Binlerce dönüm arazinin atıl olarak bulunduğu Bingöl merkez ova köy sakinleri, susuzluk nedeniyle iyi ve verimli bir tarım yapamadıklarını belirterek, bir an önce suyun bu ovalara gelmesi için yetkililerden destek bekliyor.
Bingöl ova köylerinin susuzluktan tarım ekimini yapamadıklarını belirten çiftçiler, yıllardır ova köylerinin hasretle bekledikleri Gülbahar barajının yapılıp su tutulmasına rağmen, baraj suyunun bir türlü tarım arazisine ulaştırılmaması nedeniyle binlerce tarım arazinin atıl durumda kalmasına neden oluyor.
“Tarım yapmak için su gerekiyor”
Ova köylerinden İncesu (Derenazik) köyü sakinlerinden Abdullah Tekin, " İncesu (Derenazik) köyünde oturuyorum. Ovada su olmadığı için kurak bir bölgedir. Tarım yapmak için su gerekiyordu. Kendi imkânlarımla büyük bir masrafa girerek sondajla yerin altından 150 metreden su çıkarttım. Su çıkardıktan sonra aldığım karar soncunda bilimsel tarım yapmaya başladım.” dedi.
“Vatandaş tarım için su bulamayınca kendi imkânlarıyla su çıkarmaya çalışıyor”
Tekin, “Şu an seracılık yapıyorum. Serada salatalık ektim, kısa zamanda ürün çıkacak. Dört dönüm de çilek ektim. Tarım müdürlüğünün verdiği fide ve naylon desteği ile bunu yapıyorum. Geçen sene ektiğim çilekten bu yıl ürün alacağım. İnşallah bereketli olur ve iyi bir verim elde ederiz. Tarım Müdürlüğünün dediğine göre bir dönümde 5 ile 7 ton arasında çilek ürün veriyor. Şu an itibarıyla çileklerimiz ürün vermeye başladı. Birkaç günde hasada başlayacağız.” İfadelerini kullandı.
“40 yıl önce başlanılan Gülbahar barajının suyunu bekliyoruz”
Ovada susuzluk sorunu olduğunu belirten Tekin, “Yapımına 40 yıl önce başlanılan Gülbahar barajının suyunu bekliyoruz. Yıllardır su gelir beklentisiyle durduk ve baktım ki su gelmiyor, kendi imkânlarımla sondajla su çıkarttım ve tarıma başladım. Şu an çilek, salatalık, üzüm, karpuz, domates ekeceğiz. Devlet ne kadar destek verirse o kadar vatandaş tarıma başlar. Köylü şu an tam aktif durumda ve tarım yapma konusunda bir heyecan var. İşte benim gibi arkadaşlar bu işe başlayınca köylüde de bir meyil ve özenti var. Teşvikler devam ederse tarıma yönelim olur. “diye belirtti.
“Bilimsel ve bilinçli bir tarım için uğraş sarf ediyoruz”
Rastgele değil bilimsel ve bilinçli bir tarım yapmaya çalıştıklarını ifade eden Tekin, “İl Tarım ve Gıda Müdürlüğü ile koordineli bir şekilde çalışıyoruz. Kendi çabamla bazı bilgileri öğrendim. Böylece ektiğimiz tarladaki üründen daha verimli ve kaliteli bir ürün elde etmek için çabalıyoruz. İyi ve bilinçli bir tarım sonucunda ekonomik anlamda da fayda göreceğiz ve memleketimize de kaliteli bir ürün ve hizmet sunmuş oluyoruz.” diye konuştu.
“Susuzluktan dolayı vatandaş ürün ekemiyor”
Tekin son olarak şunları söyledi: “Eğer bu ovaya su gelirse cennete döner. Şuanda susuzluktan dolayı vatandaş ürün ekemiyor. Herkes kendi imkânlarıyla su çıkaramaz çünkü ekonomik bir güç ister. Ayrıca devlet desteği ne kadar çok olursa vatandaş da cesaret alır ve üretime yönelir. Bu ovaların sulanması için yıllar önce Rahmetli Erbakan Hoca döneminde temeli atılan ve su tutulan Gülbahar barajından bir türlü su getirilemiyor. Köylü hasretle bekliyor.” şeklinde konuştu. (Nihat Kanat-İLKHA)