Susuzluğu gidermek için tercih edilen ürünler arasında yer alan meyan kökü şerbeti, tezgâhlardaki yerini aldı.

Diyarbakır`da daha çok Ramazan ayında tercih edilen meyan kökü şerbeti, iftar sofralarına renk katıyor.

Merkez Sur ilçesindeki meyan kökü satıcılıları, halk arasında ava susê olarak da bilinen meyan kökü hakkında bilgilendirmede bulundu.

Meyan kökü şerbetinin milattan önce 2500`lü yıllardan günümüze ulaştığını dile getiren satıcılar, “Meyan kökü şerbeti ilk olarak Sümerliler tarafından kullanılmıştır. Büyük İskender, aşırı sıcaklarda susamamaları için askerlerine meyan kökü şerbeti içirirdi. Büyük İskender'den sonra Romalılar da meyan kökü şerbetini kullanmışlardır. Çünkü meyan kökü şerbeti, vücudun su kaybını en az seviyeye indirir. Mide, böbrek, akciğer, bağırsak, idrar yolları, baş ağrısı, soğuk algınlığı, şeker hastalığı ve kanser hastalığına iyi gelmektedir.” dediler. (Mahsum Tunç/Hamza Adiyaman-İLKHA)