Star'ın haberine göre; İslam dünyası farklı tarihlerde bayram yapma ikilemini uzun süredir tartışıyor. İlk kez 1966 yılında Müslümanlar arasındaki bu ihtilafların yaşanmaması için düzenlenen kongre, 50 yıl sonra bu kez son noktayı koymak için toplanacak. Diyanet İşleri Başkanlığı, Avrupa Fetva ve Araştırma Meclisi, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve İslam Hilal Gözlem Projesi (ICOP) ile işbirliği içerisinde gerçekleştirilecek kongre, 28-30 Mayıs 2016 tarihleri arasında İstanbul'da düzenlenecek. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, kongreye katılarak açılış konuşması yapacak.

PROJELER MASADA

Kongre hazırlık çalışmaları kapsamında ilk etapta dünyanın çeşitli yerlerinden gelen takvim tekliflerini istişare edip değerlendirmek üzere fıkıh ve astronomi bilginlerinden oluşan bir ‘Bilim Kurulu' oluşturdu. Hazırlık toplantılarına, birikimlerinden ve önerilerinden istifade edilmesi amacıyla önde gelen bazı takvim sahipleri ve astronomlar da davet edildi. Bir kısmı halen uygulanmakta olan 10'dan fazla takvim projesi, düzenlenen beş hazırlık toplantısında tartışıldı.

50 ÜLKEDEN KARAR

Yapılan değerlendirmeler neticesinde tekli hicri takvim ve ikili hicri takvim olmak üzere iki takvim projesi, kongrede sunularak değerlendirmeye açılacak.

Kongreye, Türkiye, Mısır, Malezya, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, ABD, Katar, Fas, Ürdün'ün de aralarında olduğu 50'ye yakın ülkeden ilim adamları, astronomlar ve karar merciinde bulunan yetkililer katılacak.

Söz konusu uzman kişiler, konunun çözüme kavuşması ve kameri aybaşlarında birlik sağlanması hususundaki önerilerini sunacak.

MAHYALAR CAMİLERDE YERİNİ ALDI

Yüzlerce yıllık Osmanlı geleneği mahyalar, Ramazan öncesi tarihi camilere asılmaya başlandı. Eyüp Sultan Camii'ne asılan mahyalar,  havadan görüntülenirken, ortaya görsel bir şölen çıktı.