10-16 Mayıs tarihleri arasında 'Dünya Engelliler Haftası' münasebetiyle İLKHA mikrofonlara konuşan Bursa`daki engelli vatandaşlar kendilerine karşı duyarsız olanlara serzenişte bulundu. Kendilerine en büyük engelin duyarsız kişilerin tutum ve davranışları olduğunu anlatan engelliler, "insanlara sadece bize engel olmayın diyoruz” şeklinde konuştular.
Başta ulaşım, sağlık ve istihdam alanında sorun yaşayan engelliler hem yetkililerin hem de vatandaşların kendilerine karşı daha duyarlı olmalarını istediler.
Özellikle ulaşım noktasında ciddi sıkıntılar yaşadıklarını belirten engelli Recep Can Bursa metrosunda ki eski trenlerin engellilere sıkıntı oluşturduğunu ifade etti. Yeni gelen otobüslerde de sıkıntılar yaşadıklarını anlatan Can, “Şoförün yerinden kalkıp yardım ettiği yok. Yeni gelen otobüsler duraklara yanaşamıyor. Araçların kaldırımlara park etmesi bizler için çok büyük sıkıntı. Bundan dolayı çok mağdur oluyoruz.” dedi.
“Metroların asansörleriyle çok ciddi sıkıntı çekiyoruz”
Metroların asansörleriyle ilgili sorunlar yaşadıklarını söyleyen engelli Nebahat Yargıcı ise metrolara inip binmekte çok sıkıntı çektiklerini anlattı.
Eski asansörlerin kalkmasını istediklerini ifade eden Yargıcı, “Çok mağdur oluyoruz, yolda kaldığımız çok oluyor. Dönüp dolaşıp başka yerden gidiyoruz. Bunları yapsalar ulaşım açısından çok iyi olur. Sadece devlet hastaneleri ihtiyaçlarımızı karşılıyor. Ben istiyorum ki tüm hastaneler karşılasın. Mesela ilaç alıyoruz bir sürü para veriyoruz ve mağdur oluyoruz. Güya yeşil kart mağdur kişilere veriliyor, meğerse zenginlere veriliyormuş.” şeklinde konuştu.
“Hastanelere gittiğimiz de yine sıra beklemek zorunda kalıyoruz”
Engellilerin birçok alanda özellikle sağlık, ulaşım ve istihdam alanlarında çok fazla sorunlar yaşadıklarını anlatan engellilerden Çiğdem Dilbil, “Ben biraz hastanelerden bahsetmek istiyorum. 'Engellilere öncelik var' diyorlar. Hastanelere gittiğimiz de yine sıra beklemek zorunda kalıyoruz. Randevu almakta zorlanıyoruz.” dedi.
“Lavabolar yapılırken engelliler düşünülmüyor”
Bursa`daki lavabolarda engellilerin düşünülmediğinden yakınan Dilbil, engellilerin çoğunlukla kullandığı Merinos ve Kültürpark metro istasyonlarının asansörlerinin sürekli bozuk olduğunu bununda kendilerini çok mağdur ettiğini anlattı.
“Sağlıklı kesimle aramızda sağlıklı bir diyalog kurulamamış”
Engellilerin yaşadıkları sıkıntıları anlatan Bursa Engelliler Federasyonu Genel Sekreteri Ayhan Demirci toplumda birlikte yaşama kültürümüzün eksik olduğunu söyledi. Halen ötekiler olarak adlandırıldıklarını ifade eden Demirci, "Yani sağlıklı kesimle aramızda sağlıklı bir diyalog kurulamamış. Engelliler sürekli olarak toplumda aciz, yardıma muhtaç bireyler olarak muamele görmüşler. Ama öyle değil. Engellilere de fırsat verildiğinde üretebilen çalışabilen, devlete vergisini ödeyen birer bireydir." şeklinde konuştu.
“Halen kaldırımlara araçlarını park eden vatandaşlar var”
Çalışan engellinin bankamatikten parasını çekemediğini toplu taşıma araçlarına rahat bir şekilde binemediğini vurgulayan, Demirci, “Binmeye çalıştığında o tıkış tıkış dolu olan otobüse engelli birinin tekerlekli sandalyeyle binmeye çalıştığını düşünün. Halen 2005 yılında çıkartılan yasalardan bahsediliyor, konuşuluyor ama yasayı uygulayan yok. Halen asansörlerimizin olmadığı binalarımız var. Halen kaldırımlara araçlarını park eden vatandaşlar var. Aracını park ederken nereye park ettiğine dikkat etmeyen vatandaşlar var. Biraz daha dikkat edersek aslında biz beraber yaşayabiliriz.” diye konuştu.
“Bize engel olmasınlar yeter”
Bursa Kas Hastaları Ve Omurilik Felçlileri Derneği Başkanı İsmail Altın ise vatandaşlardan "Bize engel olmasınlar yeter” diyerek serzenişte bulundu. En büyük sıkıntılarının belediye otobüslerine inip binerken sorunlar yaşadıklarını ifade eden Altın, “Lütfen otobüs şoförlerimiz duraklara yanaşmayı öğrensinler. Biz çok ciddi mana da bu işten muzdaripiz. Otobüs şoförleri durakta bir engelli gördüğü zaman ya görmezden geliyor ya da es geçiyor. Biz bu toplum üzerinde yük değiliz.” şeklinde konuştu. (Zeki Aras –İLKHA)