TÜİK verilerine göre, Hanehalkı İşgücü Araştırması 2015 yılı sonuçları, Türkiye’de 15-24 yaş grubundaki nüfusun yüzde 34,1’i istihdamda olanlardan, yüzde 7,8’i ise işsizlerden oluşmaktadır.
İstihdam edilenler ile işsizlerin toplamından oluşan işgücünün, genç nüfustaki oranı yüzde 41,9 iken gençlerin yüzde 58’i işgücü dışında yer almakta ve bunların önemli bir bölümünü eğitim ve öğretimine devam eden gençler oluşturmaktadır.
İstihdamdaki gençlerin dörtte biri hizmet ve satış elemanı olarak çalışıyor
Araştırma sonuçlarına göre, istihdam edilen gençlerin yüzde 24,9'u "hizmet ve satış elemanı" olarak çalışırken, yüzde 20,7'si "nitelik gerektirmeyen işlerde çalışanlar”, yüzde 17,1'i ise "sanatkârlar ve ilgili işlerde çalışanlar" meslek grubunda yer almaktadır.
Gençlerde en düşük paya sahip meslek grupları ise yüzde 0,8 ile "yöneticiler", yüzde 4,8 ile "profesyonel meslek mensupları" ve yüzde 5,4 ile "teknisyenler, teknikerler ve yardımcı profesyonel meslek mensupları" olarak sıralanmaktadır.
Gençlerin yüzde 59,1’i ücretli olarak sürekli bir işte çalışıyor
İstihdam edilen gençlerden yüzde 59,1'i sürekli, yüzde 18'i geçici olmak üzere toplamda yüzde 77,2’si ücretli veya yevmiyeli olarak çalışmaktadır.
Gençlerin yüzde 19,2’si ücretsiz aile işçisi, yüzde 3’ü kendi hesabına, yüzde 0,7’si ise işveren olarak çalışmaktadır. (İLKHA)