamüller çeşitlerini iftardan önce hazırladığını belirten Kadir, “Mağruk yüzyıllardır devam eden bir geleneğin devamı niteliğindedir. Suriyeliler, iftara doğru yoğun bir şekilde sıraya girerek mağruk almaya çalışıyor. Mağruk Suriyelilerin damak tadıdır.” dedi.
Ramazan ayına yönelik mağruk ürettiklerini ifade eden Kadir, “Mağruk kahkesinin yapılışı meslek gerektiren bir iştir. İçerisine hiçbir katkı maddesi katmıyoruz. Tecrübe gerektiren hamuru yoğurması bir hayli zahmetli oluyor. Bu tat sadece bize aittir. Halep kahkesinden daha lezzetlidir.” ifadelerini kullandı.
Suriye mutfağına ait ve Ramazan ayına özel yapılan mağruk simidi almaya gelen Suriyeli Nurves Yusuf ise Suriyelilerin Ramazan ayında mutlaka iftar ve sahurda mağruk tükettiklerini belirtti. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)