Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi`nde bir basın toplantısı düzenledi. İstanbul`da düzenlenecek BM İnsani Zirvesi, Diyarbakır`daki patlama ve gündemdeki diğer gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulunan Kalın, basın mensuplarının sorularını da cevapladı.
Kalın, konuşmasına Nusaybin`de hayatını kaybeden askerlere ve Diyarbakır'da patlayıcı yüklü bir kamyonun PKK`liler tarafından infilak ettirilmesi sonucu hayatını kaybeden 16 köylüye rahmet, ailelerine başsağlığı temennileriyle başladı.
17-18 Mayıs 1944`te başlayan Kırım Tatar sürgününün 72. yıl dönümüne değinen Kalın, “Bildiğiniz gibi, 17 Mayıs`ı 18 Mayıs`a bağlayan 1944 yılının o gecesinde Kırım Tatar Türkleri kadınıyla, çoluğuyla çocuğuyla, genciyle, yaşlısıyla büyük bir sürgüne mahkûm edildiler, kendi ana vatanlarından zorla kopartılmak suretiyle bir büyük sürgüne maruz kaldılar. Orta Asya`dan Urallara, Sibirya`ya kadar uzanan geniş bir coğrafyaya yayılmak suretiyle de büyük bir dramın başlangıcı bu tarihte başladı. Süngü ve silahların gölgesinde yük vagonlarıyla çıkarıldıkları bu meçhul yolculuk neticesinde maalesef binlerce masum insan, kadın, çoluk çocuk hayatını kaybetti. Biz Türkiye olarak Kırım Tatarlarının bu acısını hiçbir zaman unutmadık, bu acı hatırayı gelecek nesillere de unutturmama konusunda kararlıyız.” dedi.
Bu sürgün neticesinde bugün hâlâ 100 binden fazla Kırım Tatarı`nın dünyanın farklı ülkelerinde sürgün hayatı yaşamaya devam ettiğine söyleyen Kalın, “Bu mezalimin açtığı yaralar hala canlıdır, diridir. Kırım Tatar sürgününden 70 yıl sonra Kırım`ın gayrimeşru bir şekilde ilhak edilmesiyle bu yaralar tekrar canlanmış, tazelenmiştir. Bu süreç içerisinde biz Kırım Tatarlarının yanında olmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
Nakba: Büyük felaket
Kalın şöyle konuştu: Gene bildiğiniz gibi 15 Mayıs`ta bir başka yıl dönümü yaşadık. O da, Filistinlilerinin Nakba, yani büyük felaket olarak ifade ettiği; İsrail`in kurulmasından sonra maruz kaldıkları büyük göç hareketidir. Birleşmiş Milletler`in 1950 tarihli raporuna göre, o dönemde Filistinli nüfusunun takriben yarısını teşkil eden 1 milyona yakın Filistinli topraklarından göç etmek zorunda kalmıştır ve bu sürgün felaketi de hala devam etmektedir. Bugün Ortadoğu genelinde 4 milyondan fazla Filistinli mülteci olarak yaşamaya çalışmaktadırlar. Bildiğiniz gibi Ortadoğu barış sürecinin ve Filistin meselesinin de en temel konularından bir tanesi, topraklarından zorla sürülen bu Filistinlilerin geri dönüş hakları meselesidir. Biz bu konuda Filistin halkının yanında olduğumuzu bir kez daha ifade istiyoruz.”
“BM İnsani Zirvesi İstanbul`da yapılacak”
23-24 Mayıs tarihleri arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın ev sahipliğinde İstanbul`da gerçekleşecek olan BM İnsani Zirve programı hakkında bilgi veren Kalın, “Bu zirve her yönden büyük önem arz ediyor. Zira özellikle her yıl 200 milyondan fazla insanın çeşitli sebeplerle yardıma muhtaç hale düştüğü bir dünyada yardımların daha etkin bir şekilde ulaştırılması, daha krizler ortaya çıkmadan gerekli adımların atılması konusunda bir uluslararası gündeme zaten şiddetle ihtiyaç var idi. Krizlerden etkilenen bu toplulukların yaralarını en azından bir nebze de olsa sarabilmek amacıyla bu insani zirve İstanbul`da gerçekleşecek.” diye belirtti.
Kalın, İnsani zirvede ele alınacak konular hakkında şu bilgileri paylaştı: “Son yıllarda dünyada yaşanan insani krizlerin yüzde 80`den fazlası doğrudan silahlı çatışmalar, iç savaşlarla ve işgallerle ilgilidir. Dolayısıyla burada bu çatışmaların önlenmesi noktasında uluslararası toplum olarak ne tür tedbirler alınmalı, bu konular bu zirvede etraflı bir şekilde masaya yatırılacak. Suriye`den Filistin`e, Somali`den Myanmar`a, Afrika Sahra Altı ülkelerinden dünyanın değişik bölgelerinde 60 milyona yakın insan bugün dünyada öyle veya böyle bir şekilde çatışma ve şiddet ortamı içerisinde bulunmakta ve yardıma muhtaç hale düşmektedir. Bu 60 milyona yakın insanın da takriben yarısı çocuk yaşı civarındadır, çocuk ve genç nüfustan oluşmaktadır. Yine doğal afetler de insani yardım konusunu uluslararası gündeme taşıyan konuların başında geliyor. Örneğin son 20 yılda Birleşmiş Milletler`in verdiği rakamlara göre, yılda yaklaşık 220 milyon insan doğal afetlerden olumsuz etkilenmekte ve bunun da dünya ekonomisine maliyeti 300 milyar doları geçmektedir.
Dürümlü`deki PKK katliamı
Diyarbakır`ın Sur ilçesine bağlı Sarıkamış Mahallesi`nin Dürümlü mezrasında PKK`lilerin bomba yüklü kamyonu infilak ettirmesi sonucunda Tanışık köyünden 16 kişinin hayatını kaybettiği olayı kınaya Kalın, şöyle konuştu: “Özellikle son günlerde Diyarbakır`da yaşanan o hadise, o elim hadise ve orada hayatlarını kaybeden vatandaşlarımızla ilgili birkaç noktanın da altını çizmek isterim.
Bu tabii ki aslında çok daha büyük planlı bir intihar saldırısının önlenmiş halidir. Maalesef orada 13 vatandaşımızı kaybettik, ama çok daha büyük bir patlama olabilirdi, kalabalık bir şehir merkezinde gerçekleşebilirdi, Allah korusun çok daha fazla can kaybı olabilirdi. Bu olay bile, diğerlerinin yanı sıra bölücü terör örgütünün hain, alçak yüzünü bir kez daha göstermiştir. Ama maalesef biz terörle bu şekilde gece-gündüz mücadele ederken, hâlâ birilerinin terör örgütüne, bölücü terör örgütüne söz söyleyememesi, sesini çıkartamaması, birtakım yumuşak ifadelerle olayı geçiştirmeye çalışması da ayrıca ibretamiz bir tabloyu işaret etmektedir.” (İLKHA)