Başbakan Binali Yıldırım, Orman ve Su İşler Bakanlığı'nın kente yaptığı 269 milyon TL'lik 23 yeni tesisin ile Tuşba Belediyesi'nin düzenlediği iftar programına katıldı. Başbakan Yıldırım, burada bir konuşma yaptı.

Toplu açılış ve temel atma töreninde yaptığı konuşmasına, "Manevi havasını teneffüs ettiğimiz mübarek ramazan gününde Allah'tan ülkemiz ve milletimiz için huzur ve kardeşlik diliyorum" sözleriyle başlayan Başbakan Yıldırım, yakın zamanda bir nöbet değişiminin yaşandığını belirterek görevi devraldığı Ahmet Davutoğlu'na, Van'a ve ülkeye yaptığı hizmetlerden dolayı teşekkürlerini iletti.

Kendisini dinleyen Vanlılara, "İftar sofranızı paylaşmaya geldik, yaptıklarımız ve yapacaklarımızı sizlerle konuşmaya geldik, sizlerle dertleşmeye, acıları, üzüntüleri sizlerle paylaşamaya geldik." diye seslenen  Başbakan Yıldırım, Van'a kazandırdıkları eserlerin toplu açılışını iftar öncesi yapacaklarını kaydetti.

Yıldırım, Van'ın kendisine Antalya'yı, Bodrum'u ve İzmir'i hatırlattığını, Van Gölü'nün Allah'ın bu güzel beldeye bir lütfu olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin kaynaklarını yine Türkiye'nin insanının hizmetine sunulduğunu anlatan Başbakan Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti:

"23 Ekim 2011'de Van'da bir felaket yaşadık. Bugün Cumhurbaşkanımız, o gün Başbakanımız olan partimizin kurucusu, liderimiz, Cumhurbaşkanımız, Türkiye sevdalısı Recep Tayyip Erdoğan ile hemen yola çıktık. Saatler içinde Van'daydık, Van'a gelir gelmez felaketin boyutlarını gördük. Erciş'e geçtik, bakanlarımız da vardı, Erciş'teki o felaketi gördük. Ama şunu bilmenizi istiyorum, 17 Ağustos depremini de Türkiye gördü, 17 Ağustos depreminde, bir buçuk gün sonra ancak depremden haberi olan bir Başbakan'dan, Van depreminde 4 saatte enkazdan vatandaşımızı çıkaran bir Başbakan'ı gördü Van. AK Parti iktidarını gördü. Yıkılan, yerle bir olan Van’ımızı tekrar imar etmek, tekrar en güzel şekilde Vanlılar'ın ihtiyaçlarını görmek bizim için en önemli görevdi."

Başbakan Yıldırım, şunları söyledi:

"Bugün sizin milletvekiliniz, o gün   bir mucize yaşadı Van. Bir yıldan kısa bir sürede yeniden bir Van inşa edildi, 35 bin konut yapıldı. Bazılarının eski alışkanlıkları, maalesef her şeyi olumsuz pencereden bakma alışkanlığını Van'da da bizzat bu kardeşiniz gördü. "

“Çevre yolunu mutlaka yapacağız”

Van depremi sonrasında bir televizyondaki canlı yayında iletişimin tamamen kesildiğini anımsatan Yıldırım, "İşte, nereden nereye? Bir saniye bile iletişim, ulaşım kesilmedi, Ankara buradaydı, yanınızdaydı. Geçmişte de yanınızda, bugün de yayınınızda, gelecekte de yanınızda olmaya devam edecek." diye konuştu.

"Biz Van'ı İstanbul'dan, İstanbul'u da Van'dan ayrı düşünebilir miyiz?" diye soran Yıldırım, "Van bizim için çok değerlidir, Diyarbakır, Erzurum gibi değerlidir. Bugün burada oluşumuz tam da bunun göstergesidir." ifadesini kullandı.

Van'a 14 yılda 20 milyar lira yatırım yapıldığını ve desteğin sağlandığını, bugün de toplam tutarı 270 milyon lirayı bulan 23 tesisin açılışını gerçekleştireceklerini anlatan Başbakan Yıldırım, yapımı tamamlanan eserlerin hayırlı olmasını diledi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığınca gerçekleştirilen yatırımlar hakkında bilgi veren Yıldırım, Van'da tamamlanan sulama tesisleriyle, 330 bin dönüm araziyi suyla buluşturduklarını bildirdi.

Van'a yıllardır her alanda hizmetlerinin devam ettiğine işaret eden Başbakan Yıldırım, Van'a 25 bin 172 konut yapıldığını ve bu rakamın kendi konutunu yapmak için sağlanan kaynaklarla, 35 bine kadar çıktığını vurguladı.

 Özellikle ulaştırma alanında çok büyük yatırımlar yaptıklarını aktaran Yıldırım, "Akıllarınca Türkiye'yi bölmeye çalışanlara inat biz yolları böldük, hayatları birleştirdik." dedi.

Van'a 487 kilometre bölünmüş yol yaptıklarını kaydeden Yıldırım, "İşte farkımız bu, işte AK Parti farkı bu, hizmet farkı bu. Bizim hizmetlerimizin ulaştığı yere onların hayalleri bile ulaşamaz." ifadesini kullandı.

