Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmî ziyaret için bulunduğu Kenya'da, Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın bahçesinde düzenlenen ortak basın toplantısında, gazetecilerin gündemdeki gelişmelere ilişkin sorularını cevaplandırdı.

Kenyalı bir gazetecinin “Kahve ve diğer ürünler Türkiye'nin Kenya'dan ithal ettiği ürünler, bu ürünler acaba belirlenen hedefleri gerçekleştirme için yeterli olacak mı? Çay ve kahve, diğer ham madde ürünleri katma değer sağlayan ürünlerdir. Türkiye ile yapılan iş birliğinde bunların katma değeri ne kadar olacaktır?” şeklindeki sorusuna Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle cevap verdi: “Bugün iş adamlarımızın birbirleriyle yaptığı görüşmeler ve bir de süratle, bu tercihli anlaşması, serbest ticaret anlaşması, çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşması bunları zaten çözdüğümüz takdirde bunlar da kendiliğinden çözüleceği gibi Türkiye'nin Kenya'dan ithal edeceği bu tür ürünlerin çok daha farklı bir şekilde, Kenya'nın ticaret hacmini de ciddi manada artıracağına inanıyorum.”

Almanya`da ‘soykırım` tasarısının kabul edilmesi

Başka bir gazetecinin, Alman Federal Parlamentosu`nda 1915 olaylarına ilişkin bir tasarı onaylandığı hatırlatması üzerine ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Az önce Sayın Başbakanla da bir telefon görüşmem oldu ve bu telefon görüşmemin neticesinde ortak kanaatimiz, ilk adımımız bir defa Büyükelçiyi istişarelerde bulunmak üzere Türkiye`ye çağırmak. Büyükelçiyi Türkiye`ye çağırıyoruz. Tabii ki şu anda Alman Parlamentosu`nun almış olduğu bu karar, aslında Almanya-Türkiye ilişkilerini ciddi manada etkileyecek olan bir karardır. Döndükten sonra oturacağız, bunların değerlendirmesini yapacağız ve nasıl bir adım atarız bunları konuşacağız. Ondan sonra da bizim asıl atmamız gereken adımları atacağız. Büyükelçinin gelişi ve Alman Parlamentosu`ndaki bu metinlerin değerlendirilmesi, gidene kadar Dışişleri`ndeki arkadaşlarımız onlar da bunları yapacaklar ve ondan sonra nihai kararımızı vereceğiz.” cevabını verdi.

Somali`den Gelen Mülteciler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Somali`den gelen mültecilerin yeniden yerleştirilmesine ilişkin yapılacak çalışmalarda Türkiye`nin spesifik olarak katkısı ne olacaktır?” sorusuna ise, “Somali`den bize mülteciler noktasında çok çok ciddi sayıda bize Somali`den mülteci gelmiyor zaten. Bize ağırlıklı olarak şu anda gelen mülteci Suriye`dir ki 2 milyon 700 bin, 300 bin de Irak`tan. Somali`den gelenler çok daha bize eğitim-öğretim için gelenler var. Bunun dışında gelenlerin sayısı çok fazla değil, bunu bu şekilde değerlendirmiş olayım. Ama oradan gelecek olanlar noktasında bizim Suriye ve Irak için 3 milyonu şu anda misafir eden bir Türkiye, oradan gelecek herhangi bir az sayıda mülteciye kapısını zaten kapatmaz” şeklinde yanıt verdi.

Suriye Demokratik Güçleri`nin Amerika destekli Menbiç Operasyonu

Bir gazetecinin, “Amerika destekli Suriye Demokratik Güçlerinin terör örgütü DAEŞ`in kontrolünde olan Menbiç`i ele geçirmek için operasyona başladığı yönünde haberler geliyor. Operasyona katılanların büyük çoğunluğunu da terör örgütü YPG militanlarının oluşturduğu yönünde iddialar var. Bu iddialar doğru mu, bu gelişmeyi nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusu üzerine de Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu cevabı verdi: “Benim şu ana kadar edindiğim bilgi ve Sayın Obama`yla, askerî yetkililerle yaptığımız görüşmeler, istihbarat örgütlerimizle yaptığımız görüşmelerde bu söylenen ve şu anda sizin de sorduğunuz bilgiler doğru bilgiler değil. Orada bir defa şu anda Suriye Demokratik Güçleri olarak ifade edilen bu güçlerin içerisinde yaklaşık 450 kadar YPG var, bunun dışında 2 bin 500 civarında Araplardan var, yani toplamda yaklaşık 3 bin kişi bu operasyonun içerisinde yer alıyor. Ve söylenen de şudur: YPG burada Menbiç`te daha çok lojistik bir güç teşkil edecek, asıl gücü Araplar oluşturacak, söylenen bize bu olmuştur. Biz bu süreç içerisinde de ne yapıldığını, ne edildiğini zaten kendi istihbarat ağımızla ve komuta kademeleriyle takip ediyoruz, göreceğiz.” (İLKHA)