Mereto Dağı eteklerinde bulunan bayır, ova, akarsu, manzara ve yeşilliğiyle göz kamaştıran Batman’ın Sason ilçesine bağlı birçok köyün, şimdiye kadar yolların asfalt yapılmaması, sık sık yaşanan heyelan ve yolların köstebek yuvasını andırması ulaşımda sıkıntıları da beraberinde getiriyor.
Genellikle ‘Mıhallemi’ olarak bilinen Arapların oluşturduğu Yuvalar (Sorexbê) köyü ve bu köye bağlı Üçdirek (Hartûra) ve Kurt (Gurt) mezraları; Meseli (Eritem) köyü, Örenağlar (Hêrsenge) köyü ve bu köye bağlı Keçiler (Ağvo) mezrası, Altındere (Tîzzê), Akkoyun (Hêrêgünk), Karagün (Tinget) ve Derince (Kexkik) köyü yolları asfalt yüzü görmemiş.
İLKHA’ya konuşan köy sakinleri, köylerinin eşsiz güzelliklere sahip olduğunu ancak yolların bozuk olması ve sık sık yaşanan heyelan nedeniyle kimsenin pek uğramadığını söyledi. Kış mevsiminde yolların devamlı kapandığını dile getiren köy sakinleri, yetkililere seslenerek onlarca köy ve mezranın ulaşım sorununun çözülmesi talep etti.
“Şu ana kadar yollarımız ne asfalt nede stabilize olmamış”
Yuvalar köyü ve çevresinde servis şoförlüğü yapan Cüneyt Lenk, “Bizim sorunlarımızla kimse ilgilenmiyor. Sorunlarımızla ilgilenen birileri olsaydı en azından yollarımız bu halde olmazdı. Şu ana kadar yollarımız ne asfalt nede stabilize olmamış. Yetkililerden yollarımızın düzeltilmesini istiyoruz. Buradaki köy yollarında dört araçla okul servisi yapılıyor, araçların yolda kalma ihtimali nedeniyle zincirsiz servise çıkılmıyor. Yetkililerden bu yolu düzeltmelerini bekliyoruz. Allah rızası için bu konuya bir el atsınlar.” dedi.
“Hükümet bu yolları asfalt yapmalıdır”
Sason merkezde oturan ve akraba ziyaretleri için sürekli bu yolları kullanan Naif Çelik ise şu ifadeleri kullandı: “Yaklaşık 10 köyle beraber merkez köylerden sayılan Örenağlar köyüne bağlı da yaklaşık 10’a yakın mezrası var. Mereto Dağı dibinde bulunan bu köylerin yolları hiçbir şekilde stabilize ve asfalt yapılmamıştır. Devletin bir an önce bu köy yollarına el atması lazımdır.”
70’e yakın köy ve mezranın da yolları bozuk
Köy halkının bu bozuk yolları hak etmediğini söyleyen Çelik, “Devlet gariban değildir. Devletin imkânları çoktur. Hükümet bu yolları asfalt yapabilir ve yapmalıdır. Buradaki köylerin yolu hiç asfalt görmemiş, Bu yollar zaman zaman genişletilmiş ama yeterli değildir. Kesinlikle bu yolların yapılması lazımdır. Sadece bu köylerin yolları değil, Derince (Kexkik) köyü istikametinde de 70’e yakın köy ve mezra yolları aynı şekildedir. Halkımız, bu konuda yol mağdurudur. Hükümete sesleniyoruz. Bir an önce buradaki insanlara gereken hizmetlerin yapılması lazımdır.” ifadelerini kullandı.
Yuvalar köyü sakinlerinden İbrahim Arıcı, köylerinde mezarlığa giden yolun olmaması, dere yataklarında köprülerin yetersiz kalışı gibi birçok sorunlarının olduğunu dile getirdi.
Arıcı, “Yol sıkıntımız var. Bu zamanda hâlâ yollarımız asfaltlı değildir. Kışın olduğu zaman buralarda hayat duruyor. Özellikle kar yağdığı zaman yollarımız tamamen kapanıyor. Yollarımızın asfaltlanmasını istiyoruz. Yuvalar köyü istikametinden 9 köy ve birçok mezra buradan geçiyor. Bu 9 köy ve mezralarında kışın yaklaşık 3 ay boyunca acil bir durum olsa bile Sason’a inemiyorlar. Adeta hayat duruyor. Sason’a gidenler arabalarla gidemiyor. Kilometrelerce yolu karda yaya gitmek zorunda kalıyorlar. Yolların asfaltlı olmaması hayat şartlarını çok zorlaştırıyor. Yetkililer bahar mevsimini fırsat bilip yollarımızı yapsın.” diye konuştu.
“Dere yataklarına köprü istiyoruz”
Sason’un birçok köyündeki dere yataklarına köprü yapılmamasının birçok sorunu da beraberinde getirdiğini söyleyen Arıcı, “Yuvalar köyünde bulunan dere yataklarında hâlâ köprü yapılmadı. Herhangi bir heyelanda yollar tamamen kesiliyor. Bir hasta olduğu zaman onu hastaneye götürmekte zorlanıyoruz. Dere yataklarımızda köprülerin yapılmasını yetkililerden rica ediyoruz. Bazı dere yataklarında köprüler yapılmış ancak yeterli değildir, yağışlarda büyük heyelanları kaldıramıyor.” dedi.
Kendi köyleri başta olmak üzere birçok köy ve mezranın aynı mezarlığı kullandığını söyleyen Arıcı, mezarlık yolunun olmayışı nedeniyle cenaze tabutunu ve sırtlarında kilometrelerce taşımak zorunda kaldıklarını söyledi. (M.Sait Çelik- İLKHA)