Bitlis'i, Van'a bölünmüş yollarla bağladıklarını ve Van Gölü'nün etrafını tamamen bölünmüş yolla kuşattıklarını anımsatan Yıldırım, Ferit Melen Havalimanı'nı genişlettiklerini ve 144 binden 1,5 milyona çıkardıklarını kaydetti.

Ulaştırma konusunun kendi alanı olduğunu vurgulayan Başbakan Binali Yıldırım, "Ne yaparsa yapsınlar, Van'ın çevre yolunu yapacağız, engel olamayacaklar, güçleri yetmeyecek. Hayırlı, uğurlu olsun." dedi.

Eğitimde de büyük hizmetlere imza attıklarını ve 10 bin 374 adet sınıf inşa ettiklerini ve depremden sonra 30 adet yeni okul yaptıklarını anımsatan Yıldırım, 14 yılda Van'a gönderilen ilave öğretmen sayısının 24 bin 298 olduğunu şubat ayındaki atamalarda da bin 59 öğretmenin daha Van'da göreve başladığını bildirdi.

Gençlerin sosyal gelişimlerini sağlamak için öncelikli çalışmalar yaptıklarını ve 2002'de 9 olan spor tesisi sayısını 40'a çıkardıklarına işaret eden Yıldırım, 9 adet gençlik merkezi yaptıklarını, bin 944 olan yurt yatak kapasitesinin de 8 bin 79'a ulaştığını anlattı.

Tekstil Kent Projesini tamamlayacaklarını ve projeyle Van'da toplam 7 bin 500 vatandaşa iş alanı sağlanmış olacağını kaydeden Yıldırım, bu ve benzeri projeleri artırarak sürdüreceklerini bildirdi.

"Van'a son 14 yılda 8 hastane kazandırıldı"

Başbakan Yıldırım, son 14 yılda sağlıkta, Van'a 8 hastane kazandırdıklarını, son 500 yataklı hastanenin de Ahmet Davutoğlu'nun Başbakanlık döneminde açıldığını anımsattı.

Van'da 2002'de sayısı 3 olan ambulansın bugün 74'e çıktığını anlatan Yıldırım, "İşte insanı düşünmek bu, işte sağlıkta dönüşüm bu." diye konuştu.

Van'ı 2008 yılında sanayide ve konutta doğalgazla buluşturduklarını aktaran Yıldırım, Van'da evlerin yarısına yakının doğalgaz kullandığını, kısa zamanda tüm evlere ve iş yerlerine doğalgazın gitmiş olacağını belirterek, "Son 14 yılda tarımda, çiftçilerimize tam bir katrilyon nakdi yardım yaptık. 437 milyon hayvancılığa büyükbaş, küçükbaş destek verdik. Turizm ve tarih alanında Van'da ezberbozan işlere imza attık.Van'daki tarihi ve kültürel mekanlarda 19 restorasyon çalışması yaptık" dedi. 

Van'ı cazibe merkezi yapmak için ilk adım olarak Abalı Kayak Tesisi'ni hizmete aldıklarını, Tuşba Fuar ve Kongre Merkezi'ni bitirdiklerini, Urartu Müzesi'ni tamamladıklarını vurgulayan Yıldırım, "Daha pek çok hizmet ve eser var fakat vakit sınırlı, oruç ağızla sizi yormak istemiyorum. İşimiz çok, kaybedecek vaktimiz hiç yok. Van'a birçok hizmetler yapacağız. Bundan hiç endişeniz olmasın." değerlendirmesinde bulundu.

203 kilometre uzunluğundaki Van-Yüksekova-Hakkari yolunun bölünmüş hale getirileceğine işaret eden Başbakan Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu yolda biliyorsunuz, çalışırken ne kadar iş makinesi yandı, ne kadar orada çalışanlar taciz edildi, kaçırıldı ama onlar ne yapmaya çalışırsa çalışsın, hiç merak etmeyin biz de inatla Van'ın, Hakkari'nin, Türkiye'nin her köşesine hizmetleri birer birer götüreceğiz, inşallah."

1986 yılında inşaatına başlanan Erciş, Muradiye, Çaldıran yolunun 2018'de tamamen bitmiş olacağını aktaran Yıldırım, şunları söyledi:

"Tatvan ile Van arasında, Van Gölü üzerinde biliyorsunuz, tren ferileri çalışıyor. Bu tren ferileri çok eskidi artık hizmet veremiyor. 40 yıldır hizmet verdi, şimdi artık onları emekliye ayırıyoruz. Peki, ne olacak, Van Gölü'nde taşımacılık duracak mı? Elbette durmayacak, Van Gölü'ne yakışır, 2 tane modern feribotu hizmete alıyoruz, kapasitesi 50 vagon her biri. Öbürleri ne kadardı 5 vagon. Bunların isimlerini merak ediyor musunuz? Feribotlara güzel isim bulduk. Feribotlarımızın birisinin adı İdrisi Bitlisi, birisinin adı da Sultan Alparslan. Hayırlı uğurlu olsun."

Yıldırım, Van Hakkari yolunda 2 tünel yapıldığını, Bahçesaray'a da 2 bin metrekarelik kar tüneli yapıldığını aktardı.  (İLKHA)