15-19 Mayıs Gençlik Haftası nedeniyle İLKHA mikrofonlarını uzattığımız Diyarbakırlı gençler, çatışmaların olmadığı, bombaların patlamadığı bir geleceği arzu ettiklerini, bölgede artık huzurun hâkim olmasını istedi.
Lise 10’uncu sınıf öğrencisi Yusuf Tekin, yetkililerin Diyarbakır’daki öğrencilere bölgedeki durumu hesaba katarak pozitif ayrımcılık tanıması gerektiğini söyledi.
Diyarbakır’da ve bölgede yaşayan her insan gibi gençlerin de sorun yaşadığına dikkat çeken Tekin, “Olayların içinde yaşıyoruz. Keşke çatışmaların olmadığı, bombaların patlamadığı bir Gençlik Haftası olsaydı. Böyle bir haftayı arzuluyoruz. Geleceğe yönelik hedefler bırakamıyoruz, yaşanan olaylar bizi korkutuyor çünkü.” diye belirterek geleceğe umutla bakmak istediklerini dile getirdi.
“Hep ön yargılarla savaşmak zorunda kalıyoruz”
Eğitim alanında ciddi sıkıntılar olduğunu söyleyen Özgür Kaya Diyarbakırlı bir genç olmanın çok şey ifade etmediğini belirterek, “Hep ön yargılarla savaşmak zorunda kalıyoruz. Batı şehirlerine gittiğimizde de hakarete varan sözler işitiyoruz. Yaşanan olaylar nedeniyle günlerce eğitimden mahrum kaldık.” dedi.
“Genç olmak, ayakta durabilmeyi ifade ediyor”
Doğu ve Güneydoğu’da yaşanan olaylar ve sonrasında ortaya çıkan mağduriyetler nedeniyle Gençlik Haftası’nın kutlanmasını uygun görmediğini söyleyen Berdan Arık, “Ama yine de küçük organizeler ile kutlanabilir, gençlerin sorunları dile getirilebilir. ‘Biz de varız’ diyebilelim.” şeklinde konuştu.
Arık, “Bir genç olmak, sizin için neyi ifade ediyor’ sorumuza, ‘Bir genç olmak, ayakta durabilmeyi ifade ediyor. Bir gencin çalışması halinde her şeyi başarabileceğini ifade ediyor.’ şeklinde yanıtladı.
“Diyarbakır’da yaşayan genç, batıdaki gencin yaşadığı standartlara sahip değil”
Arık, “Üniversite hazırlık ve girişlerde büyük masraflar isteniyor. Bunlar, fakir ailelerinin altından kalkamayacakları bütçeler. Devlet bunları karşılamalıdır. Geleceğimiz devletin bize sunduğu imkânlar dâhilindedir.” ifadelerini kullandı.
Diyarbakır’da yaşayan bir genç ile batıdaki bir gencin aynı yaşam standartlara sahip olmadığını söyleyen Agit Efe, hukuk okuyup adaleti tesis etmek istediğini ifade etti.
‘Gençlik gelecektir’ diyen Ferhat Çalan da “Maalesef, bugün gençlere baktığımızda, polise taş atan, polisin biber gazı sıktığı, kuytu köşelerde oturan insanları görüyoruz.” diye belirtti. Çalan, Gençliğin, kendisi için, aile geçindirmeyi ifade etti. (M. Sıddık Bilge, Yunus Sırat- İLKHA)