Bölgenin önemli geçim kaynağı olan ve büyük emek isteyen hayvancılık hakkında değerlendirmelerde bulunan çobanlar, zorluğuyla beraber zevkli ve güzel bir iş olduğunu belirttiler.

Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde bağlı Develi (Devewêrî) köyünde 40 yıldır çobanlık yapan Mehmet Turan, sürekli arazide olmalarından dolayı sağlık açısından avantajları olduklarını söyledi.

Turan, "Çobanlık insanlara bağlıdır. Bazı yerlerde arazi koşulları zor olsa da insanları iyi olduğundan çobanlık güzel geçiyor." dedi.

Hayvancılığın kazançlı bir meslek dalı olduğunu ifade eden Turan, "Bu mesleğin masrafı çoktur ama aynı zamanda kazançlıdır. Küçükbaş hayvanların hem etinden, hem de sütünden kazanç elde ediliyor. Şu an koçların fiyatı bin 300 lira, kuzuların ise kilosuna göre 500-600 liraya satılıyor. Hayvancılık senin elindedir. Hayvanın bakımı yapılırsa kazançlı bir meslektir." diye konuştu.

500 koyunun çobanlığını yaptığını söyleyen Turan, "Saat 06.00 sıralarında koyunları ahırdan alarak meraya götürüyorum. Saat 09.00 gibi koyunları süt sağımı yapılması için Berivanların yanına getiriyorum. Elde edilen sütler peynir ve yoğurt yapımında kullanılmak üzere satılıyor. Süt sağımının ardından koyunlar yatıyor. Saat 13.00 gibi tekrar koyunları kaldırıp meraya otlatmaya götürüyorum. Hayvanların bakımını yapıyorum; iğne, ilaç ya da yarası varsa tedavi ediyorum. Bu bölgede büyükbaş hayvanlar çok sayıda bulunmaktadır. Büyük baş hayvanlar geçtikleri bölgelerde otları ezdikleri için koyunlar bazen otlanamıyor." (M. Hüseyin Temel, Emrah Deniz - İLKHA)