Mehmet Tahir Özsoy/Muhsin Şenol-İstanbul

SİYER GAZETESİ FİKRİ NEREDEN ÇIKTI, NEYİ AMAÇLIYOR?

Siyer Gazetesi fikri gençleri, Allah Resulünün dönemindeymiş gibi hissettirmek, düşüncesiyle ortaya çıktı. İmam Hatip Lisesi 10`uncu sınıflarda, Siyer dersi diye bir ders var. Bu ders bağlamında öğrencilerle çeşitli etkinlikler tasarlamak gerekiyordu. Gençlerle biraz daha farklı, onlara kendi yeteneklerini de kullanabilecekleri bir alanda Siyer`i nasıl çalıştırabiliriz diye düşünürken, bu proje ortaya çıktı.

Projenin amacı, sanki ‘Allah Resulü döneminde, Mekke`de bir gazete çıksaydı nasıl çıkardı?` bunu yansıtabilmek. Çünkü biz, Siyer dersini işliyoruz. Allah Resulünün hayatını, öğrenciye bilgi boyutunda, aktarmayı başarıyoruz ama yaşanılan olayları bu güne taşımada ya da Allah Resulünün davasının, getirdiği ayetlerin, o toplumu nasıl şekillendirdiğini keşfetmekte, çoğu zaman zorlanıyor.

Sanki Allah Resulü geçmişte yaşanmış bir örneklik, onu bugünkü dünyaya uyarlayamayız, aynı şekilde davranamayız, hissi çok fazla öğrenci de oluşuyor. Bunu biraz aşmak için, Allah Resulünün hayatını,  gazete formatında, yani haber formatında işliyoruz. Ayetler iniyor, toplumda nasıl yankılanıyor veya toplumda bir olay oluyor, bunun üzerine vahiy ne söylüyor. Allah Resulü nasıl davranıyor. O toplumda bazılarını nasıl değiştiriyor. Toplumdaki olaylara nasıl müdahale ediyor. Bunu anlatmak amacıyla Siyer Gazetesi çalışması başlattık.

EKİBİNİZ KAÇ KİŞİDEN OLUŞUYOR?

Öğrencilerimiz 10`uncu sınıf öğrencileri. Bir araştırma ekibimiz var. Yazar ekibimiz var. Bunun dışında, teknik bir ekibimiz var. Çünkü hem sosyal medya hesaplarından, hem de internet sitesinde yayın yapıyoruz. Bunun dışında, özelikle Allah Resulünün dönemine dair, fotoğraf, görsel, bulmakta sıkıntı yaşadığımız için, çizim yeteneği olan ve resme merakı olan öğrencilerimizden de, o dönemi yansıtabilecek konular ile bağlantılı, görsel çalışmalar yapıyoruz. Ve bunlara gazetemizde ufak ufak yer vermeye başladık. 15-20 kişilik bir ekip ile çalışıyoruz.

Gazetemizi 10 bin tirajla basıyoruz, ücretsiz olarak dağıtıyoruz. Türkiye`nin her yerinde resmi kurumlara, diyanetin kurumlarına, bütün İmam Hatip Liselerine, Meclise postalıyoruz. Aynı şekilde, internet üzerinden abonelik sistemimiz var. İnternet üzerinden abone olan okurlarımıza da her ay ücretsiz bir şekilde postalamaya devam ediyoruz

GAZETEYE TEVECCÜH NASIL, GEREKEN İLGİYİ GÖRÜYOR MU?

Siyer gazetesi ile ilgili çok olumlu tepkiler aldık. Hatta öğrencilerimiz, başta bu kadar çok ilgi göreceğini düşünmüyorlardı. Özelikle bunun şaşkınlığını çok yaşadılar. Türkiye`nin dört bir yanından gazeteye dönük telefonlar, mailler aldık. Özelikle diyanet mensupları, Kur`an kursları öğreticileri, İmam Hatip Lisesi öğretmenleri, idarecileri bunun dışında ebeveynlerden çok olumlu tepkiler aldık. Gazeteyi okuyup çok etkilenip, bize ‘şunu da işleyin, bu konuyu şu şekilde gündeme alabilirsiniz` şeklinde, katkılarda bulunan çok okurumuz oldu. Ve hala bu olumlu tepkileri almaya devam ediyoruz.

Bize Anadolu İmam Hatip Liselerinden ulaşan,  biz de buna benzer bir çalışma yapmak istiyoruz, teknik açıdan nasıl hazırlıyorsunuz, basımını nasıl yapıyorsunuz şeklinde, bize geri dönen birçok okul oldu. Örneğin; Hakkâri İmam Hatip Lisesinde, doğunun zor şartlarında bir okulumuz, bizim gazetemizin bir benzerini çıkardı ve bunu bize ulaştırdı. Bizim gazetenin ismi Siyer Gazetesi onlar da Mekke`nin Sesi diye bir gazete çıkardılar. Biz onlara teknik açıdan, basım konusunda yardımcı olduk.  Diğer birkaç İmam Hatip Lisesinde de duvar gazetesi şeklinde, Siyer Gazetesi formatında, sanki Mekke`de çıkan bir gazeteymiş gibi hazırlanan gazetelerden, bize ulaşanlar oldu.

SİYER GAZETESİ AMACINA ULAŞTI MI?

Bizim amacımız, gençlerde Allah Resulü ile ilgili, Siyer öğrenimi ile ilgili bir heyecan oluşturmak, onlarda bir enerji oluşturmaktı ve gerçekten de bunu belli ölçüde başardığımıza inanıyoruz. İnşallah, bu yola, bu şekilde devam etmeyi düşünüyoruz.