ANKARA - Hakkında dosya bulunan milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasının yolunu açacak olan Anayasa değişikliği için gözler ikinci tura çevrildi.
TBMM Genel Kurulunda, dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişikliği teklifinin birinci turu tamamlandı. Görüşmelerin ardından yapılan 3 gizli oylamada teklifin maddelerine geçilmesi 348, 1. maddesi 350, 2. maddesi ise 357 oyla kabul edildi. Teklif, kabul edilmesi için gerekli beşte üç çoğunluk olan 330'u aşarken, referandum aralığında (330-366) kaldı.
Oylamalarda kabul oylarının artması dikkati çekerken, gözler Anayasa değişiklikleri için "belirleyici" olan ikinci tur oylamalara çevrildi. Genel Kurulu, ikinci turda TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın yönetmesi bekleniyor.
Teklifin ikinci tur oylaması 20 Mayıs Cuma günü yapılacak. Genel Kurul, Cuma günü saat 10.00'da toplanacak ve oylamaların bitimine kadar çalışmalarını sürdürecek. Bu turda teklifin tümü ve maddeleri üzerinde konuşma yapılmayacak, ancak varsa maddeler üzerinde değişiklik önergeleri ele alınacak. Genel Kurulda, ikinci turda da 3 gizli oylama yapılacak. 1. ve 2. maddelerin ardından teklifin tümü oylanacak. Teklif, 330'dan az oy alırsa düşecek.
Süreç nasıl işleyecek?
Milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılması, üyeliğinin düşmesi anlamına gelmiyor. Dokunulmazlıkların kaldırılması, hakkında suç isnadıyla dosya düzenlenen milletvekili için yargı yolunu açıyor.
Milletvekilliğinin kesin hüküm giyme veya kısıtlanma halinde düşmesi, bu husustaki kesin mahkeme kararının Genel Kurula bildirilmesiyle mümkün olacak. Kararın Genel Kurulda okunduğu anda milletvekilliği düşecek.
Düzenleme; Cuma günü yasalaşması halinde, vakit kaybetmeksizin onay için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a gönderilecek. Cumhurbaşkanı'nın 15 gün inceleme süresi bulunuyor.
Referandum ne zaman olur?
Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkında Kanun, anayasa değişikliğinin halkoylamasının, kanununun Resmi Gazete'de yayımını takip eden 60. günden sonraki ilk pazar günü yapılmasını öngörüyor. Buna göre, referandum kararı çıkarsa, ağustos ayında sandık kurulabileceği ifade ediliyor.