Tacikistan'da, yasaklı muhalif İslami Diriliş Partisi'nin (IRPT) başkan yardımcıları ömür boyu hapse mahkum edildi.
Tacikistan Yüksek Mahkemesi, ülkede faaliyetlerine yasak getirilen IRPT'nin başkan yardımcıları Saidumar Hüseyni ve Muhammadali Hayıt'ı suç çetesi kurma ve üye olma, devlete karşı darbe girişiminde bulunmaktan suçlu buldu.
Hüseyni ve Hayıt'a söz konusu suçlardan ömür boyu hapis cezası verilirken, aynı davada yargılanan partinin diğer 12 üyesi 2 ila 28 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Kapalı olarak görülen davada, partinin hukuki işlerinden sorumlu Zarafo Rahmani iki, partinin yayın organı Necat gazetesinin yayın yönetmeni Hikmetullah Sayfullazade 16, Sattar Karimov, Rahmatullai Racab, Kiyomiddin Avaz ve Abdukahhari Davlat 28'er, Zübeydullahi Razık 25, Muhammadali Fayzrahman 23, Vasidhoni Kasiddin ve Sadiddini Rustam 20'şer, Muhammadşarif Nabiyev ve Abdusamad Gayratov de 14'er yıl hapse mahkum edildi.
Muhammadali Hayıt, IRPT başkan yardımcısı, siyasi konsey üyesi ve parti, Sovyetler Birliği, Sovyet Kızıl Yıldız sipariş sahibinin askeri istihbarat servisinin eski subayın presidium, (1957 20 Ekim doğumlu).
Saidumar Hüseyni (1961 doğumlu), IRPT ilk başkan yardımcısı, siyasi konsey ve partinin başkanlık, önceki MP üyesi, felsefe alanında doktora derecesine sahip.
Tacikistan'da, IRP'ye yönelik baskıların artmasının ardından parti lideri Muhiddin Kabiri geçen sene ülkeyi terk etmişti. General Abduhalim Nazarzade'nin hükümet güçlerine düzenlediği silahlı saldırının ardından 16 Eylül 2015'te, parti üyeleri söz konusu saldırı ve darbe girişimiyle bağlantılı oldukları gerekçesiyle gözaltına alınmıştı.
Yüksek Mahkeme tarafından Eylül 2015'te yasa dışı olarak ilan edilen ve faaliyetleri yasaklanan IRP, Tacikistan'da 1994'ten beri cumhurbaşkanı olan İmamali Rahman yönetimine muhalif tek partiydi.
Tacikistan seçim kurulunun 22 Mayıs'taki referandumda kabul edildiğini açıkladığı anayasa değişikliği paketi, "Ulusun Lideri" statüsüne sahip Cumhurbaşkanı Rahman'a sınırsız kez cumhurbaşkanı olma hakkı tanınmasının yanı sıra ülkede dini nitelikli siyasi parti kurulmasının yasaklanmasını içeriyordu.