Uludağ Üniversitesi (UÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, 27.Yabancı Dil Olarak Türkçe (YADOT) toplantısında yaptığı konuşmada, dünyanın 120 farklı ülkesinden öğrenciye ev sahipliği yaptıklarını belirterek; “Şuanda üniversitemizde yaklaşık 2 bin 500 yabancı öğrencimiz var. Hedefimiz bu sayıyı 5 bine çıkarmaktır” dedi.
Uludağ Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (ULUTÖMER), yabancı dil olarak Türkçe öğreten akademisyenlerin ve bu konuda çalışma yapan araştırmacıların buluştuğu Yabancı Dil Olarak Türkçe (YADOT) toplantılarının 27. sine ev sahipliği yaptı.
UÜ Mete Cengiz Kültür Merkezi Fuaye Alanı’nda gerçekleştirilen toplantıya UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, ULUTÖMER Müdürü Prof. Dr. Salih Pay, YADOT Eğitim Derneği Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Dilek, Türkiye’nin farklı üniversitelerinde görev yapan akademisyenler, öğretim görevlileri ve personel katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, kendilerine 3. Nesil Üniversite vizyonu ile yeni bir hedef koyduklarını söyledi. Öğrencilerine kaliteli bir eğitim verebilmek adına üniversiteyi sürekli olarak kendisini geliştiren ve yenileyen bir yapıya kavuşturmak istediklerini vurgulayan Rektör Ulcay: “Önem verdiğimiz alanlardan bir tanesi de üniversitemizi dünyanın her ülkesinden tercih edilebilen bir eğitim kurumuna dönüştürmektir. Uludağ Üniversitesi, artık sadece eğitim veren ve mezun eden bir üniversite olmayacak. Öncelikle Türkiye’nin ilk 10 üniversitesi arasındaki yerini sağlamlaştıracak, ardından ilk 5 üniversite arasına girecek ve sonrasında da dünyanın tercih ettiği bir üniversite olabilme standartlarını yakalamaya çalışacaktır. Üniversitemizde şuanda toplam 63.451 öğrencimiz var. Yabancı öğrenci sayımız ise 2 bin 487. Bu öğrenciler 120 farklı ülkeden gelen yabancı öğrencilerimiz. Onun için de ULUTÖMER diye bir Türkçe eğitim merkezimiz var. Önce burada Türkçe öğreniyorlar. Ardından da Türkçe olarak alan eğitimlerine devam ediyorlar. Bizim hedefimiz yabancı öğrenci sayımızı 5 bine çıkarmaktır” diye konuştu.
Kocaeli, Dokuz Eylül, İstanbul, Sakarya, Bahçeşehir, İstanbul Aydın ve Sabahattin Zaim üniversitelerinde ‘Yabancı Dil Olarak Türkçe’ dersleri veren öğretim elemanlarının katılımıyla gerçekleşen toplantıda; Yard. Doç. Dr. Dilek Fidan “Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretilen Ortamlarda Sınıf İçi Söylemde Sorular”, Doç. Dr. Kamil İşeri “Yabancılara Türkçe Öğretiminde Etkili Konuşma ve Diksiyon Çalışmalarının Önemi”, Doç. Dr. Fatma Bölükbaş “Yabancılara Türkçe Öğretiminde Ölçme Değerlendirmenin Temel ilkeleri”, Doç. Dr. Mustafa Altun “Yabancı Dil olarak Türkçe Öğretiminde Sınav Uygulamaları”, Adnan Pamukçu “Yabancı Dil Olarak Türkçe Soru Yazımı” ve “Yabancı Dil Olarak Türkçede Dinleme-Anlamayı Ölçme” konulu bildiri sundu ve bildirilerle ilgili müzakereler yapıldı.
Toplantı sonunda katılımcılara belgeleri takdim edildi. (İLKHA)