Mübarek Ramazan ayına sayılı günler kala Gaziantep’te çarşı ve pazarlarda hareketli günler yaşanıyor. Ramazan ayının hazırlıklarını tamamlamak için vatandaşlar çarşının yolunu tutarken, uzun bir süreden bu yana durgunluktan yakınan esnafların da yüzü Ramazan alış verişi ile gülmeye başladı.

On bir ayın sultanı Ramazan hazırlıkları sürerken en çok tüketilen hurma, kuru üzüm ve kayısı ile meyan kökü tezgahlardaki yerini aldı. Bunların yanı sıra temel tüketim maddeleri olan sebze, meyve ve bakliyat türlerinde artış oldu.

Vitrinlerin ön sıralarında hurma, farklı tatlı çeşitleri ve meyan şerbeti gibi Ramazan ayında bolca tüketilen ürünlere yer vermeye başladıkları görülen esnaflar, bu ürünleri halkın dikkatini çekecek şekilde sergiliyorlar.

Vatandaşları iftar ve sahurluk ihtiyaçlarını tamamlama telaşı sararken, fiyatların geçen seneyle aynı seyrettiğini ifade eden esnaflar ise, satışlardan memnun olduklarını dile getirdi. Esnaflar, mübarek Ramazan ayının bereketinin her yeri sardığını belirtti.

Gaziantepli vatandaşlar ise oruç ayı boyunca kendilerine yetecek kadar gıda malzemesi aldıklarını belirterek, Ramazan ayının tüm İslam alemine hayır, bereket, huzur ve barış getirmesi temennisinde bulundular.

Gaziantepli esnaf ve vatandaşlar çarşı ve pazarlarda yaşanan Ramazan hareketliliği ve Ramazan ayı ile duygu ve düşüncelerini İLKHA ile paylaştı.

Ramazan ayına sayılı günler kala tezgâhlarda yerini alan hurmayı vatandaşların almaya başladığını belirten Hasan Turan, “Ramazan ayının bütün İslam alemine hayırlar getirmesini dileriz. Gördüğünüz gibi çeşitlerimiz bunlardır. Hurma çeşitleri, kuru üzüm çeşitleri, incir ve kayısı çeşitlerimiz vardır. Şua nda alış-veriş normal. Tabi ileriki günlerde bir hareketlilik bekliyoruz. Fakat yine de iyi.” dedi.

Bu mübarek ayda inşallah dünyadaki tüm savaşlar biter

Ramazan hazırlıklarının hızlı bir şekilde sürdüğünü belirten Muhammed Özkan isimli esnaf da, “Esnaf olarak sıkıntılı günler yaşıyorduk. Piyasa çok durgundu. Bu Ramazan ayında piyasanın canlanacağını umut ediyoruz. Ramazan ayı için vatandaşlar yavaş yavaş alış verişlerini yapıyorlar. Şire tarzı malzeme satışları bu ay özellikle yapılıyor. Bu mübarek ayda inşallah dünyadaki tüm savaşlar biter.” ifadelerini kullandı.

Ramazan ayında iftar sofralarında eksik olmayan meyan şerbeti satıcısı İbrahim Yolalan ise, “Meyan hem mide dostu, hem bağırsakları korur. Ramazan ayında özellikle aç karınla bir bardak içtiğin zaman hazmi kolaylaştırır. Yani meyanın faydaları  saymakla bitmez. Ben her yıl Ramazan aylarında şerbet yaparım. Müşterilerimiz bellidir.” diye konuştu.

Ramazan ayı bereket, rahmet, mağfiret ve bağışlanma ayıdır

Ramazan ayının tüm İslam alemine hayır, bereket, huzur ve barış getirmesi temennisinde bulunan Mustafa amca, “Zaten Ramazan ayı mübarek bir aydır. Müslümanların üzerine farz olan bir aydır.  Ramazan ayı bereket, rahmet, mağfiret ve bağışlanma ayıdır. Yani insanların bir yıl içerisinde gözü, dili, eli ve kalbi ile her ne günah işlemiş ise bu ayda affedileceğini Peygamber Efendimiz haber veriyor. Bu ayın kadri çok yücedir. Cenab-ı Allah bize bu ayı bir fırsat olarak vermiş. Bildiğiniz gibi Recep ayı Allah (c.c) ayıdır. Şaban ayı Peygamber Efendimizin ayıdır. Ramazan ayı biz Müslümanların ayıdır. İnşallah bu ay memleketimiz ve milletimiz için hayırlı ve uğurlu olur. Temennimiz insanların hatasını anlayıp benliğini, kimliğini ve memleketini düşünür,  bu mübarek Ramazan ayına saygı ve hürmetle ulaşırız.” diye konuştu.

Bu ayı sevinçle karşılayarak birlik ve bütünlük içerisinde yaşamalıyız

Ramazan ayının manevi duyguların en üst doruğa çıktığı bir ay olduğunu belirten Mustafa Karataş ise, “Ramazan ayı kardeşlik, birlik, beraberlik ve dini duyguların bütünleştiği bir atmosferin yoğun olduğu aydır. Güzelliklerle karşılanması gerekiyor. Kin, nefret ve küslüklerin yerini barış ve huzurun aldığı bir ortamdır. Bu ay insanların nefislerine hakim olacağı, barış ve kardeşlik içerisinde birbirlerine yardım yaparak ve yardıma muhtaç insanlara elinden geldiği kadar yardımlarda bulunarak birlik ve beraberliği oluşturmamız gereken bir aydır. İnsanların bu ayı sevinçle karşılayarak birlik ve bütünlük içerisinde yaşaması gerekiyor. Tabi eski Ramazanların ortamı yok. Eskiden daha güçlü manevi duygular vardı. Şimdi o manevi duyguları pek yaşamıyoruz. Ramazan ayını veya bayramları bir tatil olarak gördüğümüz için manevi duyguların çok yoğun olduğunu zannetmiyorum. İnşallah o eski günlere dönerek manevi duyguların hakim olduğu bir ay yaşarız.” temennisinde bulundu.

Ramazan ayına ulaşmanın herkese nasip olmayacağını belirten Hasan Öztürk de, “Ramazan ayı on bir ayın sultanıdır. Her kula nasip olmaz bu aya ulaşmak. Allah (cc) şükürler olsun ki bu aya ulaşmak bize de nasip oldu. İnşallah daha güzel günleri göreceğiz. Bu Ramazanda kanın durmasını istiyoruz. Üstümüze oyunlar oynanıyor. Bunu durdurmalarını istiyoruz.   Ramazanı Şerif geliyor. En azından bu ayı huzur içerisinde geçirelim.” şeklinde konuştu.

Mehmet Emin Kölge isimli vatandaş ise, “Öncelikle Ramazan ayı İslam âlemine hayırlı ve uğurlu olsun. İnşallah barış ve huzuru getirsin. Allah bize huzurlu bir Ramazan geçirmeyi nasip etsin. Her sene olduğu gibi bu sene de Rabbim kolaylıklar versin.” temennisinde bulundu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)