Diyarbakır`ın Sur ilçesinde 14 sokakta kaldırılan sokağa çıkma yasağının ardından ev ve işyerlerine dönen halk, sokağa çıkma yasağı ve çatışmalar nedeniyle mağdur olduklarını belirterek, yetkililerden mağduriyetlerinin giderilmesi çağrısında bulundular.

Sur ilçesi Savaş Mahallesi'nin; Dökümcüler, Değer, Dicle, Bıyıklı Mehmetpaşa, Dicle, Çiçekçi sokakları, Dabanoğlu Mahallesi'nin; Arman, Kadı Camii, Çakmak, Yiğit Ahmet, Develi, İbrahim Bey, Yukarı Karataş, Dabanoğlu sokakları, Fatihpaşa Mahallesi'nin ise Direkhane Sokağında saat 08.00'den itibaren sokağa çıkma yasağı kaldırıldı.

Yasağın kaldırıldığı bölgede bulunan bazı ev ve işyerlerinin zarar gördüğü, şarküteri dükkânları ile evlerin buzdolabında bulunan süt ve et ürünlerinin küf tuttuğu, bazı evlerin de hem PKK hem de polis tarafından karargâh olarak kullanıldığı görüldü.

PKK'lilerin bomba yapımında kullandığı bir evde onlarca tüp bulunurken, bir başka evde ise PKK'lilerin çelik kasada bulunan 15 bin TL değerinde ziynet eşyalarını kasayı patlatarak aldıkları görüldü. Bazı evlerin duvarı PKK'liler tarafından başka evlere geçmek için delinmiş olması da dikkat çekti.

Evlerinde bulunan eşyalarının dağıtıldığını gören halk, gözyaşları içerisinde sağlam olan eşyalarını bölgeden çıkarmaya çalıştı. 12 yaşındaki bir çocuğun ise bisikletini evinden çıkarırken yüzündeki mutluluk objektiflere yansıdı.

Çatışmalarda evine roket isabet eden Nurettin Hüseyinoğlu evinde bulunan bir çok eşyanın da çalındığı söyledi.

"Düğün yaptık gelini bu odaya getirdik, şimdi ise oda diye bir şey yok"

Yasak başlamadan önce oğlunu evlendirdiğini ifade eden Hüseyinoğlu, "Allah hakkımızı bırakmasın. O tarihte düğün yaptık gelini bu odaya getirdik, şimdi ise oda diye bir şey yok. Ben o tarihte gelin getirdim, şimdi eşyalarımın hepsini götürdüler. Kim götürdü bilmiyorum ama devlet bize sahip çıksaydı. Mademki yasaktır kim bu eşyaları götürmüş. Biz devlete güvendik eşyalarımızı teslim ettik." dedi.

Çatışmalarda evi zarar gören Ahmet Çağlar ise çatışmaların şehir merkezlerine taşınmasının doğru olmadığını belirterek, zararlarının karşılanmasını istedi.

"Çatışmaların şehre gelmesi yanlıştır, kim olursa olsun bu kabul edilemez"

Çağlar, "Bu evi 110 bin TL'ye aldım, 30 binde masraf ettim. Şimdi evin hali ortada, mağdur olmuşuz. Elbise almadan kaçtık buradan, çok zararımız var. Biz zararımızın karşılanmasını istiyoruz. Yetkililer bizi bir dinlesin, bu neyin nesi anlamadık. Çatışmaların şehre gelmesi yanlıştır. Kim olursa olsun bu kabul edilemez. Burası büyük bir şehir; kasaba, köy veya dağ değil. Resmi kayıt dışında burada 180 bin insan vardır, şimdi hepsi mağdur olmuş. Burası çatışma yeri midir? İnsanlar kaçıp gittiler. Allah da kul da bunu kabul etmez. Bu Filistin'de de olmaz. Bunun kabul edilebilir bir yanı yok. Ne kadar zararımız olmuşsa karşılanmasını istiyoruz."

İlçenin Hasırlı, Cemal Yılmaz mahalleleri ile Fatihpaşa, Savaş ve Dabanoğlu mahallelerinin bir kısmında ise sokağa çıkma yasağı halen devam ediyor. (M. Hüseyin Temel, Emrah Deniz - İLKHA)