TARİHTE BUGÜN (28 MAYIS 2016)

1356: Osmanlılar Anadolu topraklarını aşıp ilk Rumeliye geçerek ilk kez Avrupa topraklarına girdiler. Daha sonra Avrupa`nın birçok yerini fethederek Avrupa`nın en büyük devleti olacaklardı.

1492: Mimar Sinan Kayseri'nin Ağırnas Köyü'nde doğdu.

1830: ABD Başkanı Andrew Jackson, Amerikan Kızılderililerinin yurtlarından çıkarılmasına ve başka yerlere sürülmelerine olanak tanıyan Yerli İskân Yasası'nı imzaladı. Yerli İskân Yasası, Mississippi Nehri'nin doğusunda yaşayan yerlilerin yurtlarından çıkarılmasına yönelik bir Birleşik Devletler hükümet politikasıdır. Mississippi'nin doğusundaki topraklara göçmen akınının hızlandığı 1820'lerin ortalarında beyazlar barışçı Yerlileri bile yurtlarından sürmeye yöneldiler. Başkan Andrew Jackson'ın desteklediği bu tutum Yerli İskân Yasası'yla resmi bir nitelik kazandı. Yasa Yerlileri topraklarından çıkarmak için anlaşmalar yapılmasını öngörüyordu, ama çoğu kez zora başvuruldu. Beş Uygar Kabile olarak anılan güneydoğudaki Çikasov, Çoktav, Seminole, Çeroki ve Krik kabileleri kendi ekili arazilerini bırakıp sürekli tapu vaadiyle Yerli Toprakları (bugünkü Oklahoma) denen tanımadıkları bir bölgeye gitmeyi kabul etmediler. Bunların çoğunun kendilerine ait evleri, temsili yönetimleri, misyoner okullarına giden çocukları ve çiftçilik dışında meslekleri vardı. 1830'larda 100 bin kadar Yerli askeri güç kullanılarak batıya göçe zorlandı. Gözyaşı Yolu olarak tarihe geçen bu zorunlu göç sırasında çoğu kelepçeli olan Yerlilerin dörtte biri yolda öldü.

1902: Bilim adamı Thomas Edison pili buldu.

1918: Azerbaycan bağımsızlığına kavuşarak Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti kuruldu. 27 Nisan 1920'de SSCB tarafından ilhak edildi. 28 ay bağımsız kalan Türk devleti, 27 Nisan 1920'de Sovyetler Birliği'ne katıldı.

1954: Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü en çok konuşulan diller arasına Türkçeyi de aldı.

1960: 27 Mayıs Darbecilerinin oluşturduğu Milli Birlik Komitesi, Orgeneral Cemal Gürsel'e MBK başkanlığının yanı sıra, başbakanlık, milli savunma bakanlığı ve başkomutanlık görevlerini de verdi. Orgeneral Gürsel aynı gün asker ve sivil üyelerden oluşan bakanlar kurulunu açıkladı. Başbakan Adnan Menderes, Kütahya yolunda tutuklandı. Cumhurbaşkanı Celâl Bayar ve yedi bakanın Silahlı Kuvvetler gözetiminde olduğu açıklandı.

1961: Uluslararası Af Örgütü, Londra'da kuruldu.

1984: ABD Kongresi, Türkiye'ye askeri yardımı artırmak için üç şart koştu: 1 - Maraş iade edilecek, 2-Referandum ertelenecek, 3-KKTC'de seçim yapılmayacak.

2002: Başbakan Ecevit, Başbakanlık Resmi Konutu'nda düzenlediği basın toplantısında, 57. Hükümet'in 3 yıllık icraatını değerlendirdi. Ecevit, "Bu hükümet, normal seçim süresine kadar da işbaşında kalacaktır" dedi. Fakat bu süreyi göremeden öldü ve erken seçime gidilerek hükümet el değiştirdi.

2004: Cumhurbaşkanı Sezer, gençlerin imam hatip liselerine yönlenmelerinin özendirilmesi amaçlandığı gerekçesiyle “YÖK Kanunu” olarak bilinen “Yükseköğretim Kanunu ve Yükseköğretim Personel Kanunu'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”u kısmen TBMM'ye iade etti. Böylelikle İmam-Hatip Liseleri için çok kısmi olarak yapılan bir iyileştirmeye dahi izin verilmemiş oluyordu.

2012: Mavi Marmara İddianamesi Kabul Edildi

31 Mayıs 2010 Tarihinde Gazze'ye İnsani Yardım Taşıyan "Mavi Marmara" Gemisine Yönelik Siyonist İsrail Askerlerince Uluslararası Sularda Saldırı Düzenlenmiş 9 Türkiye Vatandaşı Şehid Olmuş, 60 Kişi De Yaralanmıştı.

Kanlı Saldırıya İlişkin Hazırlanan Mavi Marmara İddianamesi İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesince Kabul Edildi.

Davanın Sanıkları Harekâtın Arkasındaki İsimler...

Dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Gabi Askenazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, İstihbarat Başkanı Amos Yadlin Ve Hava Kuvvetleri Komutanı Avishay Levi...

4 İsrailli Komutan, 'Canavarca Hisle Veya Eziyet Çektirerek Öldürme Suçuna Azmettirmekten Yargılanacak.

İddianamede Katliamı Gerçekleştiren İşgaci İsrail Askerleri Hakkında Ağırlaştırılmış Müebbet Hapis Cezası Talebi Dışında, Toplam 8 Bin 578 İle 18 Bin 32'şer Yıl Arasında Hapis Cezası İstendi.