CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu Diyarbakır`da basın mensuplarıyla bir araya geldi. Diyarbakır il başkanlığında gerçekleşen basın toplantısında konuşan CHP İstanbul Milletvekili Tanrıkulu, gündemle ilgili açıklamalarda bulundu. Sezgin Tanrıkulu, güvenlik güçlerine zırh yasasının hukuk devletiyle bağdaşmadığını söyledi.

CHP'nin cezaevi ziyaretleri hakkında da açıklamalarda bulunan Tanrıkulu, 28 Şubat mağdurlarını da ziyaret ettiklerini belirterek, hükümetin kendilerine yakın kesime de sahip çıkmadığını savundu.

2011 yılında CHP olarak Cezaevi Komisyonu`nu kurduklarını ifade eden Tanrıkulu, cezaevlerine ziyaretler gerçekleştirdiklerini ve bu süreçte 28 Şubat mağdurlarını da ziyaret ettiklerini dile getirdi.

Tanrıkulu, “Bizimle ilgili olarak birçok iddia atılıyor. Her gün televizyonlarda tartışma programlarında konu CHP ve CHP`nin milletvekilleri. Değerli arkadaşlar 2011 yılında 24`üncü dönemde CHP milletvekilleri olarak cezaevi komisyonunu kurduk. CHP`nin yaptığı en anlamlı insan hakları çalışmalarından bir tanesi budur. Yüzden fazla cezaevi ziyaret edildi. Çocuklar, kadınlar, yaşlılar, adli suçlular bütün ne kadar cezaevinde insanlar varsa ayrım gözetmeksizin ziyaret edildi. Hasta ve tutuklu ve hükümlülerden bütün siyasi eğimlerden insanların tümünü ziyaret ettik. Ve bu ziyaretler hükümeti rahatsız etti. Son bir yıl içerisinde görüştüğüm kişilerin belgeleri var. Görüştüğüm 6 tutuklu var. 5`i tahliye edilmiş durumda. Bunlar; Can Dündar, Erdem Gül ve 4 akademisyen. Onun dışında cezaevine gitmemişim. 3 yıl öncesinde de Hatip Dicle`yi, Belediye Başkanı Fırat Anlı`yı ziyaret etmişim. Ben adalet bakanının gerçekten bir yanıt vermeye davet ediyorum son 5 yılda kaç ziyaret yapmışım.” dedi.

28 Şubat mağdurlarını da ziyaret ettiklerini söyleyen Tanrıkulu, hükümetin kendilerine yakın kesime de sahip çıkmadığını belirtti.

Tanrıkulu, konuşmasına şöyle devam etti: “Cezaevinde unutulan bir 28 Şubat mağduru vardı; Salih Mirzabeyoğlu. Onu kim gitti Bolu cezaevinde ziyaret etti. Müebbet ağır cezası almıştı. CHP`li milletvekilleri ziyaret ettiler, onunla ilgili rapor hazırladılar. O rapordan sonra yeniden yargılama oldu. Haksızlık ve hukuksuzluk ortaya çıktı tahliye oldu. 28 Şubat`ın birçok mağduru ziyaret edildi. Bunları hükümet biliyor, hükümet kendisine yakın olan kesime de sahip çıkmadı. Bunlar sahip çıkmamışlardır bu kesime. Biz cezaevinde tutuklu ve hükümlü bulunan siyasi görüşüne bakmayız.”

"Güvenlik güçlerine zırh yasası hukuk devletiyle bağdaşmaz"

Askere dokunulmazlık yasasını da değerlendiren Tanrıkulu, “Mecliste geçen hafta görüşülen güvenlik güçlerine zırh yasası hukuk devletiyle bağdaşmaz. Onlara dokunulmazlık getirilen yasanın 90`lı yıllarda nelere neden olduğunu biliyoruz. Hukuk içerisinde davranan hiçbir kamu personelinin dokunulmazlığa, zırha ihtiyacı yoktur. Eğer hukuk devleti ilkeleri ile çalışıyorsanız kendinize güveneceksiniz. Güvenlik güçlerine böyle bir zırh verilemez.” ifadelerini kullandı.

Tanrıkulu son olarak Danıştay ve Yargıtay yasasını şöyle yorumladı: “Biz bu yargı düzeninin tarafsız bir yargı olmadığını biliyoruz. Ama yargı üzerinden bir siyasi hesaplaşmayla yargının tümüyle yürütme organına teslim olması doğru değil. Türkiye`de bu projeyle zaten itibarı kalmamış olan yargı tamamen iflas edecektir.” (M. Hüseyin Temel – İLKHA)