Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketinde (Dicle EDAŞ) çalışan bir grup işçi, bağlı bulundukları yüklenici firmadan bazı haklarını alamadıkları gerekçesiyle grev başlattı.Greve katılan işçiler, Dicle EDAŞ binası önünde basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasını okuyan Enerji-Sen Genel Başkanı Mehmet Şirin Gürbüz, yasal haklarını talep eden işçilerin, işten çıkartılmakla tehdit edildiğini ileri sürdü.
Yüklenici firmadan yol ve yemek paralarını almak için dava açan işçilere, ‘Davanızı geri çekmezseniz işe gelmeyin!` şeklinde cevap verildiğini iddia eden Gürbüz, “Dicle EDAŞ`ta çalışan yüzlerce enerji işçisini iş kanunu ve iş sözleşmelerinden doğan haklarını talep ettikleri için işten çıkartmakla tehdit etmek hukuksuzluktur.” dedi.
Basın açıklamasının ardından işçiler, sonuç alıncaya kadar oturma eylemi başlattılar.
Öte yandan, görüştüğümüz Dicle EDAŞ yetkilileri, işçilerin, davalarını ilgili firmalara yönelttikleri takdirde tekrar kendileriyle çalışabileceklerini söylediler.
Diyarbakır`da arıza, onarım ve bakım hizmeti sunan firmalarla sözleşmelerinin 31 Mayıs 2015 tarihi itibariyle sona erdiğini açıklayan Dicle EDAŞ Genel Müdürü Murat Karagüzel, şunları söyledi:
“Bu firma, iş bittiği için yaklaşık 418 kişiye gerekli ihbarları yapıp, gerekli tazminatları ödeyip iş akitleriyle alakalı sonlandırma işlemini tamamlamış. Biz, bu işi kendi bünyemizde yapmak istiyoruz ve bununla alakalı olarak çalışmalar yaptık. Kendilerinden, tarafımıza iş başvurusu yapıp bunlarla alakalı sözleşme akitleri imzalamak istiyoruz. Ancak daha önceki yıllarda çalışmalarından kaynaklı bazı alacaklarını kurumumuza karşı dava açarak almak istemektedirler.”
İşçilerin, çalışmış oldukları ilgili şirketlere dava açmaları durumunda haklarını rahatlıkla alabileceklerini ifade eden Karagüzel, “Biz, taşeron sistemini ortadan kaldırıp, direk kendi bünyemizde arıza, onarım ve bakım çalışmalarını yapmak istiyoruz. Bizimle çalışmayı kabul ederlerse kapımız her zaman açıktır.” dedi.
Bismil`de de 40 işçi greve girdi
Öte yandan Bismil ilçesinde de 40 işçi DEDAŞ`tan çıkartılmaları ve yeni sözleşmede hakları gasp edildiği gerekçesiyle greve girdi.
Konuyla ilgili mağduriyetini dile getiren 12 yıllık DEDAŞ çalışanı Bedrettin Gündüz, kendisiyle beraber 40 kişiye 31 Mayıs 2016 tarihi itibari ile Akdeniz Firması tarafında işlerine son verildiğini söyledi.
Gündüz, “Hak ve hukukumuzdan da vazgeçmiyoruz. Hakkımız ne ise onu istiyoruz. 40 tane mağdur aile vardır ve bunların ekmeği ile oynanıyor, zor durumdayız.” dedi. (Hamza Adiyaman- İLKHA)