Türkiye'de evlenen çiftlerin sayısı azalırken, boşanma oranları artıyor. Toplumda her geçen gün artan ahlaki yozlaşmayı ve boşanmaları değerlendiren Gaziantepliler, ahlaki yozlaşma, maddiyata bağlı aile içi şiddet, evlilikten önce yaşanan flört tarzı ilişkiler ve özellikle TV ile sanal alemde yer alan bazı aldatma ve gayrı meşru ilişkiler üzerine temellendirilmiş program ve dizilerin boşanmalara neden olduğuna dikkat çektiler.

Konuya ilişkin İLKHA'ya konuşan Gaziantepliler, toplumda batı hayranlığı oluşturulduğunu ve televizyon kanalıyla ahlak dışı programlarla insanların yozlaştırıldığına dikkat çekerek, bu durumların boşanmalar üzerinde etki ettiğini söylediler.

İnsanların sanal alem ve televizyonlardan etkilendiğini dile getiren Hasan Serkan, Kur'an-ı Kerim`in ahlaki ve toplumsal bazdaki prensiplerine uyulmadığı sürece toplumun huzur içinde yaşamasının mümkün olmayacağını ifade etti.

Maddi sıkıntıların da boşanmaları tetiklediğini dile getiren Serkan, “Geçimsizlik, sıkıntı ve stres gibi nedenlerden kaynaklanıyor. Evlilik kutsaldır. Sadece bir defa yapılan bir şeydir. Ama nedense her geçen gün kavgalar, boşanmalar, kadın cinayetleri bu şekilde başını alıp gidiyor. Bunları önleyen de yoktur. Televizyonlardaki diziler, internet, cep telefonları gençlerimiz değerlerinden uzaklaştırıyor. İnternet, telefon, televizyonlardaki diziler, evlilik ve boşanma dizileri bunlar hep boşanmalara neden olan durumlardır.” dedi.

Artan boşanmaları eşler arasındaki geçimsizliğe bağlayan Ahmet Üdük, “Boşanmaların çoğunluğu erkek-kadın arasındaki anlaşmazlıklardan kaynaklanıyor. Özellikle bu daha çok internetten, televizyondan kaynaklanıyor. İnternette tanımadığın insanlar seni arıyor. Eşler arasındaki ilişkiler ve bazı dizilerin etkisi… Türkiye`de boşanmalarda en büyük sıkıntıları bunlardır. Ben 20 senelik evliyim. 20 senedir ben ailemle iyi anlaşıyorum. Ben boşanmalara karşıyım. Güzel bir şekilde ailenle yaşamak, mutlu ve huzurlu olmak daha iyidir. Kimsenin boşanmasını tavsiye etmem.” ifadelerini kullandı.

" Evlilik çocuk oyuncağı değildir "

Gençlere önce evlilik hakkında dini bilgiler almalarını tavsiye eden Mehmet Duran amca ise gençlere İslami bilgiler verilmediği gibi gençlerin daha çok kendi değerlerinden uzaklaştırıldığına dikkat çekti.

Mehmet amca, “Gençlerimiz, neslimiz bozuldu. Gençlerimize İslami bilgiler verilmediği gibi daha da değerlerinden uzaklaştırıldı. Gençlik akarsuya benzer, su nereye akarsa engin akar gider ya, gençlik de şu anda öyle. Evliliği çocuk oyuncağı sanıyorlar. Evlilik çocuk oyuncağı değildir. Gençlerimize önce evlilik hakkında dini bilgiler almasını tavsiye ederim. Gerekli bilgileri almalıdırlar. Biz toplum olarak okumayı bıraktık. Sadece evliliği üç aylık bir dönem için hesap ediyoruz. Böyle olmaz. Evlilik ömür boyudur. Bu ömür boyu sürecek bir beraberliktir.” şeklinde konuştu.

Toplumda Kur`an`dan uzaklaştıkça cahiliye dönemine doğru gittiğini belirten Yücel Köroğlu amca da, artan boşanmaları şu şekilde değerlendirdi:

“Allah-u Teâlâ bize Kur`an`ı göndermiştir. Eğer herkes doğru yolu bilmiş olsaydı, Allah-u Teâlâ Kur`an ve peygamberi göndermezdi. Allah-u Teâlâ Kur`an ve peygamberi gönderdi ki, biz doğru ve yanlışı seçelim. Adam Kur`an`ı bilmiyor. Beşeri sistemin peşinden gittikçe aç, susuz ve işsiz kalıyor. Ondandır ki Allah, Peygamber, hukuk, iyi ve kötü nedir bilmiyor. Şu an bizim dönemimiz cahiliye döneminden daha çok cahiliye dönemi yaşıyor. Cahiliye dönemi yaşandıkça boşanmalar artıyor. Kur`an`ın adaleti olmadıkça toplum gittikçe bozuluyor.”

"Televizyonlar boşanmaları normal bir durum haline getirdi"

Artan boşanmaları maddi sıkıntılara bağlayan Hüseyin Köse ise televizyonlarda boşanmaların normal bir durum haline getirilmesinin de boşanmalarda etkisinin olduğuna vurgu yaparak, “Boşanmaların birinci nedeni ekonomik nedenlerdir. İkincisi ise insanların tam olarak eş bilincinde olmamasıdır. Yine saygı ve sevginin olmamasından kaynaklanıyor. 10-15 senelik evli, ama hiç yere yuvasını yıkıyor. Bir yuvanın yıkılmasına üzülüyoruz. Gerçekten iyi bir durum değildir. Bir yuvanın yıkılması kadar kötü bir durum yoktur. Boşanma asla iyi bir durum değildir. Ama maalesef batıya özenti, insanların serbest davranması gibi nedenlerden dolayı boşanabiliyorlar. Televizyonlarda da boşanmaları normal bir durum haline getirilmiştir.” şeklinde konuştu.

Havva Şahin de, “İnternet çıktı çıkalı toplumumuzda ahlak kalmadı. Boşanmaların çoğu da internetten kaynaklanıyor. Eskiden bu kadar boşanma yoktu. Ben artan boşanmaları internete bağlıyorum. Bir de küçük yaşta evleniyorlar. Biraz büyüyünce de hemen boşanıyorlar. Boşanmak hiç iyi bir şey değil. Evlilik oyuncak değil.” diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)