Şırnak'ta PKK'liler tarafından okul, ev, kamu binası ve camilere tuzaklana bin 471 adet yaklaşık 50 ton patlayıcının imha edildiği belirtildi.

14 Mart'tan bu güne süren operasyonların 81'inci gününde Bahçelievler ve Yeni mahallelerinde çatışmanın devam ettiği, şehrin diğer mahalle ve sokaklarında arama tarafa faaliyetleri esnasında bulunan patlayıcıların bomba imha ekibi tarafından imha ediliyor.

Patlayıcı sayısı bin 471'e yükseldi

Alınan bilgilere göre, kentte 30 bomba imha ekibinin görev aldığı ve bugüne kadar bin 471 el yapımı patlayıcının imha edildiği öğrenildi. Şırnak'ta imha edilen patlayıcı sayısının, Silopi, Cizre, İdil, Nusaybin, Yüksekova ve Sur'da etkisiz hale getirilen patlayıcı sayısının üzerine çıktığı operasyonlar tamamlanıncaya kadar bu sayının artacağı belirtildi.

Patlayıcılar 50 tona yaklaştı

Kentte devam eden çatışmalarda PKK'liler tarafından caddelere, sokaklara, cami, kamu binaları, okul ve evlere yaklaşık 50 ton bin 471 adet el yapımı patlayıcının bunlar uzmanlar tarafından imha edildi. PKK'liler karışık düzeneklerle tuzakladığı bombaları uzaktan kontrol etmek için yüzlerce metre uzunluğunda kablolar kullandığını belirten bomba imha uzmanları, patlayıcıların etkisini artırmak amacıyla metal parçalar, çivi, bilye, tüp, çelik tencere gibi malzemelerden faydalandıklarını kaydedildi.

Patlayıcılar ağır tahribata neden oluyor

PKK'lilerin karışık düzeneklerle tuzakladığı patlayıcıların imhasının aralıksız sürdüğünü belirten kolluk kuvvetleri, bombaların operasyondan uzun süre önce cadde ve sokaklara yerleştirildiğine, fark edilmesini önlemek amacıyla da üzerinin kaldırım taşı ya da asfalt ile kapatıldığına dikkat çekti.

Özellikle kolluk kuvvetlerine ait zırhlı araçların geçiş güzergâhlarına yüzlerce kilogramağırlığında patlayıcı yerleştiren PKK'liler infilak ettirdikleri patlayıcılar ve bomba imha ekibinin imha ettiği el yapımı patlayıcılar çevrede büyük tahribatlar oluşturuyor. Evlerin içlerine yerleştirilen patlayıcıların "bubi" tuzaklı olduğuna dikkati çeken uzmanlar, genellikle kapı ve pencerelerin giriş noktaları, gardırop, yatak altı, mutfak tezgâhı, çocuk beşiği ve soba içlerine yerleştirildiğini söylediler. (İLKHA)