Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, MHP'de kongre girişiminde Adalet Bakanlığı'nın müdahil olması ve hukukun çiğnendiği yönündeki iddialara yanıt verdi. Bozdağ iddiaları iftira olarak tanımladı ve şunları söyledi:

"MHP Büyük Kongresiyle ilgili hukuki süreçlere; AK Parti, Adalet Bakanlığı ve şahsımın müdahale ettiği iddiaları, büyük bir iftiradır.  Parti içi rekabette,delege ve kamuoyunda daha güçlü  olmak için Ak Parti,Adalet Bakanlığı ve şahsımın isminin kullanılması,ahlaksızlıktır. MHP'deki kongre tartışmaları, MHP'nin iç işidir;bizi ilgilendirmez.Bizi bu sürece müdahilmiş gibi göstermek,iftirayı hakikate çevirmez.

Siyasetin mahkemeye düşmesi,siyasi mücadelenin mahkeme kararıyla yapılması/yargının siyaseti dizaynı,demokratik hukuk devletine aykırıdır. Bu yöndeki düşüncem,kongreye veya yargıya müdahale değil,aksine demokrasiye ve demokratik siyasete inancımın,siyasi anlayışımın gereğidir.

Mahkemeler görevlerinde bağımsızdır.Hakimler kararlarını,anayasa,kanun ve hukuka uygun vicdani kanaatleriyle verirler. Hiç kimse,yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere/hakimlere emir ve talimat veremez;genelge gönderemez;tavsiye ve telkinde bulunamaz. Adalet Bakanlığı ve şahsımın, bir mahkemeye/hakime ,emir/talimat vermesi,genelge göndermesi,tavsiye ve telkinde bulunması sözkonusu değildir. Bakanlığımızın icra dairesinin talebi üzerine gönderdiği yazı,yasal vazifesi gereğidir."
Muhalifler, yaptıkları yazılı açıklamada olağanüstü tüzük kurultayı için yeterli imza ve mahkeme kararları mevcutken, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ`ın bizzat müdahil olması ile hukuk dışına çıkıldığı belirtilirken, "Ankara Valiliği başta olmak üzere çeşitli mercilere siyasi baskı yapılarak, kurultayın yapılmasının kolluk kuvvetleri marifetiyle engellenmesi talimatı verilmiştir." ifadelerine yer verildi.

Adalet Bakanlığı ve Ankara 25. İcra Dairesi ihtiyati tedbiri destekledi
MHP Olağanüstü Kurultayı ile ilgili olarak Ankara 25. İcra Dairesi, 2. İcra Hukuk Mahkemesi'nin kararının geçerli olmadığını belirterek tedbirin devam ettiğini açıkladı. İcra Dairesi Müdürü Hacı Mehmet Demircioğlu tarafından yazılan karar tensip tutanağında, muhaliflerin başvurusunun reddedildiği ve Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi'nin kararı doğrultusunda tedbirin devam ettiği belirtildi.

Adalet Bakanlığı da Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı`na yazı göndererek Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi`nin “Kurultay yapılmasın” kararının icrasında sorun olmadığını belirtti. Ankara 25. İcra Dairesi'nin talebi üzerine bir değerlendirme yapan Adalet Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Altan Fatih Mehan, "Ankara 2. İcra Hukuk Mahkemesinin iptal kararı ve gerekçesi incelendiğinde Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi'nin ihtiyati tedbir kararını hükümsüz kılar nitelikte bulunmadığı" görüşünü bildirdi.

Mehan, UYAP'a düşen görüş yazısında tedbirin infazına yönelik işlemlere devam edilmesinde sakınca yok dedi:

"İhtiyati tedbir kararının infazına yönelik takip prosedürünün yanlış uygulanarak icra emri gönderilmesine ilişkin usuli işlemlerin iptaline karar verildiği anlaşılmıştır. Esasen (infaz şekli dahil) tüm işlemlerin yargısal denetiminin ihtiyati tedbir kararını veren Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından değerlendirilmesine dair görüşümüz 13 Mayıs 2016 tarih ve 3555-20770 sayılı yazımızda belirtilmiştir. Öte yandan Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi'nin 13 Mayıs 2016 tarihli 2016-107 sayılı müzakeresi ve ekindeki kararında, ihtiyati tedbirin devam ettiği ve infazında sakınca bulunmadığı belirtilmiştir. Bu itibarla ihtiyati tedbir kararının uygulanmasına yönelik İcra Dairesi'nin işlemlerine karşı yapılan şikayet ve itirazları incelemekle yetkili ve görevli Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi'nin 13 Mayıs 2016 tarih ve 2016-107 sayılı kararı gereği ihtiyati tedbir devam ettiğinden ihtiyati tedbirin infazına ilişkin hükümler gereğince işlemlere devam edilmesinde sakınca bulunmadığı anlaşılmaktadır."

Kaynak: Al Jazeera